image

Kritiek Jetpack-lek laat aanvaller gebruikersdata op WordPress-sites stelen

dinsdag 15 oktober 2024, 10:35 door Redactie, 1 reacties

Een kritieke kwetsbaarheid in de populaire WordPressplug-in Jetpack maakt het mogelijk voor aanvallers om gebruikersdata van websites te stelen. Er zijn updates uitgebracht om het probleem te verhelpen. Jetpack is een door Automattic ontwikkelde plug-in voor het maken en terugzetten van back-ups, blokkeren van spam, scannen op malware, monitoren van up- en downtime, beschermen tegen bruteforce-aanvallen en het inschakelen van tweefactorauthenticatie. Meer dan vier miljoen websites maken er gebruik van.

Automattic is het hostingbedrijf achter WordPress.com. Een kwetsbaarheid die sinds 2016 in de plug-in aanwezig is maakt het mogelijk voor ingelogde gebruikers om ingevulde webformulieren van bezoekers te lezen. De kwetsbaarheid bevindt zich in een optie van Jetpack voor het toevoegen van web- en contactformulieren. Volgens Automattic zijn er geen aanwijzingen dat er misbruik van het lek is gemaakt, maar nu er updates beschikbaar zijn bestaat het risico dat dit wel gaat gebeuren. WordPress-beheerders worden opgeroepen de update te installeren, maar op de meeste sites zal dit automatisch gebeuren, aldus Automattic.

Reacties (1)
Vandaag, 15:39 door linuxpro
De update 13.9.1 is al uit, Jetpack geeft zelf aan (nog?) geen indicatie te hebben dat het lek misbruikt is. Lijkt beetje op een storm in een glas water. Ook bij de diverse Wordpress sites die ik draai was de update al automatisch uitgerold.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.