De aanwezigheid van een Trusted Platform Module (TPM) 2.0 op computers is een niet-onderhandelbare eis voor Windows 11 en toekomstige Windowsversies, zo heeft Microsoft nogmaals laten weten. Nog minder dan een jaar en dan stopt Microsoft de ondersteuning van Windows 10. Oudere computers beschikken niet altijd over een TPM 2.0 en kunnen dan ook niet naar de nieuwe Windowsversie upgraden als de support van Windows 10 volgend jaar oktober eindigt.
De Trusted Platform Module is een aparte chip die cryptografische processen binnen een computer uitvoert en gevoelige data opslaat. Het wordt gebruikt voor het veilig opslaan van encryptiesleutels, wachtwoorden, certificaten en andere gegevens. Daarnaast voert de TPM cryptografische operaties uit, zoals het produceren van willekeurige getallen, versleutelen en ontsleutelen van data en bevestigen van digitale handtekeningen.
"TPM 2.0 isoleert cryptografische processen, zoals de opslag en het gebruik van keys, van de hoofdprocessor. Op deze manier zorgt het voor een veilig domein voor vitale operaties en vermindert het risico van beïnvloeding en manipulatie. Dit niveau van isolatie zorgt ervoor dat gevoelige informatie tegen potentiële dreigingen beschermd is", aldus Microsofts Steven Hosking.
"TPM 2.0 is niet alleen een aanbeveling, het is een noodzaak voor een veilige en toekomstbestendige it-omgeving met Windows 11", concludeert Hosking. Hij roept organisaties op om in kaart te brengen welke systemen allemaal TPM 2.0 compatibel zijn en budget vrij te maken voor het upgraden van non-compliant hardware naar TPM 2.0. Microsoft heeft echter zelf instructies online staan hoe de TPM 2.0-check van Windows 11 is te omzeilen. Voor eindgebruikers van Windows 10 biedt Microsoft tegen betaling één jaar beveiligingsupdates. Organisaties kunnen maximaal drie jaar aan verlengde Windows 10-support aanschaffen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.