image

Overheid kijkt welke contactgegevens in Outlook-lijsten zichtbaar moeten zijn

maandag 11 november 2024, 13:49 door Redactie, 6 reacties

De overheid gaat kijken welke contactgegevens in Outlook zichtbaar moeten zijn. Dat heeft minister Van Weel van Justitie en Veiligheid laten weten naar aanleiding van vragen over het datalek bij de politie. "Het delen van contactgegevens tussen collega’s in Outlook is noodzakelijk om samenwerking te faciliteren en ten behoeve van de werking van systemen, zoals mailsystemen", aldus de bewindsman.

Van Weel voegt toe dat het de verantwoordelijkheid van overheidsorganisaties zelf is om op basis van risicomanagement de nodige preventieve maatregelen te nemen. "Lijsten van contactgegevens in Outlook zijn echter niet te voorkomen in een zakelijke omgeving, aangezien deze noodzakelijk zijn om samenwerking te faciliteren en ten behoeve van de werking van (mail)systemen. Wel zal worden bezien welke informatie daarin zichtbaar dient te zijn."

Bij het datalek werden, vermoedelijk via gestolen cookies, werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers buitgemaakt. Het gaat om de zogenoemde 'global address list' met daarin de Outlook-visitekaartjes. In enkele gevallen gaat het ook om privé(contact)gegevens die personen met een politieaccount zelf in hun visitekaartje hebben gezet. "Het kan bijvoorbeeld gaan om privételefoonnummers en vermoedelijk ook om (profiel)foto’s", aldus de minister.

Van Weel laat verder weten dat werkgerelateerde gegevens van undercoveragenten zijn afgeschermd en en niet zijn opgenomen in de global address list van Outlook. "Deze gegevens zijn dus niet buitgemaakt."

Reacties (6)
11-11-2024, 14:00 door wim-bart
Beetje laat.
11-11-2024, 15:20 door Anoniem
zoiezo erg dom om al deze gegevens bij een USA cloudbedrijf te bewaren. Dit is echt super handig voor spionerende Amerikanen. En met de Cloud-act moet Microsoft hier gewoon aan meewerken, ongeacht of de data op een server in de EU staat. Als je dat dan combineert met het gegeven dat de NSA ook economisch spionage doet, Trump straks president is en handelstarieven gaat invoeren, is dit een recept voor een ramp.

Soevereiniteit? Nah, nergens voor nodig we zijn toch bondgenoten....
11-11-2024, 16:15 door Anoniem
Door wim-bart: Beetje laat.

Het is geen makkelijke vraag. Je moet in een organisatie met je collega's kunnen samenwerken. Tegelijkertijd zijn in een grote organisatie altijd ook corrupte medewerkers aanwezig. De boze buitenwereld betaalt graag voor informatie die je tegelijkertijd nodig hebt voor je werk .Wie er intern van wie moet en mag weten past ook echt niet altijd in een simpel model.
11-11-2024, 17:11 door Anoniem
Door wim-bart: Beetje laat.
Dat wel, het geeft in ieder geval ook aan dat ze leren van fouten en dat zie ik menig organisatie niet doen.
Gisteren, 07:27 door linuxpro
Door Anoniem:
Door wim-bart: Beetje laat.
Dat wel, het geeft in ieder geval ook aan dat ze leren van fouten en dat zie ik menig organisatie niet doen.

Ho, stop Wat we lezen zijn politieke uitspraken, niets over een (technisch) plan om dit ook daadwerkelijk in te voeren. Poltiek roept vaak van alles maar als je na verloop van tijd gaat onderzoeken wat er in de praktijk mee gedaan is dan schieten soms de tranen in je ogen.
Gisteren, 08:40 door karma4 - Bijgewerkt: Gisteren, 08:42
Door linuxpro: Ho, stop Wat we lezen zijn politieke uitspraken, niets over een (technisch) plan om dit ook daadwerkelijk in te voeren. Poltiek roept vaak van alles maar als je na verloop van tijd gaat onderzoeken wat er in de praktijk mee gedaan is dan schieten soms de tranen in je ogen.
Dat is net hetzelfde als de politiek met strijden over een OS. Er wordt veel beweerd wat dan als je beter kijkt van geen meter klopt. In deze is het doel de ophef in te dammen. Realistisch of niet uit het oog van werkbaarheid is niet gevraagd.

Door Anoniem: Het is geen makkelijke vraag. Je moet in een organisatie met je collega's kunnen samenwerken. Tegelijkertijd zijn in een grote organisatie altijd ook corrupte medewerkers aanwezig. De boze buitenwereld betaalt graag voor informatie die je tegelijkertijd nodig hebt voor je werk .Wie er intern van wie moet en mag weten past ook echt niet altijd in een simpel model.
Die is beter met beschrijven wat er aan de hand is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.