image

Organisaties: 'slimme' apparaten moeten na updateperiode blijven werken

donderdag 5 september 2024, 16:11 door Redactie, 21 reacties

Een coalitie van zeventien verschillende organisaties, waaronder iFixit, de EFF en Consumer Reports, hebben de Amerikaanse toezichthouder FTC opgeroepen om ervoor te zorgen dat 'slimme' apparaten ook na de updateperiode blijven werken en fabrikanten worden verplicht om op de verpakking te vermelden hoelang ze het product blijven ondersteunen. De organisaties willen zo het gebruik van 'software tethering' door fabrikanten aanpakken.

Bij software tethering bepalen en beperken fabrikanten hoe een apparaat werkt nadat het door een gebruiker is aangeschaft. Zo kan het voorkomen dat een product na de updateperiode stopt met werken of wordt het lastig of onmogelijk gemaakt om een product door te verkopen. "Fabrikanten gebruiken steeds vaker software om ons te dwingen onze technologie alleen op zo'n manier te gebruiken dat die toevallig het meeste geld voor hen oplevert", zegt Lucas Rockett Gutterman van de Public Interest Research Group (PIRG).

"Toestaan dat één bedrijf volledige controle heeft over updates en functies van een product, en of het überhaupt wel werkt, schaadt gebruikers, het milieu en de economie", zegt Denver Gingerich van de Software Freedom Conservancy. De organisaties willen dan ook dat de FTC met regels komt om dit gedrag door fabrikanten aan te pakken. Zo moet de verpakking duidelijk maken hoelang een product updates ontvangt en zaken zoals cloudomgevingen blijven bestaan om het product te laten werken.

Daarnaast moeten fabrikanten worden verplicht dat de kernfunctionaliteit van 'slimme' apparaten altijd blijft werken, ook als die geen internetverbinding meer hebben of het product niet meer met updates wordt ondersteund. "Een e-bike zou zonder verbinding met een server of app gewoon moeten werken." Tevens moeten tools en methodes worden aangemoedigd die hergebruik mogelijk maken als de supportperiode is afgelopen. Verder moeten fabrikanten worden onderwezen om een langere levensduur in het ontwerp van hun producten door te voeren.

Reacties (21)
05-09-2024, 16:18 door Reinder
Ik ben het helemaal met hun intenties eens hoor, daar niet van, maar dit:
Verder moeten fabrikanten worden onderwezen om een langere levensduur in het ontwerp van hun producten door te voeren.
is niet het probleem. Fabrikanten hoeven niet onderwezen te worden hoe dat moet, dat weten ze over het algemeen heel precies. Soms is dat een afweging van prijs versus langere levensduur, soms is het domweg bewust in het ontwerp ingebouwd dat de levensduur maar een bepaalde tijd is. Wat fabrikanten nodig hebben is niet onderwijs, maar dwingende wetgeving waarop gehandhaafd wordt.
05-09-2024, 16:22 door Anoniem
Kwam dit van de week tegen dat hierover gaat: Shaving is too expensive https://johnwhiles.com/posts/shaving

Televisions moving from being screens which accept input, to self contained 'smart' devices that require software updates and thus have a shortened useful lifespan.
05-09-2024, 16:35 door Anoniem
Ik vind dat ze dan ook bij de laatste versie van de firmware, alles openbaar moeten maken zodat de knutselaars die zo'n ding aan Home Assistant of dergelijke knopen, ook gewoon het apparaat kunnen blijven gebruiken zonder dat ze hier weer zo'n clouddienst voor moeten aanschaffen.

Nu heb je vaak zat dat opensource projecten voor zulke hardware wordt neergehaald omdat de fabrikant het er niet mee eens is.
05-09-2024, 16:49 door Anoniem
Ik was even enthousiast maar het gaat weer om Amerika, dus totaal niet van toepassing op ons.
05-09-2024, 16:55 door Anoniem
Daar vallen mij toch de schellen van de ogen... Is het werkelijke zo dat mijn - nu eerste - smart tv nadat het updaten stopt ook een zogenaamde EOL (end of life) heeft?
Ik heb de huidige smart tv gekocht omdat de vorige 'normale' LCD tv onherstelbaar defect was na slechts 6,5 jaar en (b) omdat alleen nog maar smart tv's een redelijke beeldschermgrootte van +30" (inch) hebben.

Ik denk ook: Hoe idioot gaat het nog worden? imaginair: Het is 2027. Als uw Tesla stopt met rijden is dat het gevolg van EOL...

