image

Arbeidsinspectie legt politie dwangsom op voor problemen met C2000

vrijdag 1 november 2024, 17:26 door Redactie, 19 reacties

De Arbeidsinspectie heeft de politie vanwege de problemen met communicatiesysteem C2000 een dwangsom opgelegd. Het gaat om een bedrag van 325.000 euro per twee maanden, met een maximum van 975.000 euro. C2000 is het systeem waar de hulpdiensten mee communiceren. De dekking van het systeem is onvoldoende waardoor politiemensen en burgers risico lopen.

De politie kreeg vorig jaar september negen maanden de tijd van de Arbeidsinspectie om de C2000-problemen te verhelpen, maar die deadline werd verruimd. Vanwege de problemen met het systeem, zoals haperingen en uitval, besloten politievakbond ACP en de politiebonden ANPV, Equipe en NPB een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie verklaarde de klacht van de bonden gegrond en startte een onderzoek.

Uit het onderzoek bleek dat de geschetste knelpunten rond C2000 in principe alleen kunnen worden opgelost door het bijplaatsen van extra antennemasten in bepaalde gebieden in Nederland waar geen bereik is. Daarnaast zou er een alternatief moeten komen voor de push-to-talk app in crisis en stressvolle situaties zoals achtervolgingen, waarbij politiemensen weinig handelingen hoeven uit te voeren aangezien zij die tijd niet hebben in die situaties.

Ook vindt de Arbeidsinspectie dat de politie als werkgever haar medewerkers structureel moet voorlichten over het omgaan met C2000 en etherdiscipline. Dit zijn afgesproken regels voor het communiceren via C2000. De politie kreeg een deadline opgelegd voor het verhelpen van de problemen. De Arbeidsinspectie heeft nu bepaald dat de door politie genomen stappen niet voldoende zijn. De politie is opgedragen andere maatregelen te nemen.

Volgens de Arbeidsinspectie kan de politie dat doen door voor elke ‘arbeidsplaats’ waar een politieagent geconfronteerd kan worden met onvoldoende communicatiemogelijkheden met C2000, alle risico’s apart in kaart te brengen. Per risico moet vervolgens een handelingskader voor medewerkers worden opgesteld waarover zij moeten worden geïnformeerd.

Updaten van apparatuur

De politie laat in een reactie op de dwangsom weten teleurgesteld te zijn en zegt bezig te zijn met het updaten van zestigduizend portofoons en meer dan tienduizend mobilofoons. "Die update wordt dit jaar afgerond en zorgt dan voor een beter bereik. Ook is het makkelijker geworden om verbindingsproblemen intern te melden. Belangrijk is verder de versterking van opleiding, training en voorlichting over het juiste gebruik van C2000 en wat politiemensen kunnen doen wanneer zij onverhoopt geen verbinding kunnen krijgen."

De politie ervaart de dwangsom naar eigen zeggen als tegenstrijdig met het uitstel dat de Arbeidsinspectie eerder gaf voor het invoeren van de technische verbeteringen van randapparatuur en het opleiden en voorlichten van medewerkers. Er wordt mogelijk bezwaar tegen de opgelegde dwangsom gemaakt. De politie beraadt zich hierop.

Reacties (19)
01-11-2024, 18:02 door Anoniem
Tekenend voor hoe Nederland werkt. Dat de popo gegevens van burgers veel te lang bewaart, dat gebeurt gewoon.
Maar voor een bij voorbaat dood geboren communicatie systeem kan wel een boete opgelegd worden.
Duidelijk waar de prioriteiten liggen - dat is niet bij het volgen van de wet.
02-11-2024, 03:25 door Anoniem
Boete komt weer uit belasting geld van de burger... intereseert de politie niets. Zou me niet verbazen als het de 900k bereikt.
02-11-2024, 08:47 door Anoniem
Of dat gaat helpen. Net als de dwangsommen voor het COA, die helpen ook niet. Het wordt alleen maar lastiger voor organisaties om hun taken uit te voeren als hun budget slinkt door de dwangsommen die ze moeten betalen.
02-11-2024, 10:11 door Anoniem
Volgens de politievakbonden ontstaan er te vaak onveilige situaties voor agenten als het communicatiesysteem niet of onvoldoende werkt. In sommige gebieden in Nederland lukt het überhaupt niet om contact te leggen met het C2000-systeem. Ook kampt het netwerk met storingen en raakt het bij grote crisissituaties overbelast.

