image

'Politie gebruikt vaak dwang om biometrisch beveiligde telefoon te ontgrendelen'

maandag 25 november 2024, 15:31 door Redactie, 28 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-11-2024, 17:03

De politie maakt vaak gebruik van dwang om biometrisch beveiligde telefoons van verdachten te ontgrendelen, zo hebben medewerkers van het Team Digitale Opsporing (TDO) tegenover onderzoekers van Dialogic laten weten, zo stellen de onderzoekers in een evaluatierapport van de Innovatiewet Strafvordering. Exacte cijfers over hoe vaak dwang wordt ingezet zijn niet bekend, zo stelt minister Van Weel van Justitie en Veiligheid.

"Het komt voor dat een mobiele telefoon alleen ontgrendeld kan worden met behulp van biometrische gegevens van de gebruiker van dat toestel. De politie mag in die gevallen de verdachte vragen zijn toestel te ontgrendelen. Als de verdachte hier niet aan wil meewerken, mag de politie dwang gebruiken", aldus de minister, die wijst naar een arrest van de Hoge Raad uit 2021. De bewindsman reageerde op Kamervragen over een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat politie data op telefoons ook bij lichte misdrijven mag doorzoeken.

De bevoegdheid om biometrische beveiliging door middel van dwang te doorbreken is via de Innovatiewet Strafvordering vooralsnog opgenomen in artikel 558 van het Wetboek van Strafvordering. Deze wet heeft als doel om ervaring op te doen met een aantal onderwerpen uit het nieuwe Wetboek van Strafvordering. De Innovatiewet Strafvordering heeft geleid tot vijf pilotprojecten die Dialogic op verzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid evalueerde, waarbij ook werd gekeken naar het doorbreken van de biometrische beveiliging van telefoons.

De bevoegdheid van artikel 558 Sv kan worden toegepast in iedere zaak waarin een verdenking bestaat. Op verzoek van de onderzoekers keek de politie hoe vaak de bevoegdheid voor twee andere artikelen (556 en 557 Sv) is toegepast of overwogen. Dit leverde 23 gevallen op, waarvan in dertien gevallen sprake is geweest van feitelijke toepassing van de bevoegdheid waarbij dwang werd toegepast. "Dit levert echter geen betrouwbaar beeld op van de mate waarin de bevoegdheid wordt toegepast, aangezien volgens de interne werkafspraken de toepassing van artikel 558 Sv niet afzonderlijk hoefde te worden geregistreerd", aldus de onderzoekers.

"TDO-ers hebben aangeven dat het vaak voorkomt dat een biometrische beveiliging tegen de wil van de gebruiker in ongedaan wordt gemaakt. Dat komt volgens sommigen vaker voor dan dat er gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheden van de artikelen 556 en 557 Sv. De bevoegdheid wordt dikwijls gebruikt om toegang te krijgen tot een apparaat waarin onderzoek moet worden uitgevoerd naar historische gegevens", voegen de onderzoekers toe (pdf).

Mal op basis van vingerafdruk

De onderzoekers schrijven dat het beveiligen van telefoons met een vingerafdruk minder vaak voorkomt. "Verdachten beveiligen hun apparaten vaak opzettelijk niet met vingerafdrukken, omdat deze wijze van beveiligen relatief eenvoudig ongedaan kan worden gemaakt. Beveiliging met een irisscan komt het minst vaak voor." Wanneer een apparaat beveiligd is met een code of biometrisch kenmerk wordt de verdachte eerst gevraagd de telefoon te ontgrendelen. Wanneer de verdachte weigert vrijwillig mee te werken kan op grond van artikel 125k Sv het bevel worden gegeven om toegang te verschaffen tot het apparaat.

Tevens laten de onderzoekers weten dat het niet altijd eenvoudig is om iemand te dwingen een met vingerafdruk beveiligde smartphone te ontgrendelen. "Omdat de verdachte kan tegenwerken, bijvoorbeeld door de vinger opzettelijk op een verkeerde plek te leggen. Als de verdachte geboeid is, is het eenvoudiger om de vinger op de smartphone te leggen. Deze mag worden vastgepakt door de opsporingsambtenaar."

