image

Man zit als gevolg van spoofing en slecht onderzoek maanden onterecht vast

dinsdag 15 oktober 2024, 12:19 door Redactie, 22 reacties

De rechtbank Utrecht heeft in 2019 een man onterecht wegens stalking en bedreiging van een vrouw uit Putten veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Na het uitzitten van die straf werd de man opnieuw door de vrouw beschuldigd. Deze keer werd duidelijk, onder meer door informatie van het tv-programma 'Zeeman confronteert’ die aansloot op de bevindingen in het nieuwe politieonderzoek, dat de vrouw door middel van spoofing zelf de bedreigende berichten verstuurde. Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten.

De vrouw is inmiddels door de rechtbank veroordeeld voor onder andere het doen van valse aangiftes en bedreiging. Ze kreeg daarvoor een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd. Ook mag zij gedurende vijf jaar geen contact leggen met het slachtoffer en moet zich zij vanwege diverse persoonlijkheidsstoornissen laten behandelen. Ze ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, de hoger beroepszaak moet nog behandeld worden.

"Duidelijk is dat het oorspronkelijke onderzoek tijdens de vervolging van de man niet feilloos is geweest. Nadat hij door de vrouw werd beschuldigd werden in het onderzoek vele bedreigende berichten op de telefoon van de vrouw aangetroffen, die afkomstig leken te zijn van het nummer van de man. Er is echter niet in de telefoonhistorie van de man onderzocht of de berichten ook daadwerkelijk vanaf zijn toestel waren verzonden", aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Nadat duidelijk werd dat de vrouw zichzelf de bedreigende berichtjes had gestuurd, heeft de daarvoor veroordeelde man een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend, om zo de veroordeling ongedaan te maken. "Om de onherroepelijke veroordeling te herzien is een nieuw gegeven, een novum nodig. Hier zou dat gaan om het constatering dat de vrouw met spoofing zichzelf de berichten stuurde", stelt het OM. "Wanneer blijkt dat met zo’n novum een rechter een andere afweging zou hebben gemaakt, is er grond voor een herziening."

In deze zaak blijkt inderdaad dat de rechter een andere afweging zou hebben gemaakt. De Hoge Raad besliste dat het hof in Den Bosch de strafzaak tegen de man moest herzien. Het hof heeft direct uitspraak gedaan en de man integraal vrijgesproken.

Reacties (22)
15-10-2024, 13:01 door Anoniem
Oke, vrijgesproken, en dan?
Je hebt een jaar onterecht in de bak gezeten, dus ik mag hopen dat ze daar compensatie voor geven...

En hoe zit het met de gevolgen voor je financiële status?
15-10-2024, 13:04 door Anoniem
De vrouw heeft zelf de bedreigende berichten gestuurd?
Dan zij voor minstens dezelfde tijd de bak in.
~ Fab
15-10-2024, 13:06 door Anoniem
Dus, zowel de politie als het OM zijn in de spoofingtruc getrapt.
Hoe vaak zal dit al fout gegaan zijn?
Je bent toch mooi de klos als onze hoeders van het recht niet goed opletten dan wel ondeskundig zijn.
15-10-2024, 13:10 door Anoniem
Sommige bedrijven faciliteren SMS spoofing. Ik zal geen namen noemen maar het heeft me enorm verwonderd dat ik die optie standaard aangeboden kreeg bij het aanschaffen van een bepaald pakket.
15-10-2024, 13:29 door Anoniem
En hoe zit het met de geleden schade?
Had de beste man een koophuis? Wordt de oud werkgever geinformeerd?
15-10-2024, 13:30 door Anoniem
Mag aannemen dat de man nu een flinke vergoeding kan gaan eisen voor het verzieken van zijn leven?
15-10-2024, 13:48 door Anoniem
Ja jongens en meisjes, als het in de database staat dan moet het kloppen.

Kun je zo een jaar onherroepelijk vonnis voor krijgen.
15-10-2024, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: Mag aannemen dat de man nu een flinke vergoeding kan gaan eisen voor het verzieken van zijn leven?

