Door Briolet: Hier zal het probleem geweest zijn dat er teveel mensen aan iets gewerkt hebben, waarbij niemand het totale overzicht hield. Persoon A print het uit en geeft het aan B om ze te versturen. B weet niet hoeveel het zijn en vult gewoon de enveloppen totdat de velletjes op zijn. Postkamer C telt vervolgens de enveloppen en vult dit aantal in op het formulier voor de partijenpost.
Als de couverteermachine bijvoorbeeld bij de postkamer staat, en zij bedienen hem; en het is de bedoeling dat je je output aanlevert door die op de printer van de postkamer af te drukken, dan kan ik me er wel iets bij voorstellen.
Het probleem is in mijn ogen niet per se dat het over teveel mensen loopt, maar dat het resultaat afhangt van allerlei menselijke handelingen en kennis die zij aan elkaar door moeten geven.
Je reageerde op mij en ik vertelde dat ik ooit in een mainframe-omgeving betrokken was bij het optuigen van een poststraat met een couverteermachine. De softwarekant, ik was ontwikkelaar. Diverse mainframe-toepassingen, altijd batch-jobs, produceerden uitvoer voor klanten, gewoon kale tekst met in de eerste kolom control characters, zoals dat op IBM-systemen ging, met tekens die bladovergangen aangaven, of dat er een lege regel tussengevoegd moest worden, dat soort aansturing. Die uitvoer ging een verwerking in waarin die werd gesplist naar klant, verschillende uitvoer voor dezelfde klant bij elkaar werd gebracht, bij het afdrukken werd aangestuurd dat de juiste grafische achtergrond voor elke pagina erbij werd geladen, en de juiste streepjescodes in de kantlijn werden geplaatst om de couverteermachine aan te sturen. Dat kon omdat lijstnamen en klantadressen op vaste posities in de output stonden. Tot het uit de laserprinter kwam en naar de couverteermachine moest worden overgezet kwam er geen mensenhand aan te pas, en er werden doodleuk verschillende uitvoerstromen per klant bij elkaar in enveloppen gedaan, of meerdere als het teveel voor een envelop was, en dat ging feilloos.
Ik snap dat dat niet zonder meer te vertalen is naar kantoorautomatisering waar brieven met (neem ik aan) mailmerge uit tekstverwerkers komen rollen. Wat ik
wel vind is dat je van die kantoorautomatisering zo langzamerhand mag
eisen dat daarmee lukt wat met die archaïsche mainframes tientallen jaren geleden al prima lukte en soepeltjes liep. Als je domweg zorgt dat je standaard briefpapier met een standaard layout gebruikt, dan moet in de uitvoer te herkennen zijn waar een nieuwe brief en dus een nieuwe klant begint, en dus wat er aan bladovergangen en streepjescodes nodig is. Er moet software zijn, en het zou me verbazen als leveranciers van couverteermachines die niet leveren, die dat soort dingen kan. En als het nu niet kan terwijl het zo'n drie decennia(!) geleden prima kon op archaïsche systemen dan hebben heel wat leveranciers zich diep te schamen. Ik ga er dus vanuit dat het wel kan.
Wat ik nu zou verwachten is bijvoorbeeld dat een organisatie als de gemeente Almere over alle diensten heen een printer "uitgaande briefpost" heeft, en dat je alleen de juiste Word- of LibreOffice-template moet gebruiken en je verder over geen enkele instelling druk hoeft te maken, je print, vermoedelijk moet iemand het nog autoriseren, en je hebt er op enkele statusberichten na geen omkijken meer naar want de postkamer handelt het verder af. Zoiets, althans, ik zuig dit nu even uit mijn duim.
Zoiets invoeren is een project, het is niet zo dat je het neerzet en dat het dan volautomagisch werkt, en het is dus ook een investering. Die zou het wel eens waard kunnen zijn voor een niet bepaald kleine organisatie als een flinke stad. En anders moet er een minder vergaande oplossing te vinden zijn die de kans op fouten al aanzienlijk kleiner maakt zonder dat dat afhangt van menselijke onvolkomenheden. Maar het lijkt soms wel alsof de wereld aan het vergeten is hoe degelijk automatisering kan zijn en alsof er op veel plaatsen amateuristisch maar wat wordt aangemodderd. Alsof
dat niet schreeuwend duur is. Dit zou een
allang opgelost probleem moeten zijn.
Goh, kennelijk moest ik even iets kwijt ;-)