image

Minister: breed draagvlak voor niet-programmeerbare digitale euro

woensdag 25 september 2024, 12:18 door Redactie, 23 reacties

Binnen de Raad van de Europese Unie en EU-lidstaten is een breed draagvlak voor een niet-programmeerbare digitale euro, zo stelt minister Heinen van Financiën. Hij verwacht dat deze voorwaarde ook in de finale tekst van de digitale munt zal staan. Geregeld zijn er zorgen geuit over de mogelijkheid van een programmeerbare digitale euro, waarbij de autoriteiten kunnen bepalen waar burgers het geld aan mogen uitgeven.

"Er zijn twee typen programmeerbaarheid. De programmeerbaarheid die we niet willen gaat over bestedingsdoelen, bijvoorbeeld dat je een bepaald product niet mag kopen. Of het gaat over vervaltermijnen, waarbij de waarde van je euro's zou kunnen vervallen. Dat gaat overigens ook in tegen het idee van de euro; een munt moet zijn waarde houden. Als er vervaltermijnen aan zitten, dan gaat het überhaupt niet goed", liet Heinen begin deze maand tijdens een commissiedebat weten. Het andere type programmeerbaarheid gaat over het klaarzetten van betalingen.

In een nieuwe brief aan de Tweede Kamer gaat de minister opnieuw in op de programmeerbaarheid van de digitale euro. "In het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, staat expliciet dat een digitale euro geen programmeerbaar geld kan zijn. Dat betekent dat een digitale euro niet zal bestaan uit eenheden digitaal geld met een intrinsieke logica die de volledige fungibiliteit van elke eenheid beperkt. Met andere woorden, een digitale euro kan inherent niet zodanig worden geprogrammeerd dat deze een beperkte inwisselbaarheid heeft."

Volgens Heinen moet iedere digitale euro volledig inwisselbaar zijn. "Dit voorstel heeft breed draagvlak binnen de Raad en onder de lidstaten. Mijn verwachting is dat dit ook in de finale teksten zal staan. Als de wetgeving is aangenomen, is de ECB gebonden aan de daarin opgenomen randvoorwaarden. De ECB mag dan simpelweg geen digitale euro bouwen die wel programmeerbaar en daarmee beperkt inwisselbaar is", legt de minister uit.

Begin deze maand liet Heinen tijdens het debat nog weten dat niet uit te sluiten valt dat de programmeerbaarheid later alsnog wordt toegevoegd. "Het eerlijke antwoord is: dat weet je niet. Dat is zoiets als "kunt u uitsluiten dat het morgen gaat regenen?" Nee! Dat zijn de klassieke politieke vragen. Ik weet vanuit mijn vorige rol dat, toen we bij de Europese Centrale Bank waren, men heeft aangegeven dat met het technisch zo gaat inrichten dat in het in de toekomst ook niet mogelijk is", reageerde de minister op vragen van FVD-Kamerlid Van Houwelingen. "Ik denk dat het goed is dat er een munt komt waarbij dit gewoon uitgesloten is, omdat niemand dit wil. Er is echt geen land, geen partij, geen politicus of bestuurder die ik hierover heb gehoord. Dat neemt niet weg dat u terechte zorgen benoemt."

Reacties (23)
25-09-2024, 12:27 door Anoniem
Nuttelooss, deze "wet" kan achteraf gewoon worden aangepast naar een ander perspectief...
25-09-2024, 12:40 door Anoniem
Eerst deze niet-programmeerbare deuro er doorheen rammen en daarna verzinnen we wel weer een reden waarom deze toch programmeerbaar moet worden. Denk aan: 'economische ineenstorting' (zorgen wij wel voor), paniek in de tent, want geen vreten, dus basisinkomen, maar dan alleen met een programmeerbare munt, anders werkt het niet. Tjaaaaaa...
25-09-2024, 12:50 door Anoniem
Hij geeft aan dat er 2 programmeerbaarheden zijn, maar noemt er 4:
- bestedingsdoelen
- vervaltermijnen
- moet zijn waarde houden
- klaarzetten van betalingen

En wat is het voor democratie, dat als er iets verzonnen word, het er ook moet komen:
Mijn verwachting is dat dit ook in de finale teksten zal staan. Als de wetgeving is aangenomen, is de ECB gebonden aan de daarin opgenomen randvoorwaarden.
en anders er net zolang aan geschaafd wordt totdat het er wel doorheen gedrukt kan worden.
Wat garandeerd dat na een jaar de niet-programmeerbaarheid stiekem toch op de agenda gezet gaat worden, dat tegenover de analoge,fysieke euro waar dat permanent niet mogelijk is. Een ongewenste function creep.

