image

Vernieuwing systemen Belastingdienst vertraagd door tekort aan ict-personeel

dinsdag 15 oktober 2024, 10:13 door Redactie, 19 reacties

De vernieuwing van systemen waarmee de Belastingdienst werkt loopt door een tekort aan ict-personeel vertraging op. Hierdoor kunnen aanpassingen aan het Belastingstelsel op zijn vroegst in 2029 worden uitgevoerd. De fiscus had gehoopt op 2028, maar volgens staatssecretaris Idsinga van Financiën is er een vertraging van negen tot twaalf maanden opgelopen.

Cool:Gen is het platform waarop de loon- en inkomstenheffingen draaien. "Onderdeel van de modernisering is het uitfaseren van de verouderde software Cool:Gen. De uitfasering van de Cool:Gen bestaat uit negen projecten. Daarvan lopen er zeven volgens planning en is de verwachting dat deze in 2026 zijn afgerond. Bij één project binnen de keten Inkomensheffing is sprake van vertraging als gevolg van de herstelwerkzaamheden box 3", aldus Idsinga (pdf).

Het platform wordt ook gebruikt binnen de keten Loonheffingen. "Hoewel er nog geen exacte conclusies zijn, is er mogelijk sprake van vertraging bij één project in de keten Loonheffingen. Momenteel wordt uitgezocht of en hoe dit de planning in de keten Loonheffingen gaat beïnvloeden", voegt de staatssecretaris toe. Volgens Idsinga is het uitfaseren van Cool:Gen een traject dat onderdeel uitmaakt van de modernisering en dat veel capaciteit vergt.

"Deze vernieuwing is noodzakelijk omdat de expertise van Cool:Gen binnen en buiten de Belastingdienst steeds schaarser wordt. Kennis van Cool:Gen is beperkt beschikbaar waardoor opschalen van capaciteit geen oplossing is om te versnellen. Bovendien is het complex om wetswijzigingen te verwerken in verouderde systemen", legt de staatssecretaris uit.

Kennis systemen en programmeertalen

De VVD wilde van de staatssecretaris weten hoe wordt voorkomen dat in de toekomst de Belastingdienst tegen eenzelfde situatie aanloopt, waar kennis van systemen en programmeertalen minder of beperkt beschikbaar wordt doordat een systeem of taal in onbruik raakt. "In het verleden hebben achtereenvolgende wijzigingen in de prioritering ertoe geleid dat de modernisering van ict-systemen van de Belastingdienst in de tijd is verschoven, waardoor het verouderende ict-landschap kon ontstaan", laat Idsinga daarop weten. "Om te voorkomen dat dit in de toekomst ook kan ontstaan is het in eerste instantie belangrijk dat de modernisering wordt afgemaakt."

De staatssecretaris maakt een kanttekening dat technologie continu verbetert en verandert. "Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden, maar het betekent ook dat ict die vandaag nog op orde is in de toekomst onderhoud of modernisering nodig kan hebben. Applicaties hebben een levensduur. Door middel van het Life Cycle Management wordt dit bewaakt. Dit is een continu en cyclisch proces." Door hier tijd op te plannen moet volgens Idsinga worden voorkomen dat in toekomst opnieuw een verouderd ict-landschap bij de Belastingdienst kan ontstaan.

Reacties (19)
15-10-2024, 10:31 door Anoniem
Wat mijzelf er een beetje van weerhoudt om weer te gaan programmeren, is dat elk jaar er weer wijzigingen komen aan de specificatie van een programmeertaal. Die soms je oude code breken. Je kunt er niet vanuit gaan dat dezelfde programma's die je schreef, tien jaar later nog compileren. Ik vraag mij dan af waarom is dit nodig? Doe het in een keer goed en wijzig dan niets meer.
15-10-2024, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: Wat mijzelf er een beetje van weerhoudt om weer te gaan programmeren, is dat elk jaar er weer wijzigingen komen aan de specificatie van een programmeertaal.
Tja je moet ook geen Python gebruiken natuurlijk!!!