Wat is dat toch voor een ziekmakende mentaliteit die sommige multinationale ondernemingen aan de dag leggen om het vel van de rug van hun klanten te schrapen om winst te maken ten koste van alle redelijk fatsoen dat aan de kant wordt geschoven als vuil, als bagger als rivierslib?

Aan verduurzaming wordt door deze geldwolven, die een apparaat disfunctioneel ontwerpen na einde ondersteuning, dus weinig of misschien helemaal niet gedacht.
05-09-2024, 16:59 door Anoniem
Ook moeten er altijd apparaten te koop blijven die volledig offline werken zonder ooit updates nodig te hebben, zodat er altijd een alternatief is voor een slim apparaat. Als consument moet je kunnen kiezen wat je koopt, maar echt vrije keuze is helaas al grotendeels verdwenen.
05-09-2024, 18:51 door Anoniem
Door Anoniem: Daar vallen mij toch de schellen van de ogen... Is het werkelijke zo dat mijn - nu eerste - smart tv nadat het updaten stopt ook een zogenaamde EOL (end of life) heeft?
Ik heb de huidige smart tv gekocht omdat de vorige 'normale' LCD tv onherstelbaar defect was na slechts 6,5 jaar en (b) omdat alleen nog maar smart tv's een redelijke beeldschermgrootte van +30" (inch) hebben.

Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Als je die nieuwe TV gebruikt zoals de vorige, dus alleen voor het kijken van programma's vanuit de ether of kabelTV dan wel met een HDMI ingang vanuit een ander apparaat, dan blijft dat gewoon werken.
Het enige waar je dan mee te maken hebt is het tegenwoordig veel sneller veranderen van uitzendnormen. Je TV uit 1960 deed het nog tot 2005, maar een TV uit 2010 die doet het nu al niet meer voor het kijken naar signalen uit de ether, omdat het signaal inmiddels al weer veranderd is (van DVB-T naar DVB-T2).
Dat is geen kwestie van software updates, daar is een hardware update voor nodig dus een nieuwe TV ofwel een nieuw extra kastje voor (in dit geval DVB-T2).

Maar wat je tv "smart" maakt is dat ie met een internet verbinding ook zelf TV programma's kan ophalen, bijvoorbeeld van Youtube, Netflix, enz. doordat je er "apps" op kunt installeren. Die worden op een gegeven moment niet meer geupdate en dan enige tijd later werken ze niet meer omdat de content aanbieders continue met hun poten aan het protocol zitten waardoor een app uit 2022 het in 2024 niet meer doet, die moet dan geupdate worden en dat doen ze niet meer.

Echter, als je dat een probleem vindt kun je weer voor <100 euro een extern kastje kopen wat deze functionaliteit heeft en wat HDMI signaal maakt wat je weer op je TV kunt aansluiten.
05-09-2024, 18:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ook moeten er altijd apparaten te koop blijven die volledig offline werken zonder ooit updates nodig te hebben, zodat er altijd een alternatief is voor een slim apparaat. Als consument moet je kunnen kiezen wat je koopt, maar echt vrije keuze is helaas al grotendeels verdwenen.
Ja maar dat heeft ook met functionaliteit te maken. Moderne apparaten kunnen vaak dingen die zonder internet niet kunnen.
En moderne gebruikers kunnen een apparaat wat via internet werkt niet (veilig) gebruiken zonder dat daar een clouddienst bij ingeschakeld wordt (je kunt niet iedere koper uitleggen hoe ze een poort moeten openzetten op hun router, en een dyndns dienst configureren).

Een probleem is dat het maken van internet-gekoppelde spullen tegenwoordig zo goedkoop is, dat het niet meer loont om daarnaast spullen te verkopen die niet aan internet hangen (een TV ofzo). De groep mensen die dat willen kopen is, in tegenstelling tot wat je hier aan sentimenten hoort, heel klein. En als jij in je winkel 10 TV's hebt waarvan 1 die niet smart is en 25 euro minder kost dan de rest, dan ga je die niet of nauwelijks verkopen.
06-09-2024, 05:46 door Anoniem
Door Anoniem: Ik was even enthousiast maar het gaat weer om Amerika, dus totaal niet van toepassing op ons.
Wat daar gebeurt heeft invloed op hoe dingen hier gaan en andersom. Het is een ander continent, geen andere planeet.
06-09-2024, 07:00 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is dat toch voor een ziekmakende mentaliteit die sommige multinationale ondernemingen aan de dag leggen om het vel van de rug van hun klanten te schrapen om winst te maken ten koste van alle redelijk fatsoen dat aan de kant wordt geschoven als vuil, als bagger als rivierslib?
In 1970 heeft de Amerikaanse econoom Milton Friedman een essay geschreven met de titel "The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits"¹. Dat heeft een stevige invloed gehad en staat nu bekend als de Friedman doctrine². Kort samengevat komt het erop neer dat de leiding van een bedrijf in dienst is bij de aandeelhouders en dus voor de aandeelhouders werkt, en dat iedereen dingen als sociale en maatschappelijke betrokkenheid maar in zijn eigen tijd en van zijn eigen geld moet doen.