https://nos.nl/artikel/2542896-arbeidsinspectie-legt-politie-dwangsom-op-vanwege-problemen-met-c2000
02-11-2024, 10:26 door Anoniem
De politie kreeg een deadline (voor 8 juni van dit jaar), haalde die niet, kreeg (volgens eerdere berichten) een jaar de tijd om het te verhelpen, en krijgt nu een dwangsom opgelegd terwijl er nog maar vijf maanden van dat jaar verstreken zijn.

Het lastige bij het beoordelen hiervan is dat het meeste nieuws hierover door de politie zelf naar buiten lijkt te worden gebracht en de arbeidsinspectie veel minder mededeelzaam lijkt. Dat ze nu al een dwangsom opleggen lijkt ofwel te suggereren dat de arbeidsinspectie maar wat ongericht aanmoddert, ofwel dat aan dat jaar uitstel voorwaarden verbonden zijn waar de politie nu al duidelijk niet aan voldoet, bijvoorbeeld dat er een schema is vastgesteld voor de voortgang die de politie gedurende dat jaar moet halen en dat de politie daar serieus op achterloopt.

Ik heb dus het idee dat we het volledige verhaal van wat er gaande is nog niet gehoord hebben. Ik ben benieuwd wat er nog naar buiten gaat komen.
02-11-2024, 11:28 door Anoniem
C2000 typeert Nederland: het werkt niet

En hoe doen ze het in onze buurandeb zonder C2000?? Wie weet dat?
02-11-2024, 15:48 door Anoniem
Groningers konden 112 een maand lang niet bereiken. Het alarmnummer 112 is een maand lang onbereikbaar geweest voor deel van de mensen in de provincie Groningen die met een vaste telefoonlijn hebben geprobeerd 112 te bellen. Volgens het Dagblad van het Noorden heeft de storing geduurd van 24 september tot 29 oktober.

https://dvhn.nl/groningen/Mensen-uit-Groningen-met-vaste-lijn-konden-112-maand-niet-bereiken-29265552.html

De oorzaak was gelegen in een menselijke fout bij de update van het netwerk van KPN. Onderzoek vindt plaats hoe dit heeft kunnen ontstaan en daar waar mogelijk worden verbetermaatregelen doorgevoerd. 112-oproepen via het mobiele netwerk vanuit Groningen ondervonden geen problemen. In totaal is het 308 keer niet gelukt om de alarmlijn te bellen.

https://www.politie.nl/nieuws/2024/november/1/112-tijdelijk-onbereikbaar-geweest-in-deel-groningen.html
02-11-2024, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: C2000 typeert Nederland: het werkt niet

En hoe doen ze het in onze buurandeb zonder C2000?? Wie weet dat?

Vrijwel overal wordt hetzelfde systeem (TETRA) gebruikt als hier. C2000 is alleen de implementatienaam, in Belgie
heet het bijvoorbeeld ASTRID.
Er is wel vaker kritiek op maar er is wel de neiging om het verleden (analoog) beter voor te stellen dan het was.
Daar was er ook wel eens geen bereik. Uitsluitend in het geval van communicatie met anderen door de brandweer
op locatie van een brand kun je hardmaken dat directe analoge communicatie betrouwbaarder was.
Voor politie geldt dit niet omdat hun porto's altijd "via het hoofdkantoor" (de repeater) communiceerden, niet direct.
02-11-2024, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: C2000 typeert Nederland: het werkt niet

En hoe doen ze het in onze buurandeb zonder C2000?? Wie weet dat?