Ik denk dat waar de belastingdienst vooral tegenaan loopt het probleem is dat als je net halfweg bent met het maken van een programma, de hele specificatie weer verandert.
Ineens heeft de politiek weer besloten dat het toch allemaal weer anders moet gaan werken.
Hoewel ik toch zou denken dat in de totale complexiteit van software bij de belastingdienst er een vrij kleine "reken core" zou kunnen zijn die alle verzamelde informatie uit (historische) aangiftes binnen krijgt en naar de waan-van-de-dag de op te leggen aanslag berekent. Dat is dan het deel wat keer op keer op de schop moet, en waarvan meerdere versies altijd beschikbaar blijven en geselecteerd worden per geval.
Je hoeft niet voor iedere scheet die de politiek laat de hele software omgeving te herbouwen.
15-10-2024, 10:49 door Bitje-scheef
Ze moeten gewoon duidelijk afgekaderde systemen maken. Waardoor het vervangingsproces een stuk makkelijker wordt. Veel systemen lopen door elkaar.
15-10-2024, 11:20 door Anoniem
"In het verleden hebben achtereenvolgende wijzigingen in de prioritering ertoe geleid dat de modernisering van ict-systemen van de Belastingdienst in de tijd is verschoven, waardoor het verouderende ict-landschap kon ontstaan"
Vertaling: Door mismanagement hebben we zoveel "technical debt" verzameld dat we vastgelopen zijn.
Voor zover ik weet zit de belastingdienst al 20 jaar tegen dit soort upgrades aan te hikken.

Door Anoniem: Wat mijzelf er een beetje van weerhoudt om weer te gaan programmeren, is dat elk jaar er weer wijzigingen komen aan de specificatie van een programmeertaal. Die soms je oude code breken. Je kunt er niet vanuit gaan dat dezelfde programma's die je schreef, tien jaar later nog compileren. Ik vraag mij dan af waarom is dit nodig? Doe het in een keer goed en wijzig dan niets meer.
Dat hangt wel een beetje af van de programmeertaal die je kiest. Bij het bedrijf waar ik werk schrijven we java code die zowel onder java 8 (uit 2014) als java 21 (uit 2023) draait. Met python heb ik ook heel goede ervaringen. (m.u.v. de python2 -> python3 overstap.)
15-10-2024, 11:27 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Wat mijzelf er een beetje van weerhoudt om weer te gaan programmeren, is dat elk jaar er weer wijzigingen komen aan de specificatie van een programmeertaal. Die soms je oude code breken. Je kunt er niet vanuit gaan dat dezelfde programma's die je schreef, tien jaar later nog compileren. Ik vraag mij dan af waarom is dit nodig? Doe het in een keer goed en wijzig dan niets meer.

Laat ik voorop stellen:
Ik weet niets van programmeren. Ik hobbyde vroeger een beetje met ResEdit (Macintosh) maar dat kon je nauwelijks programmeren noemen.
Wat ik wel denk zeker te weten is dat alle programmatuur soms onvolkomenheden (bugs) hebben die met een kleine/grote verandering van code op te lossen zijn. En omdat die veranderingen soms weer een gevolg hebben voor code elders in het onderhavige programma dáár juist weer een noodzaak tot herziening van code oplevert. Totdat uiteindelijk blijkt dat het verstandiger is een groot deel van het totaalpakket waaruit het programma is opgebouwd te herzien. Dat klopt zo, neem ik aan, waarbij ik ervan uit ga dat je dat bedoeld met 'wijzigingen in de specificatie van de programmeertaal'.

Dat is mijn eenvoudige antwoord op je vraag:

... Ik vraag mij dan af waarom is dit nodig? Doe het in een keer goed en wijzig dan niets meer...