Volgens Heinen moet iedere digitale euro volledig inwisselbaar zijn.
Mooi,mag hopen dat dan wel 1 Digi€ op 1 analoge€ is, zo niet wordt je gepushed om de digi-versie te behouden en te gebruiken (met ongeprogrammeerde *kuch* tracking as nadeel). Zo ja, dan wissel ik elke -door-de-strot-gedouwde-digi€ gelijk om!

De ECB mag dan simpelweg geen digitale euro bouwen die wel programmeerbaar en daarmee beperkt inwisselbaar is", legt de minister uit.
Hahaha, het woord 'bouwen' gebruiken om programmeren te vermijden, leg 's uit, 'hoe "bouw" je precies een digitale euro'!?
25-09-2024, 12:58 door Anoniem
Welk probleem verhelpt een digitale euro ook alweer?

En kijkend naar de subsidiariteit, is er geen lichter middel dat ingezet kan worden?
25-09-2024, 13:04 door Anoniem
De gedachte alleen al dat een euro een beperkte houdbaarheid zou kunnen hebben.
Alsof het een cadeaubon is: “uw tegoedbon is geldig tot…”.
Ofwel: “u dient uw euro’s voor d.d. … uit te geven anders komen ze te vervallen.”
Kennelijk wordt toch over de mogelijkheid van verlopen euro’s nagedacht.
25-09-2024, 13:17 door Anoniem
Wat is uberhaupt het nut van zo'n euro, de normale euro is ook digitaal te gebruiken. ik snap totaal het doel niet. of is het doel ambtenaren aan het werk houden?
25-09-2024, 13:23 door Anoniem
En wanneer de centrale banken vinden dat een programmeerbare digitale euro noodzakelijk is om goed monetaire politiek te kunnen bedrijven (m.b.v. rentestanden) dan komt die er.
De (Europese) nationale overheden zullen de ECB altijd volgen en hun best doen om de bevolking van de noodzaak van het programmeren te overtuigen (= het vereiste narratief verzorgen).
Wait and see.
De belangrijkste hobbel is genomen wanneer de digitale euro wordt aangenomen / ingevoerd.
De rest van het programmeren is peanuts en onderhevig aan politieke beslissingen (lees: visies).
Iedereen die vóór invoering van de digitale euro stemt is òfwel naïef - er lopen genoeg struisvogel-politici rond - òfwel weet van wanten aangaande de noodzaak om in te kunnen grijpen in het bestedingsgedrag van burgers.

De hele trend bij het gedrag van EU-lidstaten is om de nadruk te leggen op micromanagement (van eindgebruikers/ burgers) en het verdienmodel van corporaties in stand te houden; naar deze laatste moet de winst blijven stromen i.p.v. ten goede te komen aan de hele samenleving.
Wanneer u niet toevallig een rijke aandeelhouder bent zult u bloeden. Daarom moeten individuele burgers ge(micro)managed worden.

En BTW:
Dat betekent dat een digitale euro niet zal bestaan uit eenheden digitaal geld met een intrinsieke logica die de volledige fungibiliteit van elke eenheid beperkt.
Fungibiliteitsproblemen spelen niet meer wanneer fysiek geld (euro's) is opgeheven.
Geef het de tijd. Cash wordt nu al gecriminaliseerd en steeds onbruikbaarder gemaakt (maximale bedragen waarmee je cash kunt betalen).

Alles wat niet programmeerbaar is zal uitgefaseerd worden.
Dat geldt niet alleen voor geld, maar ook voor mensen.
Fijne dag nog ...
25-09-2024, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: Welk probleem verhelpt een digitale euro ook alweer?
Tekortschietende surveillance.

En kijkend naar de subsidiariteit, is er geen lichter middel dat ingezet kan worden?
Nee. /s
25-09-2024, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Welk probleem verhelpt een digitale euro ook alweer?

En kijkend naar de subsidiariteit, is er geen lichter middel dat ingezet kan worden?
Zie het als een vervanging van Tikkie en Ideal op EU niveau zonder inmenging van commerciële banken.
25-09-2024, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem: De gedachte alleen al dat een euro een beperkte houdbaarheid zou kunnen hebben.
Alsof het een cadeaubon is: “uw tegoedbon is geldig tot…”.