Het is echter niet altijd nodig om om inbreuk te maken op de lichamelijke integriteit van de verdachte, schrijven de onderzoekers: "Wanneer vingerafdrukken van een verdachte zijn vastgelegd in een database van de politie, kunnen die in een mal worden geëtst, waarmee de vinger van de verdachte wordt nagebootst. In geval van beveiliging met een gezichts- of irisscan is het denkbaar dat de smartphone het desbetreffende gezicht herkent wanneer de smartphone ervoor wordt gehouden." Verdere technische details over deze methode worden niet gegeven.

Opnemen in nieuw wetboek

De onderzoekers stellen dat het kunnen doorbreken van biometrische beveiliging toegevoegde waarde kan hebben voor de opsporing. "Er is in sommige zaken behoefte om deze bevoegdheid te kunnen toepassen. De mate van dwang die wordt toegepast, is beperkt", concluderen ze. De onderzoekers merken op dat de bevoegdheid strikt genomen geen verbetering van de strafvordering is, omdat deze voorafgaand aan de pilot al kon worden toegepast op grond van jurisprudentie van de Hoge Raad.

"De codificatie van de bevoegdheid in het nieuwe wetboek heeft wel toegevoegde waarde, omdat daarmee normatieve duidelijkheid wordt gecreëerd. Het is daarom wenselijk dat de bevoegdheid in nieuwe wetboek wordt opgenomen", zo voegen de onderzoeker toe. Minister Van Weel zegt nog voor het einde van het jaar met een reactie op het evaluatierapport te komen (pdf).

Reacties (28)
25-11-2024, 15:47 door Anoniem
Dan maar een passphrase van 6-9 characters en automatisch wissen na 3 pogingen. Ongeacht de reden, je blijft met je po*en van mijn spullen en data af.
25-11-2024, 16:05 door Anoniem
Wat een dystopisch artikel is me dit. 1984, stapje voor stapje. We zijn nog maar een paar stappen weg van "Enhanced Interrogation" op onze eigen bewoners.

Hoedje af voor de Redactie voor het duidelijk en goedgeschreven artikel.
25-11-2024, 16:08 door Anoniem
Hoge Raad: politie mocht iPhone verdachte onder dwang via duim ontgrendelen
woensdag 10 februari 2021, 09:51 door Redactie

https://www.security.nl/posting/689739/Politie+mocht+iPhone+verdachte+onder+dwang+via+duim+ontgrendelen
25-11-2024, 16:14 door Anoniem
Ziedaar het falen van biometrie als beveiliging.

Als de politie dit kan en doet, waarom dan de aanname doen dat criminelen dit niet doen of kunnen.


Een wachtwoord/code kun je "vergeten".
Of vaak genoeg verkeerd opgeven, dat het apparaat zich wist of helemaal blokkeerd.
25-11-2024, 16:14 door Anoniem
En als deze "ambtenaren" iemand tegen zijn wil in forceren, en er blijkt niks op te staan?
Hoe gaan ze dat goed maken dan?

Want als het antwoord daarop "niks" is, dan zie ik namelijk ook geen reden om geen inbreuk te plegen op hen.
(Hun mogen mijn fingers ombuigen, dan buig ik ook die van hen om. krak Oeps! ;-)

Tijd om de finger afdruk uit mijn telefoon te halen...
25-11-2024, 16:27 door Anoniem
Beste redactie,
Deze bewering over het gebruik van een vingerafdrukmal vraagt om verduidelijking. Moderne smartphones gebruiken meervoudige biometrische beveiliging die dit zeer onwaarschijnlijk maakt:

- Capacitieve sensoren meten elektrische geleiding van levende huid
- Infraroodsensoren detecteren bloedstroom
- Temperatuursensoren controleren lichaamswarmte
- Anti-spoofing algoritmes herkennen nep-vingerafdrukken

Zelfs gespecialiseerde labs hebben moeite dit te bereiken. Is er concrete documentatie die aantoont dat de politie deze technische barrières kan overwinnen? Of betreft dit een theoretische mogelijkheid die het artikel spannender maakt?
25-11-2024, 17:00 door Anoniem
"De codificatie van de bevoegdheid in het nieuwe wetboek heeft wel toegevoegde waarde, omdat daarmee normatieve duidelijkheid wordt gecreëerd. Het is daarom wenselijk dat de bevoegdheid in nieuwe wetboek wordt opgenomen", zo voegen de onderzoeker toe. Minister Van Weel zegt nog voor het einde van het jaar met een reactie op het evaluatierapport te komen