Ter verduidelijking:
Voor een programming application geldt dus toch ook het bovenstaande?
Of heb ik het nu helemaal mis?
Ik bedoel wat zou het anders maken dan bijvoorbeeld LibreOffice Writer?...
Beiden zijn programma's dus opgebouwd uit code die bugs kunnen hebben en daarom aan al of niet noodzakelijke herprogrammering blootgesteld moeten worden.
15-10-2024, 11:56 door Anoniem
Ik heb laatst even gekeken wat de salarissen zijn bij de ICT vacatures van de belastingdienst. Die zijn natuurlijk niet slecht maar er zijn zat bedrijven die betere arbeidsvoorwaarden bieden. Het tekort aan IT-ers bij de belastingdienst lijkt me dus vooral een budgetprobleem en dat is weer een politieke keuze.
Die ik onbegrijpelijk vind gezien de hoeveelheid inkomsten die de staat nu misloopt omdat bv de inning van de erfbelasting maar op halve kracht kan lopen.

Penny-wise, pound-foolish.
15-10-2024, 13:11 door Anoniem
Misschien ook de krankzinnige complexiteit van ons belastingstelsel vereenvoudigen (met b.v. zoiets als een vlaktaks), waar al decennia jaar over gesproken wordt maar dat maar niet van de grond komt. Er zijn zoveel uitzonderingen op mitsen op maren op nieuwe regels, dat een dergelijk systeem nauwelijks te onderhouden is, laat staan aanpassingen in te weven zijn en tijdig verbeteringen zijn door te voeren. Geen wonder dat dit allemaal zo lang duurt.

Het lijkt Defensie wel: decennia met de kaasschaaf er overheen en nu is het alle hens aan dek, want het is toch wel gewenst om een gezonde en sterke krijgsmacht te hebben met fatsoenlijke apparatuur en materieel. De kortzichtigheid van Den Haag raakt ons overal. En ook dat gebeurt al decennialang.
15-10-2024, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Wat mijzelf er een beetje van weerhoudt om weer te gaan programmeren, is dat elk jaar er weer wijzigingen komen aan de specificatie van een programmeertaal. Die soms je oude code breken. Je kunt er niet vanuit gaan dat dezelfde programma's die je schreef, tien jaar later nog compileren. Ik vraag mij dan af waarom is dit nodig? Doe het in een keer goed en wijzig dan niets meer.

Wat 'goed' , of "goed genoeg" , of "beste wat we kunnen doen met huidige mogelijkheden" is , als de omstandigheden wijzigen, _niet_ meer 'goed' (of niet compleet, ofzo).

Er was een tijd dat een computer gewoon één CPU had . Multi-cpu was (haast) ondenkbaar, of letterlijk het domein van een handvol "supercomputers" wereldwijd.

Voeg je dan mogelijkheden in je taal toe voor "parallel processing" ? Doe je het "in één keer goed" als je iets in je taal doet voor een totaal onbereikbaar/onbestaand systeem ?
En je toegevoegde mogelijkheid - hoe in hemelsnaam denk je dat die 'in één keer goed' ontwikkelt wordt als er geen bestaand systeem is om te zien of het ook goed uitpakt in de praktijk ?

Ander voorbeeld - vector processing . Ook een vorm van parallelisme. Bestond sinds de jaren 70 alleen in supercomputers (Cray als meest bekende voorbeeld). Het is pas de laatste ~tien of vijftien jaar dat support ervoor in normale CPUs begint te komen . (en meer recent in GPUs).

Een 'stijl' van programmeren wordt bedacht - (denk 'object oriented') - en bestaande talen worden uitgebreid om die stijl logischers te kunen schrijven. En natuurlijk worden nieuwe talen geschreven die vanaf dag één ingericht zijn op zo'n stijl.

