image

Amnesty wil einde aan risicoscore-algoritme Franse overheid

donderdag 17 oktober 2024, 14:47 door Redactie, 2 reacties

Amnesty International en veertien andere organisaties willen dat de Franse overheid stopt met het gebruik van een risicoscore-algoritme voor het tegengaan van toeslagenfraude. Om hiervoor te zorgen is een klacht bij de Franse Raad van State ingediend. Het Franse Caisse Nationale des Allocations Familiales (CNAF) is verantwoordelijk voor het uitkeren van toeslagen. In Frankrijk leven 32 miljoen mensen in een huishouden dat één of meerdere toeslagen ontvangt.

Sinds 2010 gebruikt CNAF een risicoscore-algoritme om mensen op te sporen die mogelijk toeslagenfraude plegen. Het algoritme kent aan alle ontvangers van gezins- en huurtoeslagen een risicoscore toe tussen nul en één. Hoe dichter de score bij één ligt, hoe groter de kans dat iemand wordt aangemerkt voor onderzoek. De persoonlijke gegevens van mensen die toeslagen ontvangen, alsmede hun gezinsleden, worden periodiek verwerkt, waarna een risicoscore wordt toegekend.

Volgens Amnesty is het algoritme discriminatoir en maakt het inbreuk op het recht op privacy en gelijkwaardigheid. Vorig jaar kreeg de digitale rechtenbeweging La Quadrature du Net (LQDN) de broncode van het algoritme in handen, wat de discriminatoire aard van het systeem aantoonde, aldus Amnesty.

"Naarmate sociale diensten dergelijke scoringsalgoritmen vaker gebruiken, heeft onze coalitie, die organisaties uit diverse achtergronden samenbrengt, als doel een collectief front te vormen om dit soort praktijken te verbieden en bewustzijn te creëren over het geweld dat het zogenaamde "sociale fraudepreventie"-beleid met zich meebrengt", stelt LQDN.

Reacties (2)
Vandaag, 15:53 door Anoniem
Heeft men EU-breed nog niet geleerd van onze toeslagen-affaire?

Men zegt het een, maar blijft het andere doen.
Vandaag, 16:17 door Anoniem
L’algorithme de notation de la CNAF attaqué devant le Conseil d’État par 15 organisations
French family welfare scoring algorithm challenged in court by 15 organisations

Elke maand analyseert het algoritme de persoonlijke gegevens van meer dan 32 miljoen Franse burgers die in een huishouden wonen dat een CAF-uitkering ontvangt en berekent het meer dan 13 miljoen scores. Factoren die een verdenkingscore verhogen, zijn onder meer een laag inkomen, werkloos zijn, het ontvangen van de minimum uitkering (revenu de solidarité active, RSA) of arbeidsongeschiktheid (allocation adulte handicapé, AAH). Als direct gevolg hiervan worden individuen in kwetsbare situaties overbelast in vergelijking met de rest van de bevolking.

https://www.laquadrature.net/2024/10/16/lalgorithme-de-notation-de-la-cnaf-attaque-devant-le-conseil-detat-par-15-organisations/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.