image

Szabo: principiële redenen om anonimiteit op social media niet te verbieden

zondag 20 oktober 2024, 10:42 door Redactie, 13 reacties

Er zijn principiële en pragmatische redenen om anonimiteit op social media niet te verbieden, zo stelt staatssecretaris Szabo voor Digitalisering. Volgens de bewindsman zijn er legitieme redenen om anoniem te zijn op social media en heeft een verbod slechts kans op effect als het internationaal afdwingbaar wordt vastgelegd in wetgeving, en kan worden gehandhaafd. Ook zou een verbod socialmediabedrijven verplichten om meer persoonlijke gegevens te verzamelen.

De staatssecretaris reageerde op onderzoek van de Wageningen Universiteit over de impact van verschillende aspecten van sociale media op de democratie, waarbij speciale aandacht werd gegeven aan de impact van anonimiteit online. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat een motie van Kamerlid Gundogan werd aangenomen. De motie verzocht de regering te onderzoeken welke aspecten van sociale media bijdragen aan de risico's voor de democratie en daarbij ook expliciet de rol van anonimiteit mee te nemen.

Tevens werd de regering verzocht om in het geval van aantoonbare risico's van anonimiteit tevens te onderzoeken welke technische mogelijkheden een oplossing zouden kunnen bieden met behoud van publieke waarden als privacy en recht op zelfbeschikking "Uit de literatuurstudie komt naar voren dat anonimiteit online zowel voor- als nadelen heeft", laat Szabo weten.

De staatssecretaris merkt op dat dat anonimiteit aan de ene kant het recht op privacy van de gebruiker garandeert. "Daarbij is de drempel om online te participeren in bijvoorbeeld discussies lager als je anoniem kan deelnemen. Anderzijds toont recent onderzoek aan dat anonimiteit in zijn algemeenheid niet zorgt voor meer beleefde en beschaafde gesprekken, en dat anonimiteit zelfregulering en verantwoordelijkheid in online discussies vermindert."

Volgens de staatssecretaris herkent het kabinet het beeld dat anonimiteit online zowel voor- als nadelen heeft. "Daarbij benadrukt het kabinet dat anonimiteit online op dit moment niet absoluut is en dat de verspreiding van zowel illegale als schadelijke inhoud online reeds wordt tegengegaan met de digitaledienstenverordening (DSA). Door middel van het ip-adres of aangeleverde e-mailadressen kunnen dienstverleners de gegevens van gebruikers achterhalen."

Op basis van de uitkomsten van de literatuurstudie ziet Szabo geen aanleiding om anonimiteit online aan te pakken. "Het kabinet ziet meer in een gecombineerde inzet van wettelijk verplichte moderatie van sociale media bedrijven en intensivering van bovengenoemde interventies door politie en justitie wanneer strafbare feiten worden begaan."

Reacties (13)
20-10-2024, 11:28 door Anoniem
Nog een keer terug... Waarom hebben we ook al weer een identiteit en een leeftijdsverificatie nodig?
Het DOEL is nog steeds vaag, anders dan 'rookgordijn om burgers beter in de gaten te kunnen houden' - de natte droom van de Stasi zeg maar. Toen dat nog bestond, vonden we dat hier een hele slechte en enge organisatie.
20-10-2024, 11:45 door Anoniem
Er is een groot verschil tussen "je volledige persoonsgegevens voor iedereen zichtbaar bij een social media account" en "het account heeft een schuilnaam maar de aanbieder van de dienst weet wel wie er achter zit of helpt justitie erbij dat te bepalen".

Dan kun je best "anoniem deelnemen aan discussies" maar dat wil dan nog niet zeggen dat je criminaliteit kunt plegen via dat account.
Een aanbieder kan bijvoorbeeld aanmaken van accounts via allerlei diensten die de gebruiker verder verbergen (VPN, Tor) verbieden en vastleggen wanneer en vanaf welk IP adres een account is aangemaakt en gebruikt.
Nee, laat die "maar dat is niet 100% betrouwbaar" opmerkingen maar weg!
Waar het om gaat is dat er bij excessen kan worden opgetreden door justitie. Dan vermindert het vanzelf.
20-10-2024, 12:45 door Anoniem
Leg de verantwoordelijkheid bij de sociale media bedrijven. Die moeten zorgen voor effectieve moderatie. Leg forse boetes op als de bedrijven steken laten vallen. Is bij banken ook gebeurd. Die hebben nu duizenden mensen in dienst om witwaspraktijken op te sporen. De politie is druk met voetbalwedstrijden dus die hebben er geen tijd voor.
20-10-2024, 16:18 door johanw - Bijgewerkt: 20-10-2024, 16:20
Door Anoniem: Leg de verantwoordelijkheid bij de sociale media bedrijven. Die moeten zorgen voor effectieve moderatie.

Ja, want we moeren vooral voorkomen dat mensen ketterse anti-kartelaanse meningen kunnen uiten. Tenslotte is dat na de uitvinding van de boekdrukkunst ook al eens flink misgegaan toen raddraaiers als Maarten Luther en Willem van Oranje zomaar tekeer gingen tegen de heersende elite en dat soort misinformatie nog massaal verspreid werd ook. Dat wil men niet nog een keer zien gebeuren met de nieuwe techniek van de sociale media.
20-10-2024, 16:38 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: Leg de verantwoordelijkheid bij de sociale media bedrijven. Die moeten zorgen voor effectieve moderatie.