Nu is het breken van oude code eigenlijk altijd een slechte zaak. Het zou niet moeten, als de oude code volledig voldeed aan de specificatie. "undefined behavior" is berucht , omdat de taal (en compiler) geen garantie hoeft te geven op gedrag , en andere versies, latere updates zich anders kunnen (en mogen) gedragen.
Maar een programma dat volledig aan de taalspecificatie voldoet zou ook tien jaar laten werkend gecompileerd moeten kunnen worden.
(heel soms met switches om aan te geven dat een bepaalde , inmiddels deprecated stijl gebruikt wordt. )
15-10-2024, 13:31 door Anoniem
Hup, alles naar rust!
of gaan we naar mendix? :')
15-10-2024, 14:55 door Anoniem
Tja je moet ook geen Python gebruiken natuurlijk!!!

ha ha ha nee rust dan? of magic incantations a la perl?
15-10-2024, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb laatst even gekeken wat de salarissen zijn bij de ICT vacatures van de belastingdienst. Die zijn natuurlijk niet slecht maar er zijn zat bedrijven die betere arbeidsvoorwaarden bieden.

Of dat er 'zat' zijn betwijfel ik.

Over het algemeen heeft de overheid een heel coulant pakket secundaire voorwaarden, en eindeloos veel pamper/training/verlof dagen .
En dat zit de BD in Apeldoorn , waar de omgeving qua woonlasten en woon-werk verkeer ook heel wat vriendelijker is dan een afbeul toko op de Zuidas ,rondom Sloterdijk of in een hippe loft in centrum 020 .

Strikt op salaris - en voor de supersterren - zal er zeker wat beters te vinden zijn .

Voor gewoon een nette gemiddelde developer - ik denk dat de BD echt niet onderaan staat .
15-10-2024, 16:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb laatst even gekeken wat de salarissen zijn bij de ICT vacatures van de belastingdienst. Die zijn natuurlijk niet slecht maar er zijn zat bedrijven die betere arbeidsvoorwaarden bieden. Het tekort aan IT-ers bij de belastingdienst lijkt me dus vooral een budgetprobleem en dat is weer een politieke keuze.
Die ik onbegrijpelijk vind gezien de hoeveelheid inkomsten die de staat nu misloopt omdat bv de inning van de erfbelasting maar op halve kracht kan lopen.

Penny-wise, pound-foolish.
Welke gek wil nou voor een werkgever werken waarvan het bekend is dat ze niet naar adviezen luisteren tenzij ze op het matje zijn geroepen. Twintig jaar terug was hier al voor gewaarschuwd door vakbekwame mensen die nu langzamerhand allemaal of weg zijn of met pensioen gaan. Al die adviezen zijn in de wind geslagen er moesten zo nodig externe consultants komen die na veel te lang heen en weer gesteggel over de conclussies tot het zelfde advies waren gekomen maar wel vijf keer zo duur. Vervolgens zijn de vernieuwing trajecten een decenia te laat opgestart en lopen nu hoe kan het ook anders weer uit.

Dat is geen fijne werkgever en dat weet ieder in de branch en van die reputatie komen ze niet af tot de werksfeer echt is veranderd en tot op heden zijn de signalen niet bepaald positief.

Daar in tegen kun je veel meer verdienen als consultant richting BD want ze slaan toch die adviezen in de wind en dan kun je dus dubbel spekken en heb je ook niet de stress van verantwoordelijkheid over de omgeving want je informeert enkel de klant.

Om even een beeld te geven ik heb voor overheid in bepaalde capaciteit binnen de IT gewerkt en we hebben eens serieus een vergadering onderwerp gehad over de kleur van de MFP's op de afdeling. Niet over of het een kleuren MFP moest zijn maar letterlijk de kleur van de kast. Nog niet gehad hebbende over het aanbod verpakte soep variaties voor de kantine

Daar gaat je belasting geld naar toe mensen kan je verzekeren dat wij niet de uitzondering waren qua idiote vergaderpunten.
15-10-2024, 17:36 door Anoniem
Door Anoniem:Om even een beeld te geven ik heb voor overheid in bepaalde capaciteit binnen de IT gewerkt en we hebben eens serieus een vergadering onderwerp gehad over de kleur van de MFP's op de afdeling. Niet over of het een kleuren MFP moest zijn maar letterlijk de kleur van de kast. Nog niet gehad hebbende over het aanbod verpakte soep variaties voor de kantine

Daar gaat je belasting geld naar toe mensen kan je verzekeren dat wij niet de uitzondering waren qua idiote vergaderpunten.