Met iets dat ongeveer hetzelfde is, en waar ze ongetwijfeld ook lokaal over zeiken dat het ergens wel eens niet werkt.

even wat gezocht :
zomaar uit google , ca 2020.

https://www.wiwo.de/technologie/digitale-welt/ende-des-mobilfunkstreits-polizei-scheitert-mit-plan-fuer-eigenes-lte-netz/26628534.html

twee jaar vechten tussen energie toko's (voor de 'energie wende') en hulpdiensten wie het 450 Mhz spectrum mag gebruiken.
De energie branche heeft gewonnen.

Ze hebben daar nu GEEN geintegreerd netwerk voor politie, brandweer, ambu , en snelheden uit de analoge modem tijd - wat nogal ruk is als je foto's/video's van signalementen wilt verspreiden.

Dus gebruiken ze maar prive mobieltjes - wat natuurlijk bij een echte ramp wegens overbelasting van het net niet gaat werken.

Het gras is elders ook wel eens geel en dor.

Paar (vertaalde) brokjes:

However, a joint sovereign LTE network for the police, armed forces, customs, fire brigades, rescue services and disaster relief workers can no longer be operated under these circumstances.


An additional 450-megahertz network based on LTE could have brought the now largely nationwide but technologically outdated government radio network at least somewhat closer to the performance of modern mobile phone networks. The data transmission capabilities of today's digital police radio are similar to those of analogue modems from prehistoric Internet times. Transferring photos or short videos is de facto impossible.

This is why many officers use regular smartphones that transmit on regular cell phone networks. However, especially in large-scale operations or even disasters, this is not particularly reliable. The commercial networks could then collapse under the load of civilian communication. The capacity of a civilian network would then not be sufficient for mission-critical phone calls or data transmissions by the security authorities.


Ze denken nu om gewoon maar een virtuele operator te worden bij 'alle' civiele mobiele providers , dus "roamen bij iedereen".

geen idee wat nu de status is, maar het is gewoon erg dom om te denken dat het overal buiten ons perfect gaat omdat je toevallig in een hoekje zit waar je geklaag kent over rand-situaties hier.
02-11-2024, 17:13 door Anoniem
Ze denken nu om gewoon maar een virtuele operator te worden bij 'alle' civiele mobiele providers , dus "roamen bij iedereen".
Nou kom ik toevallig wel eens met mijn NL telefoon in Duitsland. Die kan 'overal' roamen, al heeft de provider een voorkeur. Als het druk genoeg is, werkt dat ook gewoon 'nergens'. Wel lekker rustig!
02-11-2024, 19:15 door Anoniem
Verder speelt een gebrek aan zogeheten etherdiscipline mee. „Bij grote crises luisteren soms te veel politiemensen via het systeem mee, waardoor het overbelast raakt”, legt een woordvoerder van de inspectie uit. „Men houdt zich dan niet aan de benodigde etherdiscipline en weet niet wat het effect daarvan op de verbinding is. [...]"

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/11/02/arbeidsinspectie-is-streng-voor-de-politie-een-agent-in-nood-moet-altijd-om-hulp-kunnen-vragen-a4871616
02-11-2024, 20:43 door Anoniem
Door Anoniem: Verder speelt een gebrek aan zogeheten etherdiscipline mee. „Bij grote crises luisteren soms te veel politiemensen via het systeem mee, waardoor het overbelast raakt”, legt een woordvoerder van de inspectie uit. „Men houdt zich dan niet aan de benodigde etherdiscipline en weet niet wat het effect daarvan op de verbinding is. [...]"

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/11/02/arbeidsinspectie-is-streng-voor-de-politie-een-agent-in-nood-moet-altijd-om-hulp-kunnen-vragen-a4871616

Ik dacht dat mee_luisteren_ niet het probleem was, maar mee_praten_ met teveel diensten op een 'groep' .

Ik vraag me af hoeveel verbetering het zou geven als de 'auditieve UI' van analoge netwerk ge-emuleerd zou worden.