En dat met die cadeaubonnen is, net als met beltegoed, een hele smerige vorm van toegestane oplichting. Bah!
Het zou toch wat zijn als je straks je salaris digitaal overgemaakt krijgt, deel op je spaarrekening zet en dat het daar langzaam verdampt. Verdampt de "goudreserve" (of wat daar van over is) dan ook?
25-09-2024, 13:52 door Anoniem
Leuk zo'n digitale munt. Doet me aan de aflevering van rick & morty denken. 1 galactic credit has the value of 1 dat een value of 0 krijgt.
25-09-2024, 14:07 door Anoniem
Minister: breed draagvlak voor niet-programmeerbare digitale euro
Mijn reactie is "oh ja?". Hoe die digitale Euro ook in elkaar steekt, zij het programmeerbaar of niet, zit ik totaal niet op te wachten. Heeft de minister soms alleen Maxima gevraagd ofzo, want de rest van de reacties hier scheppen toch echt een totaal ander beeld.
25-09-2024, 14:17 door Anoniem
lol
Verdiep je maar eens in die offline digitale euro.
Deze moet politici tevreden stellen met beloftes zoals dat die zonder tracking is en geen internet nodig heeft.

Wedden dat die zo lek als een mandje gaat zijn?
(En dat ze hem daarom uitzetten, nadat cash al verbannen is omdat deze diens functie had overgenomen ofzo?)
25-09-2024, 15:12 door Anoniem
Alles wat digitaal is, is te manipuleren. Wanneer leert men die nou eens?
25-09-2024, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Alles wat digitaal is, is te manipuleren. Wanneer leert men die nou eens?
Dat weten ze , daarom proberen ze het er ook door te drukken.
25-09-2024, 16:49 door Anoniem
Veel discussie over vervaldatum. Huidige "analoge" euro's hebben indirect ook een vervaldatum die mee zal gaan naar het digitale systeem, en dat is Inflatie. Met een inflatiedoelstelling van 2% dit verval ingebouwd, en in de praktijk zitten we vaak ruim boven de 2%.
25-09-2024, 19:00 door Anoniem
Dat 'draagvlak' heeft het ministerie weer eigenhandig in elkaar geschroefd...
25-09-2024, 21:18 door Anoniem
Even in de gaten houden is dat het enige doel is 'controle'.
Met dat doel in gedachten worden er net zo lang proefballonnetjes opgelaten tot het kl**tjesvolk er in trapt. Daarna wordt de functionaliteit zoals door de regenten gewenst.
EPD is ook zo'n verhaal: we willen het niet, de overheid dramt het toch door. En 'niet tenzij met uitdrukkelijke toestemming' wordt overboord gezet zodra de overheid dat wenselijk vindt (corona opt-in).
Een deuro zal niet anders zijn. Doel: controle.
25-09-2024, 22:27 door Anoniem
Zoals met regen is het niet de vraag OF het gaat gebeuren, maar WANNEER.
25-09-2024, 22:39 door Anoniem
Het grappige is dat als er in het verleden afspraken gemaakt zijn die nu niet meer zo bij de huidige tijd passen, men altijd komt met "nee dat hebben we nou eenmaal zo afgesproken, dat kan niet zomaar veranderd worden" (verdragen), terwijl als we nu vastgelegd willen hebben dat iets in de toekomst niet veranderd kan worden dan is het ineens "dat weet je niet".

Als dat zo is dan kunnen we ook afspraken uit het verleden aanpassen. Aan de slag!
25-09-2024, 22:46 door Anoniem
Openbaringen Hoofdstuk 13 wordt nu binnenkort werkelijkheid.

Een voorbeeld hiervan is dat dat merkteken,
dat nodig is om iets te kunnen kopen of verkopen,
zou duiden op een programmeerbare digitale munt.
Gisteren, 00:30 door Anoniem
De Raad van de Europese Unie kan zich beter eens breder laten informeren over belangrijkere zalen zoals huisvesting of gezondere en evenredig betaalbare voeding en daar scherpe, heldere en Europa-brede aandacht voor hebben i.p.v. dit geneuzel over digitaal geld. Het is van dezelfde orde als dat de EU een maatstaf voor de kromming van de banaan voor de Europese unie gaat normeren en alles dat meer neigt naar een hoek van 160 graden of meer de benaming gele komkommervrucht moet krijgen. Gez...k uit Brussel... dát is het. Ofwel: de EU etaleert zich hier als de personificatie van Menneke pis!
Gisteren, 09:46 door Anoniem
Beste lezers,

Ons geld is al digitaal als we pinnen en het digitale geld hebben we ooit al eens gehad. Dat heette de Chipknip. Niemand wilde de Chipknip en daarom is hij destijds geflopt. Er moet wel een addertje onder het gras zitten als men roept dat er een breed draagvlak is. Niet onder de burgers, dat moge duidelijk zijn.

Met vriendelijke groet,
Marc
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.