Dat zijn juist "leuke" nutteloze vergaderingen als ITer.
Je kunt de hele vergadering stilletjes je eigen ding doen. En aan het einde bij rondvraag onschuldig vragen of er een prijsverschil is tussen de verschillende kleuren waar uiit gekozen kan worden.
Mocht dat al aan bod gekomen zijn, dan heb je dat even gemist.
Maar de kans is groter dat niemand daar aan gedacht heeft, en dat die paar centen verschil per stuk de doorslag geven.
Dan maak je, of een goede indruk bij de baas, of juist niet en wordt je niet meer uitgenodigd voor dit soort kul vergaderingen.
Win-win :-)

En de rest van de vergadertijd heb je kunnen benutten voor nutigere dingen, zoals: code schrijven, een ontwerp uittekenen, een projectplan schrijven, of je volgende vakantie plannen.
15-10-2024, 19:56 door EKTB - Bijgewerkt: 15-10-2024, 19:56
Als er eindelijk een softwaresysteem is opgetuigd dat voorziet aan de ideeën van het huidige politieke klimaat, komen er verkiezingen en moet daarna de boel weer anders. Is daar wel tegenop te programmeren? Externe bedrijven spinnen hier garen bij, maar de burger is de dupe.
15-10-2024, 21:01 door Anoniem
Door EKTB: Als er eindelijk een softwaresysteem is opgetuigd dat voorziet aan de ideeën van het huidige politieke klimaat, komen er verkiezingen en moet daarna de boel weer anders. Is daar wel tegenop te programmeren? Externe bedrijven spinnen hier garen bij, maar de burger is de dupe.

Normaal gesproken zou je pas nieuwe wensen oppakken, nadat de eerder gedane wensen gerealiseerd zijn.

Helaas hebben we het hier over politici. Die hebben alleen maar een korte aandachts-spanne.
Die bedenken vandaag iets, en verwachten dat et morgen al gerealiseerd is.
Die nemen een wetsvoorstel ergens in november aan, maar verwachten vervolgens dat het per 1 januari gerealiseerd is. Om er vervolgens achter te komen, dan hun ideeen toch tot uitschieters leiden, die gecompenseerd moeten worden.
Ook per gisteren.

Tegen dat soort onvolwassen korte termijn denken, daar kan niemand aan programmeren.
Mocht het al lukken, quick and dirty, dan krijg je een steeds grotere, matig tot slecht gedocumenteerde, spaghetti-brei.
15-10-2024, 23:32 door Anoniem
ik heb vele vacatures voorbij zien komen maar de EISEN die gesteld worden zijn absurd. ze eisen vaak ervaring van hele oude en nieuwe talen, ervaring bij overheid en soms bij de belastingdienst zelf die nergens op slaat of ervaring met specifieke software die alleen bij de belasfingdienst draait... alsof je een politicus zoek met ervaring in 18e eeuwse dictatorschappen met 40 jaar lhbtgi+ ervaring... ga je niet vinden...
16-10-2024, 00:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Om even een beeld te geven ik heb voor overheid in bepaalde capaciteit binnen de IT gewerkt en we hebben eens serieus een vergadering onderwerp gehad over de kleur van de MFP's op de afdeling. Niet over of het een kleuren MFP moest zijn maar letterlijk de kleur van de kast. Nog niet gehad hebbende over het aanbod verpakte soep variaties voor de kantine

Daar gaat je belasting geld naar toe mensen kan je verzekeren dat wij niet de uitzondering waren qua idiote vergaderpunten.