Wat opmerkelijk is aan die visie van Friedman is dat een bedrijf daarin zelfs niet voor zijn klanten werkt. Het belang van klanten en werknemers gaat in zijn essay niet verder dan dat kosten die voortkomen uit maatschappelijke betrokkenheid net zo min bij de hun als bij de aandeelhouders mogen worden neergelegd. Maar het idee dat de klanten het bestaansrecht van een onderneming zijn, dat werknemers dus uiteindelijk voor de klanten werken en dat de aandeelhouders daar als financiers wel degelijk aan mogen verdienen maar ook weer niet de enigen zijn waar het om draait, dat ontbreekt volledig.

Dat is die ziekmakende mentaliteit. De aandeelhouders worden behandeld alsof ze de klanten zijn, en de klanten en personeel alsof ze grondstoffen zijn die verbruikt mogen worden. Reagan en Thatcher waren aanhangers van die benadering. Het idee van een trickle down-economie waarin alles vanzelf op zijn pootjes terecht komt als iedereen maar (egoïstisch) zijn eigen doelen nastreeft is er sterk mee verweven. Waar dat in werkelijkheid toe leidt is een groeiende kloof tussen arm en rijk.

¹ https://www.nytimes.com/1970/09/13/archives/a-friedman-doctrine-the-social-responsibility-of-business-is-to.html
² https://en.wikipedia.org/wiki/Friedman_doctrine
06-09-2024, 08:19 door Anoniem
Gewoon een tweedehands computermonitor van 100 euro gaat ook prima om TV op te kijken. Niet al te groot, niet smart, geen onnodige afstandsbediening (want dat heeft dat kastje al), en nog beter voor het milieu ook om even in de kringloopwinkel te kijken voordat je weer iets nieuws haalt. Je hebt het zelf in de hand. (Al maakt de markt het er niet eenvoudiger op idd.)
06-09-2024, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ook moeten er altijd apparaten te koop blijven die volledig offline werken zonder ooit updates nodig te hebben, zodat er altijd een alternatief is voor een slim apparaat. Als consument moet je kunnen kiezen wat je koopt, maar echt vrije keuze is helaas al grotendeels verdwenen.
Ja maar dat heeft ook met functionaliteit te maken. Moderne apparaten kunnen vaak dingen die zonder internet niet kunnen.
Andere anoniem hier. Degene op wie je reageerde schreef niet "apparaten ... die offline volledig werken" maar "apparaten ... die volledig offline werken". Zoals ik het lees slaat het woord volledig op offline en niet op werken.

En moderne gebruikers kunnen een apparaat wat via internet werkt niet (veilig) gebruiken zonder dat daar een clouddienst bij ingeschakeld wordt (je kunt niet iedere koper uitleggen hoe ze een poort moeten openzetten op hun router, en een dyndns dienst configureren).
Als de industrie er zuiver op gericht was geweest om klanten te faciliteren en niet om zelf overal tussen te gaan zitten, dan dunkt mij dat ze echt wel in staat waren geweest daar een veilige manier voor te bedenken zonder dat klanten door lastige hoepels heen moeten springen. De technieken op basis waarvan zoiets gebouwd kan worden zijn geen magie, een heleboel is allang bedacht. Als de inspanning die men in andere benaderingen heeft gestoken daarin was gestoken was het er nu gewoon geweest.

