image

AIVD krijgt extra geld voor onderzoeken en operationele slagkracht

dinsdag 17 september 2024, 17:17 door Redactie, 6 reacties

De AIVD krijgt extra geld van het kabinet voor het uitvoeren van onderzoeken en versterken van de operationele slagkracht. Dat blijkt uit de Rijksbegroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken die vandaag verschenen is. "De verscheidenheid, hoeveelheid en verbondenheid van dreigingen doen een groot beroep op de AIVD en MIVD. Om Nederland op een robuuste manier te beschermen moet de AIVD steeds vaker onderzoeken intensi­veren. De AIVD investeert ook in 2025 in het herstel van de verminderde operationele slagkracht van de AIVD", aldus de begroting.

Volgend jaar krijgt de inlichtingendienst 72 miljoen euro, dat oploopt naar bijna 87 miljoen euro in 2027. Volgens het ministerie wordt daarmee een wezenlijke stap gezet om 'verloren slagkracht' te herstellen en te innoveren, zodat de dienst 'gekende en ongekende' dreigingen kan adresseren. Als eerste wordt geïnvesteerd in herstel van operationele slagkracht, gevolgd door investeringen voor het worden van een 'data gedreven en technisch toekomstbestendige dienst'. Als laatste wordt geïnvesteerd in versterking van inlichtingenposities.

Volgend jaar zet de inlichtingendienst ook verder in op detectie van digitale aanvallen vanuit statelijke actoren en het bieden van handelingsperspectief en adviezen aan overheden, vitale bedrijven en kennisinstellingen voor het vergroten van de (digitale) weerbaarheid op het gebied van cyber, economische veiligheid en bescherming van vitale sectoren en processen. De AIVD laat in een reactie op het extra geld weten dat met name op China 'extra inzet' noodzakelijk is.

Reacties (6)
17-09-2024, 17:44 door Anoniem
Hmmm, huidige onverkozen premier heeft een geschiedenis in de geheime diensten en wil met een crisiswet de tweede kamer buitenspel zetten en met extra financiering de geheime diensten versterken. What could possibly go wrong? 1932 anybody?
17-09-2024, 20:03 door Anoniem
Door Anoniem: Hmmm, huidige onverkozen premier heeft een geschiedenis in de geheime diensten en wil met een crisiswet de tweede kamer buitenspel zetten en met extra financiering de geheime diensten versterken. What could possibly go wrong? 1932 anybody?

Je refereert aan Weimar, (of het afbranden van pc hooft?) maar de opmerkelijke stijging in de peilingen van PVV in aanloop van de verkiezingen 2023 komt misschien binnenkort meer naar buiten, deze info komt niet door de redactiemoderatie hier. Wat de verloren slagkracht dan is, staat er niet, dan zou ik de stukken voor zover openbaar moeten zoeken.

Het punt is dat exclusieve zero-days maar een keer ingezet kunnen worden. Dekmantels gaan nat, amateurisme in de uitvoering, en misschien technische speeltjes en kennis waarvan men dacht die alleen zelf te hebben, in bredere kring bekend zijn geworden. Eigenlijk denk ik dat Schoof er goed aan zou doen, ism met huidige aivd-mivd leiding, flink te laten gaan lekken, om vertrouwen terug te winnen en mensen bezig te houden met zaken die toch al passé zijn.

Aivd-mivd moet data gedreven technisch onderhoud krijgen lees ik, dat kost meer dan 70 miljoen per jaar. Dit lijkt mij een omwenteling in de technische werkwijze van aivd-mivd en misschien hier en daar een afkoopsom van personeel dat zich niet moreel niet kan verenigen met verder te blijven werken voor PVV bewind onder leiding van Schoof, gezien de huidige situatie in EU en de oostgrens. Ik kan me ook voorstellen dat met de VS en Nato al principe afspraken zijn over werkwijze, om niet te afhankelijk te worden van politieke grillen van het komende Amerikaanse presidentschap en gevolgen van Brexit, en positie van Big Tech. Deepstate bestaat, ook een intergouvermentele.
18-09-2024, 08:07 door karma4
Gezien de zeer hoge regeldruk onder noemer van privacy waar de AIVD MIVD mee te maken hebben wat hun werk onderuit haalt is meer budget ter correctie en herstel van evenwicht in de machten terecht.
18-09-2024, 10:25 door Anoniem
Door karma4: Gezien de zeer hoge regeldruk onder noemer van privacy waar de AIVD MIVD mee te maken hebben wat hun werk onderuit haalt is meer budget ter correctie en herstel van evenwicht in de machten terecht.
En als we sleepnet 3.0 krijgen, moeten we "voor uw en onze veiligheid" er maar op vertrouwen dat een drievoudig budget eveneens legitiem is?

Je kunt jezelf geen 50 km ongezien verplaatsen.
Je kunt geen € 200 overmaken zonder alarmbellen af te laten gaan.
Je zult maar De Tegenpartij willen oprichten...

Dan nemen ze maar òf wat minder hooi op hun vork, òf ze maken eerst maar eens duidelijke op welke schaal men nu opereert, en hoeveel terrorisme er dan wèl voorkomen gaat worden in pakweg Bergeijk en omg.
18-09-2024, 14:55 door Anoniem
Verrassend
18-09-2024, 17:54 door Anoniem
Door Anoniem: Verrassend
/sarc
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.