Dat zijn juist "leuke" nutteloze vergaderingen als ITer.
Je kunt de hele vergadering stilletjes je eigen ding doen. En aan het einde bij rondvraag onschuldig vragen of er een prijsverschil is tussen de verschillende kleuren waar uiit gekozen kan worden.
Mocht dat al aan bod gekomen zijn, dan heb je dat even gemist.
Maar de kans is groter dat niemand daar aan gedacht heeft, en dat die paar centen verschil per stuk de doorslag geven.
Dan maak je, of een goede indruk bij de baas, of juist niet en wordt je niet meer uitgenodigd voor dit soort kul vergaderingen.
Win-win :-)

En de rest van de vergadertijd heb je kunnen benutten voor nutigere dingen, zoals: code schrijven, een ontwerp uittekenen, een projectplan schrijven, of je volgende vakantie plannen.
Nee er zijn enkel verliezers op mij na dan in die oplosing. Hier ligt het punt en waarom ik dus die soort consultants aanhaal. Je kunt inderdaad geen ruk geven om je gebruikers je bedrijf je klanten en betaald krijgen met enkel complimenten maar ik ben niet twintig plus jaar geleden in de IT gegaan met die mentaliteit en ik ben ook niet van plan dat ooit te gaan doen.

Ik was niet in een positie dat ik mijn werk kon vervullen tijdens die nutteloze meetings omdat ik domme vragen dus moet beantwoorden en mensen aanstuurde wat ik lastig kan doen als ik in een meeting zit. Nog niet te hebben over signaal tegenover ieder ander die in die meeting zijn tijd zit te verdoen. Je kan prima tijdens een koffie leut moment zeggen wat een sht meeting was dat maar moment dat je die mentaliteit in de vergadering gaat bevorderen gebeurt het vanzelf ook bij meetings waar wel belangrijke dingen mogelijk in gezegd worden.

Het is een beetje als omdat er geen verkeer in zicht is door rood lopen bij een oversteek punt. Het mag niet, heeft waarschijnlijk geen directe consequenties voor je want geen verkeer maar je trained ook je hersenen ongeduldig te zijn en het kan voor een inschatting fout zorgen in the long run. En nee het is niet productief om te wachten voor rood als er geen verkeer is en het is ook niet leuk maar het is wel verstandig. Alhans dat is hoe ik er tegen aan kijk.
16-10-2024, 18:39 door Anoniem
Door Anoniem:
[..]
Om even een beeld te geven ik heb voor overheid in bepaalde capaciteit binnen de IT gewerkt en we hebben eens serieus een vergadering onderwerp gehad over de kleur van de MFP's op de afdeling. Niet over of het een kleuren MFP moest zijn maar letterlijk de kleur van de kast. Nog niet gehad hebbende over het aanbod verpakte soep variaties voor de kantine

Daar gaat je belasting geld naar toe mensen kan je verzekeren dat wij niet de uitzondering waren qua idiote vergaderpunten.

Blijkbaar heb je weinig _andere_ werkervaring .

Letterlijk beschrijf je het begrip 'bikeshedding' .

Het fenomeen dat het onderwerp 'kleur van de fietsenstalling' langer en grondiger besproken wordt (omdat iedereen er 'verstand' van heeft en zich wat bij kan voorstellen) dan onderwerpen die veel ingewikkelder zijn.

Het is een wereldwijd - en oud- begrip .
https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_triviality

En totaal niet uniek voor, of beperkt tot enige ambtelijke omgeving maar gewoon iets dat (helaas) speelt in elke organisatie met meer dan een handjevol medewerkers.

In software termen zijn dat ontaardende design discussies waarin vooral de tab-breedte, de One True Brace style of whatever excessief veel tijd gaat kosten .
17-10-2024, 19:25 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien ook de krankzinnige complexiteit van ons belastingstelsel vereenvoudigen (met b.v. zoiets als een vlaktaks), waar al decennia jaar over gesproken wordt maar dat maar niet van de grond komt.

Gelukkig maar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.