"Normatieve duidelijkheid". Oké dan is het goed. Geef dan ook maar normatieve duidelijkheid dat waterboarding oké is om verdachten te stimuleren om de code van hun smartphone af te geven. Want de "lichamelijke integriteit" mag toch al doorbroken worden om achter informatie te komen. f...ing fascisme maar dan met spruitjeslucht en meel-in-de-mond-saus want dit is toch Nederland he.
25-11-2024, 17:32 door Anoniem
Een vriend van me, die veel overland reist en regelmatig wetteloze niemandslanden doorkruist, voorkomt dit al jaren als volgt met z’n laptop; inloggen kan met 1 vinger. Je krijgt dan drie pogingen, daarna is het shutdown. Al zijn andere vingers zijn instant shutdown. En dan mag je vervolgens langs het bios, ssd, os wachtwoord en de bestandssysteem versleuteling om even een kijkje te kunnen nemen.
25-11-2024, 18:00 door Anoniem
Door Anoniem: En als deze "ambtenaren" iemand tegen zijn wil in forceren, en er blijkt niks op te staan?
Hoe gaan ze dat goed maken dan?
Ik neem aan dat jij ook altijd een tegoedbon van €10 eist als de supermarkt die jouw tas controleert bij de uitgang (routine) niks gestolens daarin vindt?
Want als het antwoord daarop "niks" is, dan zie ik namelijk ook geen reden om geen inbreuk te plegen op hen.
En als de politie wèl iets (verkeerds) op jouw telefoon vindt (bijvoorbeeld doordat een kwaadaardig iemand dat stiekem erop heeft gezet)? Heeft de politie volgens jou dan wèl het recht om jouw vingers te dwingen?
(Hun mogen mijn fingers ombuigen, dan buig ik ook die van hen om. krak Oeps! ;-)
Ik vind dat je het recht hebt om je met alle middelen (tanden, handen, voeten) te verdedigen tegen lichamelijke dwang die de politie op jouw vingers uitoefent omdat ik vind dat de politie je nooit mag dwingen om toegang tot je telefoon te geven.
Ik vind dat de politie wèl aan jouw vingers mag komen wanneer jij daar toevallig een pistool mee vasthoudt wat je op hen of anderen richt.
Tijd om de finger afdruk uit mijn telefoon te halen...
Dat is sowieso het beste, wat er niet is kunnen ze ook niet op zo'n manier bemachtigen.
25-11-2024, 18:09 door Anoniem
In Nederland is het één ding, maar als dit in een dictatuur wordt gebruikt kunnen er doden vallen, dan ondekt de politie daar selfies van vrouwen met lipstick en in korte rokjes, of iemand die de grote panda een aantal schahndalige namen heeft gegeven...
Ieder beetje achterdeur in Nederland is een ramp voor het buitenland.
Hier is ene Jaap ooit opgepakt en komt na drie weken weer vrij (of taakstraf) maar dankzij de ijverige democratie rollen er koppen in andere landen.
25-11-2024, 19:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ziedaar het falen van biometrie als beveiliging.

Als de politie dit kan en doet, waarom dan de aanname doen dat criminelen dit niet doen of kunnen.


Een wachtwoord/code kun je "vergeten".
Of vaak genoeg verkeerd opgeven, dat het apparaat zich wist of helemaal blokkeerd.

Zeker nooit Mocro Mafia gekeken?
Binnen 20 seconden unlock jij je telefoon.
25-11-2024, 19:17 door Anoniem
Rubberhose unlocking om de hoek?
want hoeveel dwang is wel goed, wanneer is de grens overschreden?

Normatief... hoeveel newton meter torsie is nog toegestaan? Waterboarding?
25-11-2024, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem:
"De codificatie van de bevoegdheid in het nieuwe wetboek heeft wel toegevoegde waarde, omdat daarmee normatieve duidelijkheid wordt gecreëerd. Het is daarom wenselijk dat de bevoegdheid in nieuwe wetboek wordt opgenomen", zo voegen de onderzoeker toe. Minister Van Weel zegt nog voor het einde van het jaar met een reactie op het evaluatierapport te komen

"Normatieve duidelijkheid". Oké dan is het goed. Geef dan ook maar normatieve duidelijkheid dat waterboarding oké is om verdachten te stimuleren om de code van hun smartphone af te geven. Want de "lichamelijke integriteit" mag toch al doorbroken worden om achter informatie te komen. f...ing fascisme maar dan met spruitjeslucht en meel-in-de-mond-saus want dit is toch Nederland he.


Wat was het ook al weer?

