image

Apple wil rechtszaak tegen spywareleverancier NSO Group laten vallen

maandag 16 september 2024, 11:08 door Redactie, 5 reacties

Apple heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om de rechtszaak die het tegen spywareleverancier NSO Group heeft aangespannen te laten vallen (pdf). Het techbedrijf is bang dat informatie die het moet delen in handen komt van NSO Group en andere spywareleveranciers, die er volgens misbruik van kunnen maken. Daarnaast heeft Apple twijfels of het wel de belangrijkste informatie zal ontvangen over de Pegasus-spyware van NSO Group.

Eind 2021 besloot Apple om NSO Group aan te klagen wegens het bespioneren en aanvallen van Apple-gebruikers. Om verder misbruik en schade aan gebruikers te voorkomen vroeg Apple aan de rechter om NSO Group een permanent verbod op te leggen om gebruik te maken van de software, diensten en apparaten van Apple.

Via de Pegasus-spyware van NSO Group is het mogelijk om slachtoffers via hun microfoon en camera te bespioneren en gesprekken en communicatie via WhatsApp, Gmail, Facebook, Telegram, Skype, WeChat en andere apps af te luisteren en onderscheppen, alsmede de locatie te bepalen. De spyware wordt al zeker sinds 2016 via zeroday-aanvallen verspreid. Alleen het versturen van een speciaal geprepareerd bericht is in het verleden voldoende geweest om iPhones met de Pegasus-spyware te infecteren.

Volgens Apple zijn de aanvallen met de Pegasus-spyware tegen een "zeer klein aantal" gebruikers gericht en raken ze gebruikers op verschillende platformen, waaronder iOS en Android. Met de rechtszaak wilde Apple dat NSO Group stopt met het aanvallen van Apple-gebruikers. Afgelopen juli meldde The Guardian dat de Israëlische overheid documenten op het hoofdkantoor van NSO Group had meegenomen. De Israëlische autoriteiten zouden bang zijn dat informatie in de VS bekend zou worden, aldus de krant. Naar aanleiding van het artikel stelt Apple dat het zich zorgen maakt of het wel de gevraagde documenten en informatie krijgt die het heeft verzocht.

Image

Reacties (5)
Gisteren, 11:50 door Anoniem
Ja , klein aantal. Maar wel prominent. Bijvoorbeeld politieke kopstukken inclusief echtgenotes in Spanje of journalisten.
En reken er maar op dat ook in Nederland dit wordt gebruikt. Men wil er hier niets over kwijt. Dat snap ik. We leven immers in een rechtsstaat waarin de burger wordt beschermt tegen een overmachtige overheid en Dick Schoof is mijn schild ende mijn vertrouwen. De koning van Hispanje heb ik altijd vereerd.
Fijne dag mensen.
Gisteren, 14:25 door Anoniem
Prominent is ook relatief...
Zodra de prijs iets daalt of er een noodzaak is wordt de groep steeds groter.
ANPR camera's zouden uitsluitend en spaarzaam tegen zware misdaad worden ingezet. Dan is blijkbaar half nederland inmiddels zwaar crimineel.
Gebruik van commerciele databanken, is een ander voorbeeld.
De NL overheid is niet echt een uitzondering op overheden in t algemeen.
Dit soort van steeds sneller zwaardere middelen inzetten is gewoon een trend..
Gisteren, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ja , klein aantal. Maar wel prominent. Bijvoorbeeld politieke kopstukken inclusief echtgenotes in Spanje of journalisten.
En reken er maar op dat ook in Nederland dit wordt gebruikt. Men wil er hier niets over kwijt. Dat snap ik. We leven immers in een rechtsstaat waarin de burger wordt beschermt tegen een overmachtige overheid en Dick Schoof is mijn schild ende mijn vertrouwen. De koning van Hispanje heb ik altijd vereerd.
Fijne dag mensen.
Je vergeet te vermelden dat je de iPhone zo kan instellen dat Pegasus niet kan worden uitgevoerd. Bovendien wordt de gebruiker door Apple vooraf gewaarschuwd als de gebruiker een doelwit is van de beruchte spyware.
Gisteren, 16:14 door Anoniem
Deze bedrijven medeplegen misdrijven, dus je zou zeggen dat er gewoon gehandhaafd kan worden door overheden: net zoals met bedrijven die versleutelde telefoons leveren aan drugscrminelen.

Ik snap dat het waarschijnlijk zo is dat overheidsorganisaties in de EU en VS ook wel vaker in het grijze gebied werken maar met twee maten meten zorgt er uiteindelijk voor dat het vertrouwen in de rechtstaat erodeert (helaas vaak ook een secundair doel van hen die dit soort misdrijven (mede)plegen)
Vandaag, 08:54 door Anoniem
Security through obscurity.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.