Eén van de karakteristieken van allerlei digitale systemen is dat het perfect gaat totdat iets over de grens gaat, en dat werkt het helemaal NIET meer .

Voor wegvallende dekking - bij analoge systemen is er meestal een 'graceful degradation' , waarin een signaal hoorbaar slechter wordt totdat het onverstaanbaar is.
Digitaal wordt zoiets een tijdlang gemaskeerd door errorcorrectie en terugvallen naar lagere bitrate codecs .
Je zou kunnen denken om die herkenbaar slechter wordende ontvangst condities gewoon hoorbaar te maken , zodat de gebruikers beter/eerder merken dat hun dekking aan het wegvallen is.

Overlappende zenders op een analoog systeem (luisterend naar air traffic control filmpjes) zijn keihard hoorbaar als een "toet" waarbij niemand iets hoort, en iedere luisteraar weet dat wat er gezegd is niet doorgekomen is.

Misschien dat zo'n blokkerende toet op een overbeladen groep ook gewoon geinjecteerd kan worden (automatisch ? door een centralist) zodat iedereen een reminder heeft voor etherdiscipline.

Het is gewoon een universeel fenomeen dat als er meer kan, er ook (veel) meer gebruikt wordt.

Toen mensen leerden dat mail attachments kan sturen, had je er ook die een hele CD attachten.
02-11-2024, 21:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Verder speelt een gebrek aan zogeheten etherdiscipline mee. „Bij grote crises luisteren soms te veel politiemensen via het systeem mee, waardoor het overbelast raakt”, legt een woordvoerder van de inspectie uit. „Men houdt zich dan niet aan de benodigde etherdiscipline en weet niet wat het effect daarvan op de verbinding is. [...]"

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/11/02/arbeidsinspectie-is-streng-voor-de-politie-een-agent-in-nood-moet-altijd-om-hulp-kunnen-vragen-a4871616

Ik dacht dat mee_luisteren_ niet het probleem was, maar mee_praten_ met teveel diensten op een 'groep' .

Dat dacht je misschien, en dat denken die agenten natuurlijk ook, maar dat klopt NIET!
Je moet het C2000 systeem zien als een soort streamingdienst. Iedere zender kan een aantal streams tegelijk uitzenden,
maar dat aantal is beperkt. In de normale situatie luisteren alle agenten in een gebied naar dezelfde talkgroep en dus
dezelfde stream, deze wordt 1 keer uitgezonden en door allen tegelijk ontvangen.
Als men gaat luisteren naar talkgroups die bedoeld zijn voor buiten de regio waar men zich bevindt dan is dat dus een
extra stream voor zo'n zender om uit te zenden, en als er meer moeten worden uitgezonden dan de zender capaciteit
heeft dan gaat het mis. OOK als je "alleen maar luistert"!
Probleemscenario is als agenten allemaal geroepen worden naar een plek in een andere regio waar een ramp gebeurd
is, maar zich niet afmelden uit de talkgroep van hun eigen regio.

Nou kun je natuurlijk stellen dat het een fout in het software ontwerp (of implementatie) is dat bij mogelijke overbelasting van een zender niet de talkgroups die daar niet thuis horen automatisch worden afgemeld. Wellicht is dat inmiddels ook gerealiseerd, gezien het feit dat men "bezig is met software updates".

Wat de dekking betreft: ieder radiosysteem heeft een eindige dekking. Hoeveel dekking je kunt halen is afhankelijk
van hoeveel geld je hebt. En geld was er niet genoeg, zeker niet omdat er al zoveel van in de inhalige zakken van de
softwarebouwers gegaan was (de invoering van C2000 was niet alleen het opzetten van een netwerk maar ook het
totaal opnieuw bouwen van de meldkamers en bijbehorende software, en je weet hoe duur dat is als je dat laat doen).

