image

Minister gevraagd Kamer actief te informeren over besluitvorming chatcontrole

maandag 30 september 2024, 09:08 door Redactie, 15 reacties

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft minister Weel van Justitie en Veiligheid gevraagd om de Tweede Kamer actief te informeren over de besluitvorming rond chatcontrole. Tevens vraagt de commissie aan de minister om bij het versturen van het kabinetsstandpunt over het onderwerp, de adviezen van onder meer de AIVD en de departementen, voor zover niet staatsgeheim, toe te voegen als het kabinet voor 1 oktober een standpunt inneemt.

Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over een nieuw voorstel voor het invoeren van chatcontrole, zo liet minister Van Weel twee weken geleden aan de Tweede Kamer weten. Het is dan ook nog onduidelijk of een door de Tweede Kamer aangenomen motie wordt uitgevoerd. Wel stelde de minister dat het nieuwe voorstel onderdelen bevat die tegemoetkomen aan eerdere Nederlandse bezwaren over het zogeheten ‘detectiebevel’.

Bij een detectiebevel wordt een chatdienst verplicht om alle chatberichten van gebruikers te controleren op niet toegestane onderwerpen. Berichten die worden aangemerkt gaan naar een Europees centrum voor verdere verwerking en controle. Vorig jaar weigerde het kabinet een door de Tweede Kamer aangenomen motie uit te voeren, waarin de regering werd opgeroepen tot het tegengaan van chatcontrole.

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan die het kabinet opriep om de eerdere motie over het weigeren van chatcontrole alsnog uit te voeren. Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren, maar dit is uitzonderlijk, aldus het kabinet zelf in een reactie over het niet uitvoeren van een motie over de Europese digitale identiteit.

Reacties (15)
Vandaag, 09:28 door Anoniem
Schaf meteen het briefgeheim dan ook maar af deze wet er komt.
Anders zouden we straks nog brievenbussen erbij krijgen, dat moet je echt niet meer willen want alleen nieuw is beter...
Vandaag, 10:19 door Anoniem
Dat wil de minister helemaal niet.
De minister wil controle over de burgers.
Meekijken met wat er op een telefoon gebeurt past prima binnen dat plaatje. De natte droom van Erich Mielke. Toen vonden we dat verachtelijk, tegenwoordig hebben we volksvertegenwoordigers die serieus menen dat dit goed is.