Ik denk dat die vergoeding vies tegenvalt.
De geestelijke en lichamelijke schade die een normaal mens oploopt in de gevangenis valt niet te herstellen of te vergoeden.
Ik zou voor welke “vergoeding” dan ook geen negen maanden in de gevangenis willen zitten.
15-10-2024, 13:53 door Anoniem
Na de invoering van de vermaledijde chatcontrol wetgeving is het wachten op de volgende Security.NL berichtgeving:

Man zit als gevolg van client-side scanning en slecht onderzoek jarenlang onterecht vast
15-10-2024, 14:09 door majortom - Bijgewerkt: 15-10-2024, 14:10
Door Anoniem: Mag aannemen dat de man nu een flinke vergoeding kan gaan eisen voor het verzieken van zijn leven?
Een schamele 100 EUR/dag onterecht vastzitten (https://eersterechtshulp.nl/onderwerpen/vrijspraak). Als je niet oppast is dit ook nog bruto en komt de belastingdienst ook nog even langs. Dekt bij lange na niet de kosten: loonderving zal al snel meer zijn, baan kwijt, huis kwijt, etc.
15-10-2024, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dus, zowel de politie als het OM zijn in de spoofingtruc getrapt.

Gevalletje 'believe all women' ?

Inderdaad een professioneel falen van de betrokken rechercheur , en ook de OvJ had wel mogen opmerken dat steunbewijs van de afzendende kant ontbrak.
Daarnaast - waar was de advocaat van die man mee bezig om hier niet hard op te drukken ?

Mijn onderbuik vreest dat iedereen samenwerkte om het zielige slachtoffervrouwtje genoegdoening te geven.

Nu kan ik me voorstellen dat rechtshulpverzoeken naar bijvoorbeeld PakiTelecom voor verzonden berichten lastig zijn, maar met vermeende dader in Nederland moet het vinden van bewijs voor verzenden echt niet moeilijk zijn en is er geen excuus om dat niet in het dossier te hebben.


Hoe vaak zal dit al fout gegaan zijn?
Je bent toch mooi de klos als onze hoeders van het recht niet goed opletten dan wel ondeskundig zijn.

Ja.
Zou iets voor wijlen Peter R de Vries geweest zijn .

Helaas zijn z'n collega's bezig met docusoaps van narcistische entertainers of het indringend confronteren van kleine krabbelaars.
15-10-2024, 14:36 door Anoniem
Een aanvullend probleem in deze zaken is dat er vaak blind word afgegaan op de verklaring van een vrouw. Er heers een zekere bewuste of onbewuste bias tegen mannen in dit soort zaken. Dat leidt dan mogelijk tot onzorgvuldig of incompleet onderzoekswerk. Ook hier geldt "Assumption is the mother of all fuck-ups".
15-10-2024, 14:46 door Anoniem
Geef nooit je telefoonnummer weg, ook niet an bekenden, en neem een chatapp in de hand die geen telefoonnummers als identifyer gebruikt om met mensen te chatten.
Je moet jezelf in kunnen dekken in het geval justitie faalt.
Gebruik een chatessenger die niet terug te leiden is naar de gebruiker (waaronder het IP adres) en geef geen persoonlijke info weg dat kan leiden tot een onterechte vervolging. (Geen info die alleen jij als gebruiker kan weten)
Ik kan Briar Messenger of SimpleX chat aanraden.
15-10-2024, 14:52 door Reinder
Door Anoniem: De vrouw heeft zelf de bedreigende berichten gestuurd?
Dan zij voor minstens dezelfde tijd de bak in.
~ Fab

Nou ik zou zeggen de tijd die het echte slachtoffer heeft gezet, plus de tijd voor het afleggen van een valse getuigenis, plus het doen van valse aangifte, plus het vervalsen van bewijsmateriaal, plus het vergoeden van gederfde inkomsten

Als je bewijs vervalst om iemand achter tralies te krijgen is alleen "dezelfde tijd" in mijn opinie niet genoeg.
15-10-2024, 14:56 door Reinder
Door Anoniem: Mag aannemen dat de man nu een flinke vergoeding kan gaan eisen voor het verzieken van zijn leven?