Blijf je drijven, dan ben je schuldig (een heks) en wordt je verbrand.
Vertdrink je, dan ben je onschuldig.

Hoe dan ook, je trekt (als verdachte) aan het korste eind.


Welkom in de befaamde middeleeuwen.
De inqusitie is terug.
25-11-2024, 21:57 door Anoniem
Bizarre uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat politie data op telefoons ook bij lichte misdrijven mag doorzoeken.

Een telefoon doorzoeken is een hele grote privacy inbreuk op degene van wie de telefoon is EN van alle contactpersonen. Dit is een inbreuk die minstens even vergaand is als een huiszoeking. Hoe kan een rechter nou toch concluderen dat dit proportioneel is bij lichte vergrijpen!?!
25-11-2024, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ziedaar het falen van biometrie als beveiliging.

Als de politie dit kan en doet, waarom dan de aanname doen dat criminelen dit niet doen of kunnen.


Een wachtwoord/code kun je "vergeten".
Of vaak genoeg verkeerd opgeven, dat het apparaat zich wist of helemaal blokkeerd.

Zeker nooit Mocro Mafia gekeken?
Binnen 20 seconden unlock jij je telefoon.
Als de politie zich zou gedragen als de mafia, dan zou men ook zijn/haar eigen telefoon ook ontsluiten bij de politie.
26-11-2024, 06:55 door dingetje
... beveiligen hun apparaten vaak opzettelijk niet met vingerafdrukken, omdat deze wijze van beveiligen relatief eenvoudig ongedaan kan worden gemaakt

Het idee van MFA is dat inlogmethodes worden gecombineerd.
De gemiddelde implementatie op smartphones laat flink te wensen over!
26-11-2024, 07:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ziedaar het falen van biometrie als beveiliging.

Als de politie dit kan en doet, waarom dan de aanname doen dat criminelen dit niet doen of kunnen.


Een wachtwoord/code kun je "vergeten".
Of vaak genoeg verkeerd opgeven, dat het apparaat zich wist of helemaal blokkeerd.

Zeker nooit Mocro Mafia gekeken?
Binnen 20 seconden unlock jij je telefoon.

Zoals met zoveel dingen: hoe belangrijker het is, hoe meer weerstand men biedt.
De meeste mensen zullen hun schouders ophalen als hun telefoon unlocked moet worden. Die kiezen voor hun leven en anti-pijn.
De echte criminelen zullen daar mogelijk volhandender in zijn.

En ja, uiteindelijk is iedereen te breken.
Dat wisten ze tijdens de inquisitie al. Geen Mocra Mafia tv serie voor nodig.
Pak eens een geschiedenisboekje op en blader daar eens doorheen.
Er zijn de afgelopen duizenden jaren genoeg echte gruwelijkheden, door echte mensen, begaan die de TV ongecensureerd niet halen.
26-11-2024, 07:47 door Anoniem
Door dingetje: ... beveiligen hun apparaten vaak opzettelijk niet met vingerafdrukken, omdat deze wijze van beveiligen relatief eenvoudig ongedaan kan worden gemaakt

Het idee van MFA is dat inlogmethodes worden gecombineerd.
De gemiddelde implementatie op smartphones laat flink te wensen over!

Dat noemen ze "gebruiksgemak".

Maar voor wie?

:-)
26-11-2024, 07:52 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland is het één ding, maar als dit in een dictatuur wordt gebruikt kunnen er doden vallen, dan ondekt de politie daar selfies van vrouwen met lipstick en in korte rokjes, of iemand die de grote panda een aantal schahndalige namen heeft gegeven...
Ieder beetje achterdeur in Nederland is een ramp voor het buitenland.
Hier is ene Jaap ooit opgepakt en komt na drie weken weer vrij (of taakstraf) maar dankzij de ijverige democratie rollen er koppen in andere landen.

Het gaat hier om wetgeving in Nederland, niet om een technisch achterdeurtje die misbruikt kan worden.

Ik blijf het een slechte zaak vinden, je komt aan iemands lichamelijke integriteit. Laat ze maar op een andere manier de telefoon uitlezen.
26-11-2024, 08:26 door Anoniem
Ik ben benieuwd hoe zicht dit in verhouding staat tot het “niet verplicht meewerken aan je eigen veroordeling” het recht tot uitdrukking gebracht met het nemo tenetur-beginsel (https://www.bjutijdschriften.nl/tijdschrift/BSb/2021/4/BSb_2666-6901_2021_002_004_003). Dit beginsel omvat dat niemand mag worden gedwongen om aan zijn eigen veroordeling mee te werken, hetgeen een belangrijk strafprocesrechtelijk beginsel is. Dit beginsel is ook nog eens verankerd in art. 6 EVRM.
26-11-2024, 09:42 door Anoniem
Wat een ophef allemaal!

