Het kabinet-Schoof gaat de komende jaren onder andere inzetten op het versterken van de digitale weerbaarheid, het gebruik van AI, gegevensdeling in de zorg en het verbeteren van de toegang tot digitale gegevens voor de opsporing. Dat staat in het vandaag verschenen regeerprogramma, wat een uitwerking van het hoofdlijnenakkoord is.
Het regeerprogramma bevat een aparte paragraaf over 'Digitale weerbaarheid: Cybersecurity & cybercrime'. Daarin staat dat het kabinet gaat werken aan een digitaal weerbare en veilige samenleving. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Het gaat dan om de implementatie van de Cyberbeveiligingswet (Cbw), die naar verwachting in het derde kwartaal van volgend jaar in werking treedt. De wet zou ruim achtduizend organisaties verplichten tot het nemen van maatregelen die hun digitale weerbaarheid verhogen.
Bepaalde organisaties die onder de wet komen te vallen kunnen vanaf het vierde kwartaal in dit jaar relevante dreigingsinformatie van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) ontvangen. Verder zou in 2027 het Cyclotron-platform moeten verschijnen, waarmee dreigingsinformatie tussen publieke en private organisaties wordt gedeeld. Het kabinet geeft ook aan 'risicogebaseerd' het gebruik van elektronica en diensten vanuit landen met een offensief cyberprogramma verder af te bouwen.
Binnen de vitale infrastructuur wordt het uitvoeren van een risicoanalyse op casusniveau vanaf het tweede kwartaal in 2026 een verplicht onderdeel van het inkoopproces. De Rijksoverheid zal vanaf het tweede kwartaal volgend jaar extra eisen stellen door middel van de invoering van Algemene Beveiligingseisen Rijksoverheid Opdrachten (ABRO).
Verder zullen de juridische, ethische en privacyaspecten van het gebruik van genealogische dna-databanken voor de opsporing worden onderzocht. In 2026 zal op basis van de tot dan toe opgedane ervaringen en inzichten een volgende stap worden gezet in de toepassing hiervan. Ook op het gebied van de bestrijding van witwassen wil het kabinet de mogelijkheid tot gegevensdeling tussen poortwachters mogelijk maken.
Ook wordt er gewezen op het gebruik van AI in de zorg. "Revolutionair zijn de mogelijkheden die generatieve kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg heeft. We willen dat organisaties zich hier op voorbereiden. Middels AI kan de arts een patiëntendossier laten samenvatten wat veel voorbereidingstijd scheelt." Een andere toepassing is het opstellen van e-mail en brieven. "Met behulp van AI kunnen zelfs conceptbrieven en e-mails automatisch gegenereerd worden, zowel in het jargon van de medisch specialist als in begrijpelijke taal voor de patiënt."
"Het kabinet zal wet- en regelgeving die hiervoor nodig is prioritair oppakken en de voorlopers ondersteunen in hun veelbelovende doel: #NooitMeerTikken. Diagnostische AI wordt van een medisch-ethisch kader voorzien", laat het regeerprogramma verder weten. Ook als het gaat om het verminderen van de administratietijd in verpleeghuizen kan generatieve kunstmatige intelligentie volgens het kabinet hier een revolutie veroorzaken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.