bij DigID/Nederlandse overheid lees ik weer niets over non-smartphone gebruik
Voor zover ik weet is dat het antwoord op je vraag, ze ondersteunen het domweg niet, en ik erger me zelf ook stevig aan hoe Logius (een onderdeel van de Nederlandse overheid) mensen stuurt in de richting van de Amerikaanse tech-reuzen in plaats van te kiezen voor een oplossing die voor
iedereen werkt, met ondersteuning van smartphones als extra's omdat die platforms veel gebruikt worden, maar niet als het fundament.
Door Anoniem: Maar om op je punt terug te komen. Koop een gewone GSM. Die zijn er nog genoeg(*) en stel 2FA in m.b.v. SMS. Zo doe ik het al vele jaren. Ik heb dus ook geen smartphone, o.a. ook omdat al die apps om de haverklap wel weer ergens lek zijn.
Ik heb ook een gewoon mobieltje en doe het inderdaad ook zo. Maar pas op met GSM, dat gaat eruit of is er al uit. Een toestel dat 4G ondersteunt is wel zo verstandig.
Ik heb het zelf nooit gebruikt, maar DigiD ondersteunt ook gesproken "SMS". Dan is het dus helemaal geen SMS en kan het op een vaste lijn. Wellicht iets om uit te zoeken op de DigiD-website als dat een interessante optie is.
Men wil duidelijk al jaren van SMS af, op zich terecht, en de hogere beveiligingsniveaus vereisen al een smartphone, maar dat stoppen met SMS is tot nu toe steeds door de politiek in Den Haag toch maar niet gedaan, al hebben ze de bloedirritante neiging erbij om te doen alsof het alleen om digibeten gaat die hulp nodig hebben en niet om mensen die prima met IT overweg kunnen en misschien juist wel daarom de platforms van de tech-reuzen steeds minder zien zitten.
Wat Nederland, mogelijk Logius, eens zou moeten doen is om met de EU en de EU-landen uitwerken wat de eisen zijn aan het maximale beveiligingsniveau dat landen en de gemeenschap stellen, en dan met bijvoorbeeld een organisatie als FIDO aan de bak gaan om (als het er niet gewoon al is) specificaties op te stellen voor een los apparaat én apps voor Android en OS/X die het ondersteunen. Zowel de losse apparaatjes als de apps moeten dan op het gemeentehuis aan je BSN gekoppeld kunnen worden, bij een bankkantoor aan je bankrekeningen etc., zodat je je met één apparaatje bij meerdere diensten met een hoog betrouwbaarheidsniveau kan authenticeren en er handtekeningen kan zetten. Implementaties van die apparaatjes van verschillende leveranciers moeten natuurlijk geaccepteerd en dus gecertificeerd worden.
Dat is ongetwijfeld een langdurig proces, en het had wat mij betreft
jaren geleden al gestart moeten zijn. Maar het lijkt vaak wel of Nederlandse bestuurders niet eens in staat zijn om langs dat soort lijnen te denken.