Een probleem is dat het maken van internet-gekoppelde spullen tegenwoordig zo goedkoop is, dat het niet meer loont om daarnaast spullen te verkopen die niet aan internet hangen (een TV ofzo). De groep mensen die dat willen kopen is, in tegenstelling tot wat je hier aan sentimenten hoort, heel klein. En als jij in je winkel 10 TV's hebt waarvan 1 die niet smart is en 25 euro minder kost dan de rest, dan ga je die niet of nauwelijks verkopen.
Smart tv's zijn zelfs zo goedkoop omdat al die extra's erop zitten. Ze verzamelen data voor advertentiedoeleinden.
https://www.businessinsider.nl/smart-tv-data-collection-advertising-2019-1/

Een computermonitor doet dat niet en kan daar dus ook niet uit gefinancierd worden. Kijk voor de grap eens hoe duur een 40" tv is en hoe duur een 40" computermonitor. De goedkoopste monitor kost ongeveer het dubbele van de goedkoopste tv, en er zit minder in (bijvoorbeeld geen luidsprekers, en geen pc die krachtig genoeg is voor al die ingebouwde apps). Het beeldschermpaneel dat erin zit kan heel goed hetzelfde zijn, die worden voor zowel tv's als monitors gemaakt (daarom hebben monitors al jaren de verhoudingen van breedbeeld-tv's).

Ik vind het erop lijken dat tv's tegenwoordig onder de kostprijs worden verkocht en dat de winst pas na de aankoop wordt gemaakt.
06-09-2024, 08:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ook moeten er altijd apparaten te koop blijven die volledig offline werken zonder ooit updates nodig te hebben, zodat er altijd een alternatief is voor een slim apparaat. Als consument moet je kunnen kiezen wat je koopt, maar echt vrije keuze is helaas al grotendeels verdwenen.
Ja maar dat heeft ook met functionaliteit te maken. Moderne apparaten kunnen vaak dingen die zonder internet niet kunnen.
En moderne gebruikers kunnen een apparaat wat via internet werkt niet (veilig) gebruiken zonder dat daar een clouddienst bij ingeschakeld wordt (je kunt niet iedere koper uitleggen hoe ze een poort moeten openzetten op hun router, en een dyndns dienst configureren).

Een probleem is dat het maken van internet-gekoppelde spullen tegenwoordig zo goedkoop is, dat het niet meer loont om daarnaast spullen te verkopen die niet aan internet hangen (een TV ofzo). De groep mensen die dat willen kopen is, in tegenstelling tot wat je hier aan sentimenten hoort, heel klein. En als jij in je winkel 10 TV's hebt waarvan 1 die niet smart is en 25 euro minder kost dan de rest, dan ga je die niet of nauwelijks verkopen.

Exit TV, welkom monitor.
Die zijn vaak nog wel "dom", en tegenwoordig groot genoeg.
Hang er een nukje oid aan, en gebruik een streaming tool of VLC om alles te bekijken wat je wilt.
06-09-2024, 09:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ik was even enthousiast maar het gaat weer om Amerika, dus totaal niet van toepassing op ons.

In EU en NL is er al wetgeving mbt bijvoorbeeld periodes voor updates, garantie, zie directive 2019/771.
Maar die groep in de VS heeft wel een aantal specifieke eisen, zoals het vermelden op de verpakking van de update periode, de eis dat een product blijft werken (de core functionality) ook als er geen internet is, enz. Dit zal waarschijnlijk in de EU onder de garantie-eis vallen, want een oven die geen eten kan opwarmen als het internet het niet doet is een kapot apparaat denk ik.
06-09-2024, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Daar vallen mij toch de schellen van de ogen... Is het werkelijke zo dat mijn - nu eerste - smart tv nadat het updaten stopt ook een zogenaamde EOL (end of life) heeft?
Ik heb de huidige smart tv gekocht omdat de vorige 'normale' LCD tv onherstelbaar defect was na slechts 6,5 jaar en (b) omdat alleen nog maar smart tv's een redelijke beeldschermgrootte van +30" (inch) hebben.

Dat ligt eraan hoe je het bekijkt.
<<ZIP>>

Echter, als je dat een probleem vindt kun je weer voor <100 euro een extern kastje kopen wat deze functionaliteit heeft en wat HDMI signaal maakt wat je weer op je TV kunt aansluiten.

Klopt in zijn geheel. In 2012 heb ik een smart TV gehaald. (Van een NL lampenfabrikant) en de eerste jaren deden de apps het prima. Maar door firmware updates en andere verbeteringen van remote app leveranciers was na een jaar of 5 er niet veel meer over dat een trage bak met niet werkende apps. En firmware die niet meer wordt bijgewerkt.