Wanneer je geen verkeerde dingen doet dan kom je er ook niet mee in aanraking.

Voor degene die wel verkeerde dingen willen doen dan mogen ze van mij de genoemde techniek toepassen want daar heeft een grote groep baat bij.
26-11-2024, 09:57 door waterlelie
Zijn dit nu overwegend de reacties van geharde criminelen, pedofielen, drugshandelaren etc etc, nee, het zijn reacties van mensen die met zichzelf in de knoop zitten, met een enorme hekel aan de overheid wellicht, die zich de hele dag stierlijk vervelen, en dan maar op dit soort forum, waar men anoniem kan zijn hun gal spuiten, kortom Trollen. Het kan zijn dat er ook nog wel een verstandig interessante reactie tussen zit, maar die wordt veelal niet gelezen, want men moet zich eerst dan door al die trol reacties heen worstelen.
26-11-2024, 10:55 door Anoniem
Door waterlelie: Zijn dit nu overwegend de reacties van geharde criminelen, pedofielen, drugshandelaren etc etc, nee, het zijn reacties van mensen die met zichzelf in de knoop zitten, met een enorme hekel aan de overheid wellicht, die zich de hele dag stierlijk vervelen, en dan maar op dit soort forum, waar men anoniem kan zijn hun gal spuiten, kortom Trollen. Het kan zijn dat er ook nog wel een verstandig interessante reactie tussen zit, maar die wordt veelal niet gelezen, want men moet zich eerst dan door al die trol reacties heen worstelen.

Of principes hebben.

Als politie hun eigen regels overtreed, hoe zijn ze dan anders dan criminelen.
Let wel: deze mensen (die verhoord worden door de politie) zijn verdachten. Iets van onschuldig tot de schuld bewezen is (bij een rechter!)


En wanneer is er dan wel een grens bereikt in jouw optiek?
Als mensen hun vingers gebroken worden? In elkaar geslagen worden?
Of is er geen grens en mag in jouw optiek de politie alles doen om een bekentenis af te dwingen? ("ik beken, als de pijn maar stopt")
26-11-2024, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door waterlelie: Zijn dit nu overwegend de reacties van geharde criminelen, pedofielen, drugshandelaren etc etc, nee, het zijn reacties van mensen die met zichzelf in de knoop zitten, met een enorme hekel aan de overheid wellicht, die zich de hele dag stierlijk vervelen, en dan maar op dit soort forum, waar men anoniem kan zijn hun gal spuiten, kortom Trollen. Het kan zijn dat er ook nog wel een verstandig interessante reactie tussen zit, maar die wordt veelal niet gelezen, want men moet zich eerst dan door al die trol reacties heen worstelen.

Of principes hebben.

Als politie hun eigen regels overtreed, hoe zijn ze dan anders dan criminelen.
Let wel: deze mensen (die verhoord worden door de politie) zijn verdachten. Iets van onschuldig tot de schuld bewezen is (bij een rechter!)


En wanneer is er dan wel een grens bereikt in jouw optiek?
Als mensen hun vingers gebroken worden? In elkaar geslagen worden?
Of is er geen grens en mag in jouw optiek de politie alles doen om een bekentenis af te dwingen? ("ik beken, als de pijn maar stopt")
Daar hadden ze vroeger aparte kamertjes voor...
26-11-2024, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een ophef allemaal!

Wanneer je geen verkeerde dingen doet dan kom je er ook niet mee in aanraking.

Voor degene die wel verkeerde dingen willen doen dan mogen ze van mij de genoemde techniek toepassen want daar heeft een grote groep baat bij.
dus als ik een hekel aan jou heb en op een of andere manier kinderporno op jouw computer zet en vervolgens de politie bel om bij jou te kijken... dan heb jij geen verkeerde dingen gedaan maar je hebt wel een probleem.
26-11-2024, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een ophef allemaal!

Wanneer je geen verkeerde dingen doet dan kom je er ook niet mee in aanraking.

Voor degene die wel verkeerde dingen willen doen dan mogen ze van mij de genoemde techniek toepassen want daar heeft een grote groep baat bij.