Elke keer weer: de overheid is de vijand. Keer op keer op keer.
Vandaag, 10:27 door Anoniem
Al die moties over privacybescherming die door de regering niet worden uitgevoerd, maken wel duidelijk dat we niet meer in een democratie leven. Surveillance gaat in Nederland en de EU boven democratie en boven de wet. Net als in China.
Vandaag, 10:42 door johanw
Het wordt dus zaak om open source chatapps buiten het bereik van de EU te gebruiken zoals Signal. Die zullen zoiets niet inbouwen, en mocht het toch gebeuren dan kun je het er zelf uitslopen.
Vandaag, 11:21 door Anoniem
Ach, Big Tech voorziet daar reeds in (of gaat daarin voorzien) dmv een ingebouwde AI. Zo heeft de iPhone 16 deze al ingebouwd zitten in de NPU en via allerlei sensoren wordt alles geobserveerd wat je fotografeert, bespreekt (de iPhone luistert standaard met je mee zonder Syri) en welke gegevens je deelt. Alles wat van de baseline afwijkt wordt gecommuniceerd met Apple(in het geval van de iPhone 16) via BLE. Een Internet verbinding op je telefoon is niet nodig want via BLE zoekt jouw telefoon andere iPhones waarmee deze naar buiten kan communiceren. Dit is geen fabeltje maar staat gewoon letterlijk in de specificaties van Apple. Je ziet dat andere merken ook steeds meer NPU's aan het toepassen zijn waarmee de mogelijkheden via AI steeds uitgebreider worden.
Door de aansturing via de NPU met AI is het niet nodig om de encryptie te breken want deze zitten juist voor de encryptie en de AI kan beoordelen wat er aan jouw gedrag of foto's afwijkt en kan dit rapporteren. Dat is geen complot maar een feit want de tech ervoor hebben we reeds in onze zak zitten. Ze hoeven geen wetten meer aan te nemen die encryptie verzwakt, ik durf te stellen dat de discussies er over alleen maar ter afleiding zijn, want de techniek voert de 1e lijns beoordeling voor ze uit. Zo wordt je eigen telefoon je directe tegenstander. En er staan weer rijen voor de Apple store om deze nieuwe vijand voor veel geld in huis te halen. Maar ik benoem nu Apple maar Google zit er niet zover meer vandaan en andere merken zoals Samsung zitten ook al in hetzelfde spoor. Koop dus geen nieuwe telefoons of hardware waar het labeltje AI op staat want deze zit er niet perse voor jou als gebruiker in.
Vandaag, 11:40 door Anoniem
Ik vraag me af waarom we nou nog een grondwet hebben als dat ding niet meer werkt, overheden doen lekker waar ze zin in hebben en werken er gewoon omheen, desnoods met "noodwetten" of kleine lettertjes in de terms van de app.
Democratie met een wassen neus, Stalin is er niets bij.
Vandaag, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me af waarom we nou nog een grondwet hebben als dat ding niet meer werkt, overheden doen lekker waar ze zin in hebben en werken er gewoon omheen, desnoods met "noodwetten" of kleine lettertjes in de terms van de app.
Democratie met een wassen neus, Stalin is er niets bij.
De rechtszaken gaan komen als chatcontrole wordt doorgevoerd. Wat ik je brom!
Vandaag, 11:54 door Anoniem
Ze hebben blijkbaar niet genoeg aan de sleepwet, ze willen meer.
Zou je twintig jaar geleden met een voorstel zoals deze zijn gekomen, dan zou dat ondenkbaar zijn geweest, maar als de geheime diensten met een excuus komen zoals "tijden veranderen" dan pkken ze snel hun kans.
De sleepwet is ook nooit meer weggegaan.
Er broed een kwaadaardige tumor in de politiek, het wordt alsmaar erger, op een gegeven moment hebben we ons vrij Nederland verloren, de baseline wordt alsmaar hoger.
De grootste terroristen zitten nog altijd in een politiek kamertje en kleden zich als "goeddoeners".
Ik stop in het algeheel met chatten als dit doorgaat, ik wil immer niet geconditioneert worden door niet te weten of er iemand meekijkt, want dan ga je tich andere dingen zeggen en bij alles wat je zegt nadenken.
Het is alsof telefoons van onschuldige mensen landelijk worden getapt buiten proportie "voor het geval dat".
Vandaag, 11:57 door Erik van Straten
Bert Hubert lijkt naar (een deel van) mijn argumenten [1] te hebben geluisterd, uit https://mastodon.nl/@bert_hubert/113225222711567720:
Sep 30, 2024, 09:03 AM, door Bert Hubert: Alles voor de kinderen natuurlijk, maar in plaats van onze telefoons om te zetten in afluistermachines die iedere WhatsApp foto potentieel met de politie delen is er ZOVEEL meer wat we eerst op orde moeten hebben. Want de politie heeft het al druk genoeg (zeggen ze zelf), en de achterstanden zijn nu al vreselijk:

https://berthub.eu/articles/posts/alles-voor-de-kinderen-maar-dit/

[1] https://www.security.nl/posting/858499/Chatcontrol_brief_Bert_Hubert
Door Erik van Straten: Bert Hubert lijkt naar (een deel van) mijn argumenten [1] te hebben geluisterd, uit https://mastodon.nl/@bert_hubert/113225222711567720:
Sep 30, 2024, 09:03 AM, door Bert Hubert: Alles voor de kinderen natuurlijk, maar in plaats van onze telefoons om te zetten in afluistermachines die iedere WhatsApp foto potentieel met de politie delen is er ZOVEEL meer wat we eerst op orde moeten hebben. Want de politie heeft het al druk genoeg (zeggen ze zelf), en de achterstanden zijn nu al vreselijk:

https://berthub.eu/articles/posts/alles-voor-de-kinderen-maar-dit/

[1] https://www.security.nl/posting/858499/Chatcontrol_brief_Bert_Hubert

Dank voor de link. Glashelder betoog van Bert Hubert. M.J.
Vandaag, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me af waarom we nou nog een grondwet hebben als dat ding niet meer werkt, overheden doen lekker waar ze zin in hebben en werken er gewoon omheen, desnoods met "noodwetten" of kleine lettertjes in de terms van de app.
Democratie met een wassen neus, Stalin is er niets bij.
De rechtszaken gaan komen als chatcontrole wordt doorgevoerd. Wat ik je brom!
Rechtzaken helaas niet direct. Je kan natuurlijk wel wob verzoeken doen en verklaringen opvragen wat er tot dat moment is vastgelegd.
Daar komt dan indirect mogelijk een rechtzaak uit voort over velvuldig wobben.
Vandaag, 12:42 door Anoniem
Erg verhelderend!
Vandaag, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, Big Tech voorziet daar reeds in (of gaat daarin voorzien) dmv een ingebouwde AI. Zo heeft de iPhone 16 deze al ingebouwd zitten in de NPU en via allerlei sensoren wordt alles geobserveerd wat je fotografeert, bespreekt (de iPhone luistert standaard met je mee zonder Syri) en welke gegevens je deelt. Alles wat van de baseline afwijkt wordt gecommuniceerd met Apple(in het geval van de iPhone 16) via BLE. Een Internet verbinding op je telefoon is niet nodig want via BLE zoekt jouw telefoon andere iPhones waarmee deze naar buiten kan communiceren. Dit is geen fabeltje maar staat gewoon letterlijk in de specificaties van Apple. Je ziet dat andere merken ook steeds meer NPU's aan het toepassen zijn waarmee de mogelijkheden via AI steeds uitgebreider worden.
Door de aansturing via de NPU met AI is het niet nodig om de encryptie te breken want deze zitten juist voor de encryptie en de AI kan beoordelen wat er aan jouw gedrag of foto's afwijkt en kan dit rapporteren. Dat is geen complot maar een feit want de tech ervoor hebben we reeds in onze zak zitten. Ze hoeven geen wetten meer aan te nemen die encryptie verzwakt, ik durf te stellen dat de discussies er over alleen maar ter afleiding zijn, want de techniek voert de 1e lijns beoordeling voor ze uit. Zo wordt je eigen telefoon je directe tegenstander. En er staan weer rijen voor de Apple store om deze nieuwe vijand voor veel geld in huis te halen. Maar ik benoem nu Apple maar Google zit er niet zover meer vandaan en andere merken zoals Samsung zitten ook al in hetzelfde spoor. Koop dus geen nieuwe telefoons of hardware waar het labeltje AI op staat want deze zit er niet perse voor jou als gebruiker in.

Je verwart capaciteiten met intentie. In veel opzichten maak je feitelijk correcte observaties, maar je veronderstelt dat Apple (of Google) malafide of clandestiene intenties heeft met deze capaciteiten. Waaruit blijkt dat precies?

In het geval van Apple bestaan er allerlei mogelijkheden om het apparaat gebruik te monitoren, maar in hoeverre dat gebeurt ligt in belangrijke mate aan de gebruiker zelf. Het systeem is zo opgezet dat bijna alle 'slimme' verwerkingen lokaal en privé op 't apparaat zelf plaatsvinden. Ook Apple Intelligence is zo ontworpen dat Apple zelf geen zicht heeft op jouw specifieke gebruik, dankzij Private Cloud Compute*. Wanneer persoonlijke gegevens worden uitgewisseld met Apple's servers, is dit in veel gevallen onleesbaar voor Apple dankzij end-to-end encryption. Met name wanneer Advanced Data Protection** wordt ingeschakeld is de meeste iCloud data onleesbaar voor Apple. De locatie en identiteit van apparaten die helpen met zoeken in het Find My*** netwerk zijn afgeschermd, dat inderdaad BLE benut. Webbrowser Safari kan de online privacy verder beschermen met iCloud Private Relay, zodat noch je ISP noch Apple je activiteiten kan zien of volgen. Dit zijn simpelweg de technische feiten. Apple's privacybeleid wijkt sterk af van andere Big Tech bedrijven, omdat zij dit zich kunnen veroorloven – het verdienmodel is niet gebaseerd op surveillance en datakapitalisme. Daardoor heeft Apple 'n behoorlijk uniek waardevoorstel voor klanten die privacy van groot belang vinden. Apple's beweringen en techniek worden regelmatig beproefd door onafhankelijke beveiligingsonderzoekers, maar ook op hacker conferenties bijvoorbeeld. Een Security Bounty programma beloont de vinders van lekken en kwetsbaarheden.

Mocht Apple toch heimelijk achterdeurtjes hebben geplaatst en 't vertrouwen van hun klanten wezenlijk misbruiken, zou 't hek volledig van de dam zijn. Juist vanwege Apple's beloftes en inzet op privacy zou de reputatieschade niet te overzien zijn, Apple wereldwijd openstellen voor immense class action lawsuits en waarschijnlijk leiden tot nieuwe en aangepaste wetgeving. Apple is niet heilig of immuun voor kritiek, maar laten we technische capaciteiten niet verwarren met malafide intenties.

*https://security.apple.com/blog/private-cloud-compute/

**https://support.apple.com/nl-nl/guide/security/welcome/web

***https://www.howtogeek.com/725842/what-is-apples-find-my-network/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.