Nee helaas, dat is bedroevend weinig, het komt neer op iets als minimumloon. Het compenseert niet het verlies van de normale inkomsten bij een modaal of beter inkomen, het verlies van status en aanzien, het verlies van sociale kring, het niet kunnen zien opgroeien van kinderen, het verlies van huis of bedrijf en andere bezittingen, het verlies aan opgebouwd pensioen, het verlies aan kansen op de arbeidsmarkt om nog maar te zwijgen van de geestelijke schade als gevolg van onterecht veroordeeld zijn en in de gevangenis zitten.

Dat er niet (en ik heb het niet over twee dagen voorarrest of zo tijdens een onderzoek, maar maanden tot jaren onterecht zitten) minstens een zeer riante vergoeding tegenover staat is schandalig. Het is nu 50 tot 100 euro per dag of zo, dat zou ministens 1000 moeten zijn.
15-10-2024, 15:40 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Mag aannemen dat de man nu een flinke vergoeding kan gaan eisen voor het verzieken van zijn leven?
Een schamele 100 EUR/dag onterecht vastzitten (https://eersterechtshulp.nl/onderwerpen/vrijspraak). Als je niet oppast is dit ook nog bruto en komt de belastingdienst ook nog even langs. Dekt bij lange na niet de kosten: loonderving zal al snel meer zijn, baan kwijt, huis kwijt, etc.

Ik denk dat hij een zaak kan aanspannen om schadevergoeding te eisen van de vrouw. Hopelijk valt er iets van haar te plukken.
15-10-2024, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: Mag aannemen dat de man nu een flinke vergoeding kan gaan eisen voor het verzieken van zijn leven?

Wegens teveel TV kijken denken we nog wel eens dat het bij ons, in heel de EU trouwens, net zo gaat als in de VS. Waar je miljoenen kunt krijgen, soms zelfs voor een kleinigheidje.

In Europa krijg je aantoonbare schade toegewezen. Inmateriele schade ligt heel anders. Omdat onze sociale vangnetten wellicht beter zouden kunnen, maar wel een heel stuk beter zijn dan in de VS.

Het is wel beter voor de maatschappij, omdat het listig uitdagen van inmateriele schade geen vetpot is. Geen ondernemersangst dat je nooit weet of je ineens om iets onbenulligs een miloenenclaim kunt krijgen en de zaak kunt sluiten.

Wat wel echt lullig is voor het slachtoffer is dat zowel advocaten als de rechter hun werk niet goed hebben gedaan. (Komt vaker voor, bij dokters ook). Niemand is perfect. Maar zou wel handig zijn als bij digitale data daar beter met gezonde twijfel naar gekeken zou worden. Waarom moet een dager, gedaagde of verdachte alles bewijzen, maar databases nooit? Die kunnen van alles beweren, net als een naam boven een gespoofd bericht of gespoofde email. Te meer actueel met AI die flink kan hallucineren maar aannames als feiten presenteert. Je kunt er nu helemaal niet meer blind op varen.

Wat me wel een leuk idee lijkt is om in dit geval van dwaling van de rechter, voor het slachtoffer een crowdfunding op te zetten. Want om met zo een klap weer op zijn pootjes te komen zal niet gemakkelijk zijn. Als je zo lang onschuldig vast hebt moeten zitten gaat niet in je kouwe kleren zitten. Er zijn er die korter hebben moeten zitten, en er de rest van hun leven nooit echt meer echt overheen gekomen zijn. Ik ken er een paar van dichtbij.

