image

Talpa en KNVB eisen schadevergoeding van Autoriteit Persoonsgegevens

dinsdag 15 oktober 2024, 09:37 door Redactie, 8 reacties

Talpa en de KNVB eisen een schadevergoeding van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat een boete die de privacytoezichthouder had opgelegd door de Raad van State werd vernietigd. De KNVB en Talpa lanceerden in 2018 het platform VoetbalTV, om zo amateurwedstrijden via internet uit te zenden. De AP legde VoetbalTV eind 2019 enn boete op van 575.000 euro, omdat het platform met de opnames de privacy van betrokkenen zou schenden, waaronder minderjarige voetballers.

Volgens de privacytoezichthouder heeft VoetbalTV alleen een commercieel belang en is dat onvoldoende om de beelden te mogen maken en uitzenden. Een aantal maanden later startte VoetbalTV een rechtszaak tegen de Autoriteit Persoonsgegevens. Het platform stelde dat binnen de AVG een commercieel en gerechtvaardigd belang naast elkaar mogelijk zijn. De rechter was het daar eind 2020 mee eens en vernietigde de boete. "Het op voorhand uitsluiten van een bepaald belang als gerechtvaardigd belang, is in strijd met de Europese rechtspraak."

De Autoriteit Persoonsgegevens ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter. De Raad van Staat stelde in 2022 dat het aan de organisatie die de persoonsgegevens verwerkt is om aan te geven wat haar belangen daarbij zijn en waarom de verwerking van die gegevens daarvoor noodzakelijk zijn. Het is vervolgens aan de AP om te beoordelen wat de organisatie werkelijk doet, of dat overeenkomt met de gestelde belangen en of die belangen gediend worden door de gegevensverwerking en of die belangen gerechtvaardigd zijn.

Volgens de Raad van State heeft de AP bij de beoordeling ten onrechte niet alle belangen meegenomen die VoetbalTV aanvoerde. "Had de AP dat wel gedaan, dan had de autoriteit tot de conclusie moeten komen dat VoetbalTV niet uitsluitend een commercieel belang heeft bij het maken van beelden van voetbalwedstrijden", aldus de Raad van State.

Talpa en de KNVB zijn nu een schadeprocedure gestart. "Door de rechterlijke uitspraken is de AP vanwege het onrechtmatige handelen ook juridisch aansprakelijk voor de schade die zij bij VoetbalTV heeft veroorzaakt. VoetbalTV heeft de AP daarom eerder verzocht de door haar ontstane schade te erkennen en in overleg te treden voor een minnelijke financiële regeling", laat een woordvoerder tegenover Netkwesties weten.

Volgens de woordvoerder heeft de toezichthouder dit niet gedaan. "VoetbalTV heeft inmiddels dan ook de rechter gevraagd de AP te veroordelen tot een schadevergoeding. Deze procedure loopt nu. Zolang de zaak onder de rechter is, doen we verder geen inhoudelijke uitspraken." Onlangs stelde het Hof van Justitie van de Europese Unie in een zaak over een boete die de AP aan de KNLTB had opgelegd dat een commercieel belang bij de verkoop van klantgegevens in sommige gevallen een gerechtvaardigd belang kan zijn, zolang dit niet in strijd met de wet is. Daarop liet de AP aan Security.NL weten dat het hierop de normuitleg gaat aanpassen.

Reacties (8)
Vandaag, 09:55 door Anoniem
Commerciële belangen wegen veel te zwaar in dit kapitalistische land.
Vandaag, 10:51 door Anoniem
die de mol ruikt weer geld..ik hoop dat hij de rechtzaak
Verliest....graaiers .
Vandaag, 11:22 door Anoniem
Dit kan alleen omdat tennis en voetbal al veel te veel geld hebben, een particulier zou niet zo snel een rechtzaak aanspannen tegen het AP.
En dan nog, wat denkt TALPA wel? Is dit soms in het kader van verantwoord ondernemen? Dat je publieke diensten aanvalt die - als enige - de privacy van burgers probeert te beschermen?
Mijn hekel aan voetbal wordt hierdoor niet kleiner. Tennis evenmin. Sporten is de facto ongezond; al die extremisten die maar willen winnen!
Vandaag, 11:32 door Anoniem
Krokodillentranen...
Talpa en de KNVB hebben er zelf voor gekozen om VoetbalTV failliet te laten gaan. Voordat de eerste uitspraak van de rechter over de AP boete er was. Er mag dan wel (boekhoudkundig) verlies geleden zijn, maar dat is grotendeels gebeurd door beslissingen die Talpa en de KNVB zelf genomen hebben.
Vandaag, 11:34 door Anoniem
De KNVB en Talpa lanceerden in 2018 het platform VoetbalTV, om zo amateurwedstrijden via internet uit te zenden.

Wie zijn de beoogde TV-kijkers? Ouders van uitspelende teams? En hoe kunnen die dan aanmoedigen?

Waar is de vrijheid van de jeugd om onbespioneerd een potje te kunnen voetballen gebleven? En zo fouten te kunnen maken die niet de hele wereld over kunnen gaan en nog lang herhaald kunnen worden want het internet vergeet niets.

Kinderen moet je dit niet aandoen.
Vandaag, 12:09 door Metobard
Door Anoniem: ....Sporten is de facto ongezond; al die extremisten die maar willen winnen!

:-)

Geweldig boek dat de verheerlijking van sport hekelt:
https://www.goodreads.com/book/show/6338583-lichamelijke-oefening
Rode draad: Homo Adidas.
Vandaag, 14:17 door majortom
Commerciele belangen zijn tegenwoordig gerechtvaardigd belang (zie ook KNLTB casus). De AVG kan ten grave worden gedragen. Een partij kan het altijd wel zo draaien dat het commerciele belang als gerechtvaardigd wordt bestempeld. Iedereen wordt hierbij vogelvrij verklaard. Zolang het gerechtvaardigd belang in de AVG blijft zitten dan stelt deze dus in de praktijk niets meer voor (net zoals parijen gewoon hun privacyverklaring later kunnen aanpassen, de betrokken niet inlichten en dan vervolgens met de data aan de haal gaan). Weer een wet die er voor de buhne is zodat men net kan doen alsof de privacy van mensen serieus wordt genomen.
Vandaag, 15:49 door Anoniem
Het gaat in de zaken niet erom of er commercieel, gerechtvaardigd belang is maar dat het AP dit direct uitsloot waardoor het verweer niet goed opgezet kon worden.

Of het commercieel, gerechtvaardigd belang hoger staat dan de rest is een losse zaak.
Had de AP haar huiswerk gedaan in plaats van standaard de regel te gebruiken commercieel belang dus gelijk ongeldig dan waren de zaken anders benaderd en ook hele grote kans dat het AP de zaak had gewonnen.

Dus nee er veranderd niet iets aan de verwerkings rechten spontaan. Je mag enkel hopen dat het AP zorgvuldiger onderzoek doet in het vervolg.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.