Probleem is: als je dan de beslissing neemt om de kosten van het radionetwerk te verlagen door de grootte van de cellen
wat ruimer te nemen dan gewenst, dwz de zendmasten iets verder van elkaar, dan heb je je meteen in een hoek
geschilderd als het toch niet blijkt te werken. Je kunt dan niet meer de masten 20% dichter bij elkaar zetten, je kunt
alleen nog extra masten halfweg tussen iedere 2 masten plaatsen en als je dat overal gaat doen heb je enorme kosten,
veel meer dan als je iets meer had uitgegeven aan het begin.
03-11-2024, 11:28 door Anoniem
1. Het aantal portofoons dat van een mast gebruik kan maken is beperkt.
2. Als een agent van de eenheid Rotterdam zijn porto aanzet (op de gespreksgroep van Rotterdam) en naar (bijvoorbeeld) een PI in Zwolle gaat zonder zijn portofoon op de juiste manier aan te passen belast hij daarmee onderweg en in Zwolle het hele netwerk doordat er via de zendmasten onderweg verbinding moet worden onderhouden met de gespreksgroep van Rotterdam.

Nog afgezien van het probleem als er lokaal een zendmast uitvalt, wat regelmatig gebeurt, dan moet elke portofoon en mobilofoon uitwijken naar een andere zendmasten.Die raakt dan al heel snel overbelast. En de accu van de portofoon gaat sneller leeg doordat de portofoon meer zendvermogen gaat toepassen om die verder gelegen mast te bereiken. Iets wat je zag gebeuren bij de rellen van Hoek van Holland. Overbelasting lokaal, portofoons die blijven zoeken naar zendmasten, accu's leeg. Ook waren er collega's die niet ter plaatse werden ingezet maar wel gingen meeluisteren wat voor onnodige belasting zorgde.
03-11-2024, 11:39 door Anoniem
Een boete voor wat? C2000 is verouderd en het systeem heeft NOOIT goed gefunctioneerd. Helemaal zinloos is die boete. Het is rondpompen van geld van de ene netto-ontvanger naar de andere. Het diskrediet is in deze voor de Arbeidsinspectie icm overheid, die zichzelf compleet diskwalificeert.

Defensie dient voor de communicatie-apparatuur te zorgen tbv handhaving op alle fronten . Niet een of andere inkoper met gebrekkig technisch inzicht en slappe knieen die zich een veredelde walki-talki zoals C2000 laat aansmeren.

De Arbeidsinspectie zit net zo fout in deze als laatstgenoemde.
03-11-2024, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Verder speelt een gebrek aan zogeheten etherdiscipline mee. „Bij grote crises luisteren soms te veel politiemensen via het systeem mee, waardoor het overbelast raakt”, legt een woordvoerder van de inspectie uit. „Men houdt zich dan niet aan de benodigde etherdiscipline en weet niet wat het effect daarvan op de verbinding is. [...]"

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/11/02/arbeidsinspectie-is-streng-voor-de-politie-een-agent-in-nood-moet-altijd-om-hulp-kunnen-vragen-a4871616

Ik dacht dat mee_luisteren_ niet het probleem was, maar mee_praten_ met teveel diensten op een 'groep' .

Dat dacht je misschien, en dat denken die agenten natuurlijk ook, maar dat klopt NIET!
Je moet het C2000 systeem zien als een soort streamingdienst. Iedere zender kan een aantal streams tegelijk uitzenden,
maar dat aantal is beperkt. In de normale situatie luisteren alle agenten in een gebied naar dezelfde talkgroep en dus
dezelfde stream, deze wordt 1 keer uitgezonden en door allen tegelijk ontvangen.
Als men gaat luisteren naar talkgroups die bedoeld zijn voor buiten de regio waar men zich bevindt dan is dat dus een
extra stream voor zo'n zender om uit te zenden, en als er meer moeten worden uitgezonden dan de zender capaciteit
heeft dan gaat het mis. OOK als je "alleen maar luistert"!
Probleemscenario is als agenten allemaal geroepen worden naar een plek in een andere regio waar een ramp gebeurd
is, maar zich niet afmelden uit de talkgroep van hun eigen regio.