https://youtu.be/EJYX9lFDIMQ?si=CntUwK3PYIviLcKw
15-10-2024, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem: Geef nooit je telefoonnummer weg, Je moet jezelf in kunnen dekken in het geval justitie faalt.
Het punt is dat als het dan door iemand toch lukt jou onterecht in een kwaad daglicht te stellen je jezelf alleen maar verdachter maakt met die cloaking technieken. Je hebt dan juist niets meer om je onschuld te bewijzen. En neem van mij aan dat dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis heel ver kunnen komen met verdachtmakingen. Alleen als het common practice is dat je alles afschermt zal het geen extra verdenking opleveren.
16-10-2024, 06:53 door Lex Borger
Door Anoniem: Geef nooit je telefoonnummer weg, ook niet an bekenden, en neem een chatapp in de hand die geen telefoonnummers als identifyer gebruikt om met mensen te chatten.
Je moet jezelf in kunnen dekken in het geval justitie faalt.
Gebruik een chatessenger die niet terug te leiden is naar de gebruiker (waaronder het IP adres) en geef geen persoonlijke info weg dat kan leiden tot een onterechte vervolging. (Geen info die alleen jij als gebruiker kan weten)
Ik kan Briar Messenger of SimpleX chat aanraden.
Buiten het feit dat dit praktisch nog niet kan in onze maatschappij zou dat in dit geval niet uitgemaakt hebben, omdat de man de berichten nooit verstuurd heeft.
16-10-2024, 08:47 door Anoniem
Hoe je zit voor je?
"neem een chatapp in de hand die geen telefoonnummers als identifyer gebruikt om met mensen te chatten"?
Kun je uitleggen wat je hier mee bedoelt?
16-10-2024, 09:19 door Anoniem
Door Lex Borger:
Door Anoniem: Geef nooit je telefoonnummer weg, ook niet an bekenden, en neem een chatapp in de hand die geen telefoonnummers als identifyer gebruikt om met mensen te chatten.
Je moet jezelf in kunnen dekken in het geval justitie faalt.
Gebruik een chatessenger die niet terug te leiden is naar de gebruiker (waaronder het IP adres) en geef geen persoonlijke info weg dat kan leiden tot een onterechte vervolging. (Geen info die alleen jij als gebruiker kan weten)
Ik kan Briar Messenger of SimpleX chat aanraden.
Buiten het feit dat dit praktisch nog niet kan in onze maatschappij zou dat in dit geval niet uitgemaakt hebben, omdat de man de berichten nooit verstuurd heeft.
Door Lex Borger:
Door Anoniem: Geef nooit je telefoonnummer weg, ook niet an bekenden, en neem een chatapp in de hand die geen telefoonnummers als identifyer gebruikt om met mensen te chatten.
Je moet jezelf in kunnen dekken in het geval justitie faalt.
Gebruik een chatessenger die niet terug te leiden is naar de gebruiker (waaronder het IP adres) en geef geen persoonlijke info weg dat kan leiden tot een onterechte vervolging. (Geen info die alleen jij als gebruiker kan weten)
Ik kan Briar Messenger of SimpleX chat aanraden.
Buiten het feit dat dit praktisch nog niet kan in onze maatschappij zou dat in dit geval niet uitgemaakt hebben, omdat de man de berichten nooit verstuurd heeft.
Zijn telefoonnummer was duidelijk bekend bij deze vrouw, of hij die berichtjes nou had verstuurd of niet.
Als zij geen info had over zijn telefoonnummer was dit niet gebeurd, het maakt niet uit dat hij die berichtjes niet verstuurd had, het was voor justitie genoeg reden om de man te vervolgen omdat het telefoonnummer bij haar bekend was.
Geef dus nooit uw telefoonnummer en dergelijke contactinformatie weg die men eventueel kan spoofen, met name telefoonnummers zijn daar zeer gevoelig voor.
16-10-2024, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Geef nooit je telefoonnummer weg, Je moet jezelf in kunnen dekken in het geval justitie faalt.
Het punt is dat als het dan door iemand toch lukt jou onterecht in een kwaad daglicht te stellen je jezelf alleen maar verdachter maakt met die cloaking technieken. Je hebt dan juist niets meer om je onschuld te bewijzen. En neem van mij aan dat dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis heel ver kunnen komen met verdachtmakingen. Alleen als het common practice is dat je alles afschermt zal het geen extra verdenking opleveren.
Hoe kan iemand je verdacht maken als er geen aanknopingspunt is?
Als die man in kwestie geen telefoinnummer had gegeven was er uberhaupt geen probleem geweest, zij heeft misbruik gemaakt van een zwak punt, telefoonnummers zijn heel gevoelig voor misbruik, net als E-Mail.
Die vrouw had Briar of SimpleX niet zo makkelijk kunnen misbruiken als ren telefoonnummer, zeker niet als de persoon in kwestie erachter niet was achterhaalt.
Daarnaast is privacy een goed recht, juist de politie moet dat weten.
Angst voor justitie moet geen reden zijn om je niet in te dekken, en al helemaal in de huidige tijd.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.