TV van het internet af en de smartfuncties via een Chromecast. Werkt prima en eigenlijk beter omdat de echte smart functies op de mobiel/tablet zitten en die wel goed worden doorontwikkeld.
Smart TV is leuk als verkooppraatje. Mijn volgende TV wordt tzt een "dom" scherm met een chromecast.
06-09-2024, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Daar vallen mij toch de schellen van de ogen... Is het werkelijke zo dat mijn - nu eerste - smart tv nadat het updaten stopt ook een zogenaamde EOL (end of life) heeft?
Ik heb de huidige smart tv gekocht omdat de vorige 'normale' LCD tv onherstelbaar defect was na slechts 6,5 jaar en (b) omdat alleen nog maar smart tv's een redelijke beeldschermgrootte van +30" (inch) hebben.

Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Als je die nieuwe TV gebruikt zoals de vorige, dus alleen voor het kijken van programma's vanuit de ether of kabelTV dan wel met een HDMI ingang vanuit een ander apparaat, dan blijft dat gewoon werken.
Het enige waar je dan mee te maken hebt is het tegenwoordig veel sneller veranderen van uitzendnormen. Je TV uit 1960 deed het nog tot 2005, maar een TV uit 2010 die doet het nu al niet meer voor het kijken naar signalen uit de ether, omdat het signaal inmiddels al weer veranderd is (van DVB-T naar DVB-T2).
Dat is geen kwestie van software updates, daar is een hardware update voor nodig dus een nieuwe TV ofwel een nieuw extra kastje voor (in dit geval DVB-T2).

Maar wat je tv "smart" maakt is dat ie met een internet verbinding ook zelf TV programma's kan ophalen, bijvoorbeeld van Youtube, Netflix, enz. doordat je er "apps" op kunt installeren. Die worden op een gegeven moment niet meer geupdate en dan enige tijd later werken ze niet meer omdat de content aanbieders continue met hun poten aan het protocol zitten waardoor een app uit 2022 het in 2024 niet meer doet, die moet dan geupdate worden en dat doen ze niet meer.

Echter, als je dat een probleem vindt kun je weer voor <100 euro een extern kastje kopen wat deze functionaliteit heeft en wat HDMI signaal maakt wat je weer op je TV kunt aansluiten.

Bedankt voor de informatie. Dat is een geruststelling, want ik gebruik die tv met name voor het kijken naar dvd's. Tv uitzendingen of pay tv boeit me niet zo, of beter: helemaal niet.
06-09-2024, 10:50 door Anoniem
Het is een algemeen bekend en geaccepteerd verschijnsel dat Planned Obsolescence heet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

Het gaat niet specifiek over smart devices.
06-09-2024, 11:23 door -Peter-
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik was even enthousiast maar het gaat weer om Amerika, dus totaal niet van toepassing op ons.
Wat daar gebeurt heeft invloed op hoe dingen hier gaan en andersom. Het is een ander continent, geen andere planeet.

In Europa wordt er al langer aan gewerkt: E.U. Cyber Resilience Act

We zijn dus al verder dan vragen van consumentenorganisaties.

Peter
06-09-2024, 12:40 door Anoniem
Waar ik vooral mee zit is hoe lang een product gesupporterd word.

een TV een keer 7 jaar, na introductie datum.
Koop je een tv die al 2 jaar op de markt is, dan krijg je nog 5 jaar updates,
maar bij mij gaat een tv veel langer mee.

mijn TV gaat nu zo'n 11 jaar mee, en voldoet nog steeds.
Alleen krijgt deze geen (veiligheid) updates meer
hoop apps werken niet meer (opgelost met een chrome cast)

Maar ik graag zou willen zien is een reële veiligheid updates wat normaal is voor zo'n soort device
En dan hoeft het voor mij echt geen updates te zijn voor functionaliteit. en dat sommige dingen het niet meer doen kan ik ook mee leven.
Maar zorg voor veiligheid updates voor dit soort devices.

Wasmachine, koelkast, TV, audio apparatuur, beveiligingsapparatuur (bel, camera, alarm ect). zorg voor minstens 15 jaar veiligheid updates na laste productie datum
(dus niet eerste productie datum)

vroeger had je telefoons die hadden 3 of 4 jaar updates na eerste productie datum, werden 2 jaar geproduceerd.
dus je had maar 1 a 2 jaar updates op je telefoon
06-09-2024, 15:19 door Anoniem
Ik kan mij er eerlijk gezegd geen voorstelling van maken waarom een wasmachine ooit updates nodig zou hebben. Vergeet zo'n ding hoe die moet wassen?
06-09-2024, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kan mij er eerlijk gezegd geen voorstelling van maken waarom een wasmachine ooit updates nodig zou hebben. Vergeet zo'n ding hoe die moet wassen?
Ik moest hier heel hard om lachen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.