Ja, want we moeren vooral voorkomen dat mensen ketterse anti-kartelaanse meningen kunnen uiten. Tenslotte is dat na de uitvinding van de boekdrukkunst ook al eens flink misgegaan toen raddraaiers als Maarten Luther en Willem van Oranje zomaar tekeer gingen tegen de heersende elite en dat soort misinformatie nog massaal verspreid werd ook. Dat wil men niet nog een keer zien gebeuren met de nieuwe techniek van de sociale media.

Hier mag je toch ook niet alles opschrijven wat in je opkomt?
Als je je niet aan de huisregels houdt dan wordt je commentaar of niet geplaatst of het wordt verwijderd.
Het gaat ook niet over vrijheid van meningsuiting, geen zorgen, die heb je nog steeds zolang Poetin hier niet de baas is.
20-10-2024, 17:27 door Anoniem
Door Anoniem: Leg de verantwoordelijkheid bij de sociale media bedrijven. Die moeten zorgen voor effectieve moderatie.
Nee. Laat hen zorgen voor effectieve identificatie. Zodat mensen die over de schreef gaan aangepakt kunnen worden door justitie.
Posting voor posting modereren helpt daar niet bij, zeker niet bij media waar je maar 1 zin mag typen.
20-10-2024, 21:14 door Anoniem
De lafheid zit doorgaans niet in de anonimiteit, maar in de eis te willen weten weten wie er achter een mening of voetnoot zit.

Bij een mening, opmerking of wellicht zelfs gewoon vrije expressie gaat het om die mening, opmerking of wellicht zelfs gewoon vrije expressie zèlf. Als je dat niet bevalt dan skip je maar door.

Als ik aangehouden word of voor een edelachtbare heer of dame moet verschijnen, dat zijn gevallen dat ik mij dien te identificeren. Voor de rest heet ik gewoon jan lul, en dat is mijn goed recht! Zeker ook voor wat voor zogenaamd sociale media dan ook.
20-10-2024, 22:53 door Anoniem
Volgens de bewindsman zijn er legitieme redenen om anoniem te zijn op social media

Maar straks geen legitieme redenen om anoniem te zijn voor EHDS? Of zijn Szabo (digitalisering) en Agema (volksgezondheid) het met elkaar oneens?
21-10-2024, 02:20 door Anoniem
Het gaat ook niet over vrijheid van meningsuiting, geen zorgen, die heb je nog steeds zolang Poetin hier niet de baas is.
Trap jij maar in de oh zo gekoesterde valkuil dat zolang onze machthebbers geen Poetin heten alles oké is.
Waar baseer jij eigenlijk op dat hier, in Nederland, vrijheid van meningsuiting is? Op het feit dat jouw meningen altijd geplaatst/ gepubliceerd/ verspreid worden?
Omdat jij nooit te zien krijgt wat niét geplaatst/ gepubliceerd/ verspreid wordt?
Met andere woorden, vrijheid van meningsuiting is een aanname, een veronderstelling, een axioma.
Je komt er pas achter wat vrijheid van meningsuiting is wanneer je meningen niét geplaatst/ gepubliceerd/ verspreid worden.
Het onderdrukken van vrijheid van meningsuiting werkt dáárom zo effectief: niemand weet wat niet meer gezegd mag worden, alleen degenen die de mond is gesnoerd en die kunnen dat niet meer vertellen want die kans krijgen ze niet meer.
Het is een cirkel. Héél effectief.
Wat resteert is een bevolking die het roerend met elkaar eens is: consensus. Oh, wat fijn, niemand die de groep bedreigt.
Alleen Poetin...
21-10-2024, 05:24 door Anoniem
Welke anonimiteit bieden sociale media feitelijk nog?

Zeker als zij door EU als poortwachter worden gekwalificeerd.

Poortwachter voor wat? Ongewenste meningen, die men bestempelen wil als desinformatie, weghouden?

Vroeger was er bij elke stad een poortwachter en moesten blote voeten lopers schoeisel aantrekken.

Wil men in grote lijnen weer terug naar een feodaal systeem,
maar nu van Groot Commercie, Big Tech roofridders en EU-overheid?

#laufer
21-10-2024, 18:20 door waterlelie
We moeten af van anoniem aanwezig kunnen zijn op sociale media. Verplicht de sociale media exploitanten om hun gebruikers te registreren en hun IP-adres te loggen. Wie zijn pseudoniem misbruikt, kan dan sneller tot de orde worden geroepen. Het misbruik daarvan groeit explosief, en de enige pleitbezorgers voor die anonimiteit zijn politieke activisten, zedendelinquenten, criminelen en trollen.
22-10-2024, 00:01 door Anoniem
Alleen anoniem durf ik aardige, lieve en leuke dingen te schrijven.
22-10-2024, 09:01 door Anoniem
Ongefundeerde beschuldiging
naar gemodereerde anoniemen hier.

Natuurlijk moeten spammers, PHISHERs,
maar ook discours beheerders geweerd.

Hoe onderscheiden we een gewenste
van een ongewenste staats-trol?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.