image

Minister: global address list met Outlook-visitekaartjes bij politie gestolen

woensdag 2 oktober 2024, 23:06 door Redactie, 1 reacties

Bij de inbraak op een politieaccount lijkt de global address list met daarin Outlook-visitekaartjes te zijn gestolen, zo heeft minister Van Weel van Justitie en Veiligheid vanavond aan de Tweede Kamer laten weten. De visitekaartjes bevatten namen, e-mailadressen en telefoonnummers en in enkele gevallen ook privégegevens. Ook zijn er e-mailadressen van een aantal ketenpartners buitgemaakt. De betrokken ketenpartners zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Nader onderzoek naar het datalek vindt nog plaats.

"Ik kan me voorstellen dat politiemedewerkers zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen van de hack. De korpschef en ik nemen de hack bij de politie uiterst serieus. De politie heeft meteen nadat zij is geïnformeerd door de inlichtingendiensten beveiligingsmaatregelen ingezet", aldus Van Weel. Volgens de minister zet de politie samen met nationale (veiligheids)partners alles op alles om politiemedewerkers te beschermen en verdere schade te voorkomen.

De minister stelt verder dat de AIVD en MIVD de politie over het cyberincident hebben geïnformeerd. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten denken dat een statelijke actor zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is. "De AIVD en MIVD waarschuwen in hun jaarverslagen al langer voor de toename van offensieve cyberactiviteiten van een aantal landen", aldus Van Weel (pdf).

Reacties (1)
Gisteren, 23:56 door De Magere
In de Telegraaf lees ik:
Justitieminister Van Weel liet woensdag weten dat daarnaast ook gegevens van partners van de politie zoals officieren van justitie, medewerkers van Reclassering en advocaten zijn buitgemaakt.
Dus niet alleen Outlook-visitekaartjes zijn buitgemaakt: de hack blijkt veel groter dan gedacht.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.