image

EU-hof: politie mag data op telefoon ook bij lichte misdrijven doorzoeken

maandag 7 oktober 2024, 13:43 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: Gisteren, 17:16

Politie mag persoonsgegevens op een mobiele telefoon ook doorzoeken als de verdachte niet wordt verdacht van een zwaar misdrijf, zo stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie (pdf). Wel moet een rechterlijke instantie of een onafhankelijke autoriteit voorafgaand toestemming hebben gegeven voor de toegang en moet deze proportioneel zijn. Het Hof deed uitspraak in de zaak van een Oostenrijkse man.

De Oostenrijkse politie had zijn mobiele telefoon in beslag genomen, nadat er een pakketje met 85 gram cannabis voor hem geadresseerd was. Vervolgens heeft de politie vergeefse pogingen gedaan om de telefoon te ontgrendelen om toegang tot aanwezige gegevens te krijgen. De politie had geen toestemming van het parket of van een rechter hiervoor. Daarnaast werden de pogingen het toestel te ontgrendelen niet gedocumenteerd en werd de verdachte hier niet over ingelicht.

De man vocht de inbeslagname van zijn mobiele telefoon aan bij een Oostenrijkse rechter. Pas in het kader van deze procedure ontdekte hij dat er pogingen waren gedaan om zijn telefoon te ontgrendelen. De Oostenrijkse rechter vroeg het Hof of Oostenrijkse recht, dat volgens hem de politie toestaat zo te handelen, verenigbaar is met Europese wetgeving. Op het feit waarvan de man wordt verdacht staat een gevangenisstraf van maximaal één jaar. "Het gaat daarom maar om een licht misdrijf", aldus het Hof.

Het Hof verduidelijkt allereerst dat de relevante Unieregelgeving niet alleen van toepassing is wanneer toegang is verkregen tot persoonsgegevens die op een mobiele telefoon staan, maar ook bij een poging daartoe. Verder stelt het Hof dat toegang tot persoonsgegevens die op een mobiele telefoon staan een ernstige of zelfs zeer ernstige inbreuk kan zijn in de grondrechten van de betrokkene.

"Het is namelijk mogelijk om aan de hand van deze gegevens, die berichten, foto’s en de browsergeschiedenis kunnen omvatten, zeer nauwkeurige conclusies te trekken over het privéleven van deze persoon", aldus het Hof. Dat stelt dat het politie ten onrechte beperkt als alleen zware misdrijven worden beschouwd als een grond voor de toegang tot gegevens op een mobiele telefoon.

"Dat zou leiden tot een hoger risico van straffeloosheid van strafbare feiten in het algemeen en dus tot een risico voor de totstandbrenging van een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht binnen de Unie. Niettemin moeten een dergelijke inmenging in het privéleven en de bescherming van gegevens wettelijk zijn vastgesteld, hetgeen inhoudt dat de nationale wetgever voldoende nauwkeurig moet bepalen met welke elementen rekening moet worden gehouden, met name de aard of de categorieën van de betrokken strafbare feiten", legt het Hof verder uit.

Verder moet de toegang eerst worden getoetst door een rechterlijke instantie of door een onafhankelijke 'bestuursrechtelijke entiteit', behalve in spoedeisende gevallen. "Deze toetsing moet zorgen voor een eerlijk evenwicht tussen de legitieme belangen in verband met de behoeften van het onderzoek in het kader van de criminaliteitsbestrijding enerzijds, en de grondrechten op eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens anderzijds", laat het Hof verder weten. Dat stelt dat de verdachte in dergelijke gevallen wel moet worden ingelicht.

Reacties (9)
Gisteren, 14:16 door Anoniem
Een jaar lang gevangenisstraf, een jaar lang vrijheid ingenomen voor een beetje onkruid dat tussen duim en wijsvingers past, niet eens een dealer...
Ze moeten die overheid in het gevang gooien, wat een idioten.
Gisteren, 14:25 door Anoniem
De politie had geen toestemming van het parket of van een rechter hiervoor. Daarnaast werden de pogingen het toestel te ontgrendelen niet gedocumenteerd en werd de verdachte hier niet over ingelicht.
Blijkbaar is dat dus helemaal OK.
Want wetten en regels en richtlijnen gelden voor het volk - niet voor een overheid of hun stromannen.

Dat zou leiden tot een hoger risico van straffeloosheid van strafbare feiten in het algemeen en dus tot een risico voor de totstandbrenging van een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht binnen de Unie.
Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt eerdat er een sleepnetwet voor hersengolven komt, zodat iedereen met onzuivere gedachtes jegens de blauwe vlag op de radar komt.

En in het heden: dat kleptomanen en andere recidivisten zich mogen voorplanten is ook een een hoger risico van straffeloosheid van strafbare feiten in het algemeen en dus tot een risico voor de totstandbrenging van een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht binnen de Unie. Zou dat dan evenmin buitenproportioneel zijn om daaraan iets te doen?
Gisteren, 14:45 door Anoniem
Lekker thuislaten die mobiele datakluis!
Het hebben van een smartphone wordt wel een risico zo.
Gisteren, 14:47 door Anoniem
de wet was nu juist doorgelaten met het idee dat alleen ZWARE vergrijpen in de enorme prive-sfeer van een mobiele telefoon zou kunnen ingrijpen.. nu zegt het hof dus,'tja, dat jij alles in je telefoon stopt, had je maar niet 1km/h te snel moeten fietsen he.."...
lekker.... met zo'n ' hof ' heb je geen dictators meer nodig.
Gisteren, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem:
lekker.... met zo'n ' hof ' heb je geen dictators meer nodig.

Dat ligt niet aan het hof, maar aan de wetgever die al dan niet bewust brakke wetten maakt.
Gisteren, 15:40 door Anoniem
Tja waarom zo hardhandig idd als die man verder niemand tot last was,waarom deze sanctie. Je mag toch wiet roken als je dat wil?,ja alleen dan geen autorijden omdat dan de rijden onder invloed wet geldt dat mag dus niet,ook dealen niet. Je mag het enkel kopen bij een koffieshop. Maar als je betrapt wordt op dealen of rijden onder invloed daarvan mag de politie een sanctie opleggen. Dan is het pas relevant iemand aan te houden en toe te spreken.
Gisteren, 17:23 door Anoniem
Ik blijft het zeggen: zorg gewoon dat die data er niet is... Maar de schaapjes zijn daar blijkbaar te dom voor.
Gisteren, 17:51 door Anoniem
Het hof ordeelt op de vraag van Oostenrijkse Politie niet over dit specifieke geval van mogelijk bezit canabis. Eigenlijk doet dat er helemaal niet toe aan de uitkomst.

Sterker nog als je leest wat het hof zegt gaat die Oostenrijker al vrijuit op procedure fouten als het wel tot veoordeling zou komen.

Hoe de politie heeft gehandeld is niet hoe het hof de wetgeving uitlegt.
En ik kan goed begrijpen wat ze zeggen want als het gaat om wanneer er wel juiste procedure is gevolgd. Dan was het namelijk een rechterlijk bevel geweest.
Gisteren, 20:24 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker thuislaten die mobiele datakluis!
Het hebben van een smartphone wordt wel een risico zo.
Heb je wat te verbergen dan? Ik niet, op mijn toestel staat niets bijzonders.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.