image

Stemming over chatcontrole opnieuw van Europese agenda gehaald

woensdag 2 oktober 2024, 14:52 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: Vandaag, 16:00

Een geplande stemming over het invoeren van chatcontrole is opnieuw van de Europese agenda gehaald, omdat er nog altijd een blokkerende minderheid is. Aanleiding is de bekendmaking van het Nederlandse standpunt over de maatregel, waarbij chatberichten van burgers op ongewenste inhoud worden gecontroleerd. Gisteren maakte minister Van Weel van Justitie en Veiligheid bekend dat Nederland zich van stemming zal onthouden.

Eind juni wilde toenmalig EU-voorzitter België binnen de Raad over een eigen versie van het plan stemmen, maar toen bleek dat er onvoldoende voorstemmers waren. De nieuwe EU-voorzitter Hongarije kwam met een aangepast voorstel (pdf) waar opnieuw allerlei organisaties, securitybedrijven en experts voor waarschuwden. Nu er opnieuw onvoldoende voorstemmers zijn heeft ook Hongarije besloten het onderwerp van de agenda te halen, meldt Netzpolitik.

Een woordvoerder van de Raad van de Europese Unie laat weten dat Hongarije actief overleg voert met alle lidstaten, waardoor het onderwerp volgende week wel weer terug op de agenda kan komen. Het onderwerp chatcontrole staat volgende week nog wel op de agenda van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ). Dit orgaan komt op 9 en 10 oktober bij elkaar en bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten.

Update

Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid laat het volgende aan de Tweede Kamer over de JBZ-Raad van volgende week weten (pdf): "Uw Kamer is bij brief van 1 oktober jl. apart en uitgebreid geïnformeerd over het kabinetsstandpunt inzake een compromisvoorstel, dat in september door het Hongaars voorzitterschap werd gepresenteerd. Nederland heeft besloten zich te onthouden van het innemen van een positie en dit actief kenbaar te maken. Nederland zal daarmee worden gerekend tot de landen die de algemene oriëntatie niet steunen. Het compromisvoorstel is van de agenda van het Comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper) van 2 oktober 2024 gehaald. Op dit moment is het de verwachting dat het compromisvoorstel tijdens de JBZ-Raad besproken zal worden."

Reacties (3)
Vandaag, 16:18 door Anoniem
Waarom moet Nederland weer braaf jongetje spelen en zich van stemming onthouden. Is het nu nog steeds niet tussen de oren dat deze nieuwe sleepwet niets toevoegt voor de burger behalve dan dat je bij voorbaat al verdacht bent (want:
... de maatregel, waarbij chatberichten van burgers op ongewenste inhoud worden gecontroleerd.
Daar staat dus geen letter bij dat het kan. Alleen dat het gewoon gebeurt. Klaar. Punt.

Dan deel twee: ongewenste inhoud is een erg rekbaar begrip. Wat is volgens justitie ongewenste inhoud? Negatieve uitspraken over overheid? Uitspraken over religie? Dit neigt naar een maatregel dusdanig bouwen dat je het als overheid kunt buigen naar jouw maatstaven en het voor lief nemen dat je vrijheid van meningsuiting ondermijnt. En ik mis ook het uiteindelijke doel van deze maatregel. Is het weer terreur? Kinderporno? Drugs? Wordt nergens beschreven.

Dus, Nederland: stem TEGEN deze maatregel. Laat zien dat je voor je burgers staat in plaats van je te verhullen in wolken door slechts te onthouden van stemmen. M.i. laat je daarmee doorschemeren dat je het ergens wel een goed idee vindt.
Vandaag, 16:24 door Anoniem
En zo werkt de democratie: als je geen meerderheid weet te krijgen voor je wetsvoorstel haal je het gewoon van de agenda, en zet je het een jaar later gewoon weer op de agenda. Alles om maar te voorkomen dat je voorstel weggestemd wordt, want tja, dan mag je je wetsvoorstel niet nog een tweede keer indienen he...
Vandaag, 17:22 door Erik van Straten - Bijgewerkt: Vandaag, 17:31
Nederland heeft besloten zich te onthouden van het innemen van een positie en dit actief kenbaar te maken. Nederland zal daarmee worden gerekend tot de landen die de algemene oriëntatie niet steunen.
Een blanco stem kromlullen tot een tegenstem noemen we volksverlakkerij.

En:
meerderheid = false;
repeat
meerderheid = stem_later_opnieuw();
until (meerderheid == true);
feestje();
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.