image

Politie: inlichtingendiensten verdenken statelijke actor van datalek

woensdag 2 oktober 2024, 22:33 door Redactie, 1 reacties

Het gevoelige datalek bij de politie waar de gegevens van alle medewerkers werden gestolen is zeer waarschijnlijk het werk van een statelijke actor, zo hebben de Nederlandse inlichtingendiensten aan de politie laten weten. Dat meldt de politie op de eigen website. Op basis van de informatie van de inlichtingendiensten heeft de politie naar eigen zeggen forse beveiligingsmaatregelen tegen de aanval ingezet.

"Om de daders niet wijzer te maken en verder onderzoek niet te schaden, kan op dit moment niet meer verteld worden", zo laat de politie verder weten. Bij de aanval zijn in enkele gevallen ook privégegevens gestolen. "Ik heb de afgelopen dagen veel collega’s gesproken, die met vragen zaten en zich zorgen maakten. Zorgen die ik deel, want om buiten voor veiligheid te kunnen zorgen, moet je je binnen veilig voelen”, aldus korpschef Janny Knol.

De politie doet onderzoek naar de aard, omvang en gevolgen van het datalek, zo staat in een FAQ over het incident. "Vragen over hoe het lek heeft kunnen ontstaan, maken deel uit van dat onderzoek, dat nog in volle gang is. Daarbij zijn veel specialisten uit onze organisatie betrokken. In het belang van dat onderzoek kunnen we er verder geen uitspraken over doen."

Reacties (1)
Gisteren, 23:50 door De Magere
Als dit verhaal over de statelijke actor klopt, is dat zeer ernstig.

De vraag die dan bij mij opkomt is waarom de statelijke actor precies wil weten wie politieambtenaar is en wat zijn of haar gegevens zijn. Of was men op zoek naar iets anders?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.