Ah, het kapot gedraaide "Ik heb niet te verbergen, meneer/mevrouw agent" argument.


Iedereen heeft persoonlijke zaken die hij/zij niet met anderen wil delen. Ook niet met oom en tante agent.
En opgepakt worden kan iedereen overkomen.

Ter illustratie;
Ik liep enige tijd terug vroeg rustig over straat (op weg naar mijn werk), maar werd wel staande gehouden en moest mijn ID laten zien en uitleggen waarom ik daar rond liep.
(Blijkbaar hadden ze een melding gekregen dat er iemand door voortuinen liep)
De schoenen waren schoon. En na een gesprekje, mocht ik uiteindelijk weer doorlopen.
De uitleg voor het staande houden, moest ik er wel uit trekken bij de heren agent. :-)

Maar ik had ook zo mee genomen kunnen worden naar het bureau.
Je weet maar nooit hoe de wind waait tussen hun oren.
Een reden kunnen ze altijd wel bedenken. Al was het maar dat je ze scheef aan keek.
En dan hoef ik ze zo nodig niet in mijjn prive appjes te laten neuzen. Daarvoor zijn ze namelijk prive. (en extra beveiligd)

Gewoon omdat de politie het kan, is geen excuus.
26-11-2024, 14:53 door Anoniem
Nah ja, als de politie geen dwang of druk meer kan gebruiken dan kunnen ze niet werken. Een knuppel erbij. Potje pepperspray. Uniform en een zaklamp in je gezicht. Dat mogen ze ook. Als er wat aan de hand is.

Maar er zijn wel grenzen natuurlijk. Het kan niet zomaar en met willekeur.

Dan moeten ze eerst hun ouwe moeder bij het OM bellen of zoiets wel kan. Dat ministerie is niet voor niks Openbaar, want wat er dan gedwongen wordt moet controleerbaar zijn. Anders mag het niet. Je kan me niet zomaar met mijn snufferd op mijn telefoon drukken. Omdat je een blauw petje op hebt. Het kan wel, maar elke advocaat smult nu al van zo een zaak. Onrechtmatig verkregen bewijs. Dan wandel je zelfs als je zo schuldig kon zijn als de pest.
26-11-2024, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem: Bizarre uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat politie data op telefoons ook bij lichte misdrijven mag doorzoeken.
Bij een verdenking van lichte misdrijven.
En dat is volkomen van het padje, het RECHTe spoor volledig bijster.
Het is de volgende stap naar het normaliseren van de situatie dat bij elke mogelijke verdenking privé-eigendom, want dat is een telefoon tenslotte, in feite een soort staatseigendom wordt, een privé-bezit wat je op de voorwaarden van de staat mag gebruiken - en dat naast de gebruiksvoorwaarden die big tech al aan haar gebruikers oplegt.
Het is dezelfde beweging als het toeëigenen door de staat van het (privé-)lichaam van mensen.

En daarmee kan dit gezien worden als het steeds meer afpakken van de privésfeer van mensen ten bate van de sfeer van de staat, wat een impliciete overheveling is van zeggenschap / beschikkingsmacht uitgeoefend door het individu naar de staat.
Het verschil met China wordt steeds kleiner.
Een telefoon doorzoeken is een hele grote privacy inbreuk op degene van wie de telefoon is EN van alle contactpersonen. Dit is een inbreuk die minstens even vergaand is als een huiszoeking. Hoe kan een rechter nou toch concluderen dat dit proportioneel is bij lichte vergrijpen!?!
Niet dus, alleen als de rechterlijke macht niet meer onafhankelijk kan nadenken over wat een RECHTvaardige relatie is tussen de individuele burger en de staat, dus over (mensen)rechten en plichten van zowel de staat als de burger.
De rechterlijke macht gaat steeds meer mee in de behoeften van de collectiviteit i.c. de staat.
Dat is een collectivistische tendens die van oudsher meer in de samenlevingen van het Oosten is uitgewerkt (groepscultuur). Die samenlevingen hebben géén historische Verlichting gekend, zoals in het Westen, toen de waarde van de unieke, individuele mens geherdefinieerd werd tegenover de autoriteit(en) van de religieuze wereld (God).

Het begint erop te lijken dat de (westerse) Staat zich de positie aan het veroveren is die in de Middeleeuwen aan God werd toegekend.
Dan zijn we m.i. weer terug bij af.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.