Ah, nu je het zegt.

Ik kwam inderdaad ergens tegen dat de netwerk implementatie multicast gebaseerd is, en dat er een maximaal aantal groepen naar een mast van 'buiten' gebracht wordt. (31 ? )

Dan loopt dat inderdaad wel vol als tig diensten van buiten de thuisregio allemaal hun eigen thuisgroep ook meebrengen.


Nou kun je natuurlijk stellen dat het een fout in het software ontwerp (of implementatie) is dat bij mogelijke overbelasting van een zender niet de talkgroups die daar niet thuis horen automatisch worden afgemeld. Wellicht is dat inmiddels ook gerealiseerd, gezien het feit dat men "bezig is met software updates".

Mogelijk - dat soort keuzes is altijd lastig welke groepen dan buiten de boot moeten vallen , en hoe dat naar gebruikers gesignaleerd wordt.


Wat de dekking betreft: ieder radiosysteem heeft een eindige dekking. Hoeveel dekking je kunt halen is afhankelijk
van hoeveel geld je hebt. En geld was er niet genoeg, zeker niet omdat er al zoveel van in de inhalige zakken van de
softwarebouwers gegaan was (de invoering van C2000 was niet alleen het opzetten van een netwerk maar ook het
totaal opnieuw bouwen van de meldkamers en bijbehorende software, en je weet hoe duur dat is als je dat laat doen).

Probleem is: als je dan de beslissing neemt om de kosten van het radionetwerk te verlagen door de grootte van de cellen
wat ruimer te nemen dan gewenst, dwz de zendmasten iets verder van elkaar, dan heb je je meteen in een hoek
geschilderd als het toch niet blijkt te werken. Je kunt dan niet meer de masten 20% dichter bij elkaar zetten, je kunt
alleen nog extra masten halfweg tussen iedere 2 masten plaatsen en als je dat overal gaat doen heb je enorme kosten,
veel meer dan als je iets meer had uitgegeven aan het begin.

Yep.
Nu zijn sommige dekkingszaken ook gewoon fundamenteel moeilijk.

-2 in de parkeergarage , en als er dan ook nog wat hoogbouw gezet is sinds de mast geplaatst is blijft moeilijk.
hr+++ glas is ook een ramp. (metaallaag op het glas)

Nu het oude gsm spectrum (900 mhz) vrij komt zal het wel wat schelen - lage frequentie - betere penetratie blijft waar.
05-11-2024, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Nu het oude gsm spectrum (900 mhz) vrij komt zal het wel wat schelen - lage frequentie - betere penetratie blijft waar.
C2000 werkt op 380-400 MHz...
En "het oude GSM spectrum" komt niet vrij maar wordt opnieuw ingezet voor 5G als de betreffende operator het nog verlengd heeft.
05-11-2024, 16:21 door Anoniem
Een bepaald type elektrische luchtverfrisser is recent uit de handel gehaald, omdat het apparaat storingen veroorzaakte in het C2000-communicatiesysteem van de hulpdiensten. Dat heeft minister Van Weel van Justitie gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De luchtverfrissers, die in het stopcontact worden gestoken, interfereerden met de frequentie van C2000.

https://nos.nl/artikel/2543344-luchtverfrissers-verstoorden-c2000-systeem-meldt-minister-van-weel
05-11-2024, 22:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Nu het oude gsm spectrum (900 mhz) vrij komt zal het wel wat schelen - lage frequentie - betere penetratie blijft waar.
C2000 werkt op 380-400 MHz...
En "het oude GSM spectrum" komt niet vrij maar wordt opnieuw ingezet voor 5G als de betreffende operator het nog verlengd heeft.

Ah, dan ben ik abuis - en zitten ze al op een 'beste penetratie' frequentie.

Ik dacht dat een deel van de 900Mhz ook voor C2000 gebruikt ging worden .
Betere indoor-dekking met 5G , als 2G/3G opgedoekt zijn is ook nuttig natuurlijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.