image

Struycken: Telegram en ziekenhuizen die AP-boete kregen niet te vergelijken

maandag 16 september 2024, 14:14 door Redactie, 0 reacties

Er zijn geen overeenkomsten tussen Telegram en twee Nederlandse ziekenhuizen die wegens de slechte beveiliging van medische dossiers een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kregen, zo stelt staatssecretaris Struycken voor Rechtsbescherming. Hij reageerde op Kamervragen van GroenLinks-PvdA over bangalijsten op Telegram (pdf).

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mutluer had de staatssecretaris gevraagd of er overeenkomsten zijn tussen het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en het Haga Ziekenhuis in Den Haag, die wegens onvoldoende beveiliging van medische dossiers een boete van de AP kregen, en Telegram, dat volgens het Kamerlid bijzondere persoonsgegevens van studentes op het platform plaatst. "Kunnen uit deze rechtspraak lessen getrokken worden als het gaat om het bestrijden van de verspreiding van bangalijsten? En zo ja, wilt u die dan inzetten?", vroeg Mutluer aanvullend.

Volgens Struycken zijn er geen parallellen. "In de genoemde boetebesluiten stond namelijk niet de rechtmatigheid van de verwerking van persoonsgegevens als zodanig centraal, maar de vraag of er voldoende technische en organisatorische maatregelen waren getroffen om een passend beveiligingsniveau te waarborgen." Daarbij is het aan de AP om te beoordelen of er sprake is van het onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens, laat de staatssecretaris verder weten.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.