image

Van Weel: politie moet zich aanpassen aan verschuiving naar onlinewereld

vrijdag 22 november 2024, 10:21 door Redactie, 8 reacties

Politie en andere opsporingsdiensten moeten zich aanpassen aan de verschuiving naar de onlinewereld, wat kennis vereist, zo stelt minister Van Weel van Justitie en Veiligheid. De minister liet tijdens een debat over de begroting van zijn ministerie weten dat mensen te naïef zijn over hoe de onlinewereld eruitziet. "We weten dat we in de echte wereld te maken hebben met criminelen, die rondlopen, die eruitzien als jij en ik, die om de hoek kunnen wonen, die kunnen aanbellen met een mooi praatje om te proberen ons geld afhandig te maken of die inbreken in ons huis of in bepaalde buurten rondhangen waar je 's avonds liever niet doorheen loopt. De onlinewereld is net zo."

Volgens Van Weel eindigt de uitdaging om de onlinewereld 'schoon te houden' niet bij de Nederlandse grens. "Die gaat daar ver overheen. Dat biedt ook uitdagingen aan onze rechtsmacht, bijvoorbeeld als we te maken hebben met een onlinefraudezaak uit Nigeria. Hoe gaan we daarmee om? Hoe zorgen we ervoor dat we de criminaliteit uitbannen?" In dat kader is het nodig om Nederland niet als eiland in de onlinewereld te zien, voegde de bewindsman toe.

Daarnaast is het nodig dat de opsporingsdiensten zich aanpassen aan de verschuiving naar de onlinewereld, ging Van Weel verder. "Dat vereist kennis. In interviews die ik geef over bijvoorbeeld de toegang die de politie nodig heeft tot bepaalde sociale netwerken en de politiehack waar we helaas slachtoffer van zijn geweest, merk ik dat er heel veel onbekendheid is over hoe de onlinewereld eruitziet." Die onbekendheid zit volgens de minister niet alleen in de samenleving, maar ook bij de politie zelf. "Het is een volledig ander vak om online politieagent te zijn dan om dat in het echte leven te zijn."

"Dat onderscheid is er nu eenmaal. Het is dus geen one size fits all. Dus ja, wij moeten de beste mensen binnenhalen die met ons willen werken in de High-Tech Crime-unit", ging de minister verder. "Daar werken dus ook de beste mensen. Het mooie is dat die mensen gemotiveerd zijn om hun skills in te zetten voor onze samenleving. Omgekeerd moeten we ook zorgen dat de politie in de basis een bredere kennis heeft in de basisteams om uiteindelijk die onlinerecherchecapaciteit te kunnen combineren met het normale werk."

Reacties (8)
Gisteren, 10:39 door Anoniem
Als ik kijk naar wat de Nederlandse politie nu al bereikt in lokale en internationale opsporingsonderzoeken naar online criminaliteit zeg ik dat ze het goed doen. De bestaande digitale teams rustig aan uitbouwen, computerkennis opnemen in de opleiding tot agent en bijscholingscursus voor oudere agenten, allemaal zaken die kunnen zonder wilde wijzigingen in de bestaande organisatie.
Gisteren, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik kijk naar wat de Nederlandse politie nu al bereikt in lokale en internationale opsporingsonderzoeken naar online criminaliteit zeg ik dat ze het goed doen. De bestaande digitale teams rustig aan uitbouwen, computerkennis opnemen in de opleiding tot agent en bijscholingscursus voor oudere agenten, allemaal zaken die kunnen zonder wilde wijzigingen in de bestaande organisatie.
Mee eens. Anders krijg je een soort AIVD 2.0 in plaats van politie, daar zitten we niet op te wachten.
Gisteren, 11:20 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik kijk naar wat de Nederlandse politie nu al bereikt in lokale en internationale opsporingsonderzoeken naar online criminaliteit zeg ik dat ze het goed doen. De bestaande digitale teams rustig aan uitbouwen, computerkennis opnemen in de opleiding tot agent en bijscholingscursus voor oudere agenten, allemaal zaken die kunnen zonder wilde wijzigingen in de bestaande organisatie.

Eigenlijk zou je gewoon meer scheiding willen zien tussen echt digitale agenten en blauw op straat.
Blauw op straat enigszins meer digitaal maken maar niet overdreven.

Dat criminaliteit verschuift naar de online wereld wil niet zeggen dat dat daar ook blijft.
Gisteren, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Eigenlijk zou je gewoon meer scheiding willen zien tussen echt digitale agenten en blauw op straat.
Blauw op straat enigszins meer digitaal maken maar niet overdreven.

Dat criminaliteit verschuift naar de online wereld wil niet zeggen dat dat daar ook blijft.
Als ik kijk naar bankfraude criminelen die zowel overboekingen naar katvangers doen als bankpasjes ophalen om het restant van de rekening leeg te pinnen, dan denk ik dat de digitaal rechercheur niet zonder handjes en voetjes op straat kan. Houd ze binnen een organisatie om kennis en informatie te delen.
Gisteren, 11:47 door Anoniem
Tegen online criminaliteit kan de oplettende burger zichzelf redelijk goed beschermen maar hoe bescherm je jezelf tegen een knaapje van 13 jaar die in opdracht voor 100 euro een vuurwerkbom voor je deur legt? Daar kan de politie niets tegen doen en de burger zelf ook niet.
Gisteren, 13:18 door Anoniem
Een kennis van mij woont in een buurt waar de criminaliteit niet is verschoven naar de online wereld. De politie kent de panden waarin de dealers wonen. De gebruikers bellen daar aan en komen na een bezoekje weer buiten. Soms laten ze een klerezooi achter op straat. Soms slaapt er één in een portiek. De politie grijpt zo min mogelijk in want anders 'zou het probleem alleen maar verschuiven'. Niet naar de online wereld, maar naar andere straten.

De politie ziet het als een soort evenwichtskunst.

Nog niet zo lang geleden werd er iemand op een straathoek doodgeslagen. Dat kwam wel in het nieuws. Er werden bloemen gelegd. Tijdelijk kwam er vaker politie. Daarna werden de bloemen opgeruimd en kwam de politie ook weer minder vaak.
Gisteren, 17:40 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk zou je gewoon meer scheiding willen zien tussen echt digitale agenten en blauw op straat.
Ik vermoed dat het Team High Tech Crime (THTC) niet een corveedienst is van de mensen die op straat surveilleren en dat die scheiding er dus al is. Ik ga niet het hele debat bekijken om na te gaan wat daarover gezegd is, maar ik neem aan (of hoop in ieder geval) Van Weel weet dat dat bestaat en het heeft over een basaal kennisniveau bij de politiemensen die niet tot dat team horen, zodat die een idee hebben van hoe ze om moeten gaan met de dingen op digitaal gebied die zij ook in hun werk tegenkomen omdat nou eenmaal zowat iedereen computers en smartphones gebruikt.
Gisteren, 19:47 door Anoniem
De politie? Dat is toch het uitvoerend orgaan van de blauwe enveloppen brigade?

Erg druk met 'boetes'. Maar als je een heterdaadje meldt, dan hebben ze 45 minuten werk om te verschijnen en de dader - daar kun je bij een heterdaadje wel van spreken - loopt een uur later weer rond: er is voor de fiscus niks te halen, dus geen prioriteit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.