VERVOLG op mijn post van 03-10-2024, 10:59
Geïmporteerd vanuit "Speculatie over Politie-hack" [Forum] (past hier beter):
Door Anoniem 03-10-2024, 12:38: Als men moet toegeven dat de politie steeds machtelozer wordt naar criminaliteit en cybercriminaliteit toe,
zowel analoog als digitaal, dan heeft men pas echt een probleem.(..).
Dan dreigt niet alleen de maatschappelijke institutie "politie" in te storten, maar ook de staat zelf en daarmee (de handhaver van) de rechtsorde.
Het is de staat
zelf die probeert te overleven, in eerste instantie tegenover de criminaliteit en in tweede instantie tegenover haar burgers.
Wanneer de staat zich onvoldoende kan handhaven / succesvol zichzelf kan laten gelden tegenover de criminaliteit dan krijgt ze onherroepelijk een
legitimiteitsprobleem t.o.v. haar burgers.
De staatsburgers hebben de staat niet alleen een
geweldsmonopolie gegeven door af te zien van eigen wapenbezit (politie), maar ook een (impliciet) mandaat om het "algemene belang" te dienen.
De staat moet het algemene belang dienen.
Hoe dat "algemene" er concreet uitziet wordt in de Trias Politica geregeld, maar in het algemeen is men het erover eens, heerst de consensus dat criminaliteit het algemene belang schaadt.
De staat moet dus permanent bewijzen dat zij deze grondbelofte van het dienen van het algemene belang inlost, dat is haar bestaansreden.
Wanneer de staat effectief de criminaliteit bestrijdt beschermt zij dus tevens haar eigen legitimiteit, haar reden van bestaan tegenover haar burgers. Zij beschermt dus in haar handelen (èn niet-handelen) altijd ook
zichzelf.
Bij de staat is het algemene belang altijd verbonden met dit
bijzondere belang; het belang van de organisatie valt hier samen met het algemene belang.
Het dienen van het algemene belang is de
belofte, de plicht van de staat tegenover haar burgers.
Wanneer de staat haar burgers onvoldoende kan beschermen tegen criminaliteit, dus haar belofte niet nakomt, dan gaan burgers deze zaken zelf regelen en het bijvoorbeeld op een akkoordje gooien met criminelen (losgeld bij ransomware-aanvallen betalen) of het recht in eigen hand nemen (een winkeldiefstalpleger aftuigen om hem 'een lesje te leren').
Een nationale politie die kampt met onvoldoende bezetting en middelen om criminaliteit te bestrijden en die dit probleem onvoldoende weet op te lossen door meer middelen 'los te peuteren' bij de politieke besluitvormers ziet dus haar legitimiteit in de samenleving afkalven; dit werpt zijn schaduw vooruit op de staat. Zo'n politie gaat noodgedwongen meer inzetten op PR/ mediamanagement; het eigen (aan de doelstelling afgemeten tekortschietende) functioneren moet uit het zicht van het publiek gemanipuleerd worden omdat elke twijfel aan de effectiviteit van haar functioneren - wat natuurlijk binnenskamers geen geheim is - knaagt aan de legitimiteit, aan het bestaansrecht van de staat.
Dan krijg je
afleidingstechnieken, die de pijn
naar buiten verplaatsen,
externaliseren, om de inwendige wonden in de eigen constitutie niet onder ogen te hoeven zien.
Het aanwijzen - wat iets anders is dan aan
tonen - van een externe (statelijke) actor leidt af van de "rafel"plekken in de eigen organisatie of van de tekortschietende effectiviteit van het eigen opereren inzake criminaliteit. Rafelplekken zijn plekken waar te weinig eigen controle, beheersing is. Dit kan variëren van onvoldoende maatregelen m.b.t. cybersecurity van de eigen organisatie tot onvoldoende zekerheid over de loyaliteit van het personeel aan de doelstellingen van de organisatie (niet integer personeel).
Omdat de politie zo dichtbij de kern van de staat zit, is elke blik op haar door eigen burgers, maar ook door andere staten, uitermate gevoelig.
Het functioneren van de politie is a.h.w. het uithangbord, het visitekaartje van de staat. Wanneer daar vlekken op zitten dan kunnen die opgevat worden als een sub-optimale toestand annex "ziekte" / crisissituatie van de staat, als een vorm van desintegratie en dus inwendige instabiliteit van de staat.
Daarom wordt de
communicatie over een datalek of een hack van de politie naar de burgers toe met fluwelen handschoentjes aangepakt. Zwaktes bij/ in/ van de politie zijn te delicaat.