image

Noyb dient klacht in tegen Pinterest over standaard tracken van gebruikers

donderdag 24 oktober 2024, 09:40 door Redactie, 0 reacties

Privacyorganisatie noyb heeft bij de Franse privacytoezichthouder CNIL een klacht over Pinterest ingediend omdat het platform gebruikers standaard zou tracken. "Zoals met de meeste socialmediaplatforms wordt Pinterest deels gefinancierd door gepersonaliseerde advertenties. Om dit te doen trackt het bedrijf gebruikers, zonder hun toestemming te vragen, zoals wettelijk is vereist", aldus noyb.

De privacyorganisatie stelt dat Pinterest zich ten onrechte beroept op een 'gerechtvaardigd belang' om de persoonlijke gegevens van gebruikers te verwerken. Het tracken van gebruikers staat dan ook standaard ingeschakeld en vereist een actieve opt-out van gebruikers om te stoppen. "Pinterest volgt stiekem Europese gebruikers zonder hun toestemming te vragen. Dit laat het socialmediaplatform onrechtmatig profiteren van de persoonlijke data van mensen, zonder dat die dat ooit te weten komen", zegt noyb-advocaat Kleanthi Sardeli.

Volgens noyb schendt Pinterest op meerdere punten de AVG. De privacyorganisatie wil dat het bedrijf alle gegevens verwijdert die voor gepersonaliseerde advertenties zijn verwerkt, voldoet aan inzageverzoeken van gebruikers en een boete krijgt om soortgelijke overtredingen in de toekomst te voorkomen. Pinterest zou meer dan 130 miljoen gebruikers in de EU hebben.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.