image

EFF: online leeftijdsverificatie is surveillance die ieders privacy bedreigt

donderdag 19 december 2024, 11:48 door Redactie, 5 reacties

Systemen voor online leeftijdsverificatie zijn surveillancesystemen die ieders privacy en anonimiteit bedreigen, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF naar aanleiding van een wet die onlangs in Australië werd aangenomen en social media onder de 16 jaar verbiedt. Om het leeftijdsverbod te handhaven moeten socialmediaplatforms 'redelijke maatregelen' nemen om de leeftijd van gebruikers te verifiëren.

Het gebruik van identiteitsbewijzen is niet toegestaan, maar dat is volgens de EFF een 'mislukte poging' om privacy te beschermen. Platforms zullen daardoor terugvallen op 'onbetrouwbare tools zoals biometrische scanners', voegt de burgerrechtenbeweging toe. Daarnaast staat in de wet niet vermeld voor welke platforms het verbod gaat gelden. Dat zal een Australische toezichthouder bepalen. "Dit geeft overheidsfunctionarissen gevaarlijke bevoegdheden om diensten aan te pakken waar ze niet blij mee zijn, wat ten koste gaat van minderjarige en volwassen gebruikers", stelt de EFF.

Het verbod gaat pas over twaalf maanden in, maar de EFF is bang dat de wet de privacy, anonimiteit en dataveiligheid van alle Australiërs zal raken. "Het verbieden van social media en introduceren van verplichte leeftijdsverificatiecontroles is de verkeerde aanpak om jongeren op internet te beschermen, en deze wet is haastig en met weinig toezicht of controle door het Australische parlement geduwd", voegt de EFF toe. Dat roept Europese en Amerikaanse beleidsmakers op om een dergelijke aanpak niet te volgen.

Reacties (5)
Gisteren, 14:26 door Anoniem
Leeftijdsverificatie is een ernstige privacyinbreuk. Met name als het om minderjarigen gaat.
Gisteren, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: Leeftijdsverificatie is een ernstige privacyinbreuk. Met name als het om minderjarigen gaat.
Zolang de vraag beperkt is tot "Bent u 16 of ouder? (ja/nee)" dan kan dat prima via bijv. Yivi. Dat soort toetsingsmechinismen zijn nou juist ontwikkeld voor dit soort scenario's.
Beetje weinig creatief/constructief van EFF om vooral op de angst-trom te slaan.
Gisteren, 20:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Leeftijdsverificatie is een ernstige privacyinbreuk. Met name als het om minderjarigen gaat.
Zolang de vraag beperkt is tot "Bent u 16 of ouder? (ja/nee)" dan kan dat prima via bijv. Yivi. Dat soort toetsingsmechinismen zijn nou juist ontwikkeld voor dit soort scenario's.
Beetje weinig creatief/constructief van EFF om vooral op de angst-trom te slaan.
Mee eens!
Met Yivi bepaal je zelf of je uitsluitent je leeftijd afgeeft en verder helemaal niets, en ze hebben zelf een FLOSS-app met transparante broncode, heel fijn.
Het is een goede oplossing om zowel je privacy te behouden alswel je leeftijd te kunnen identificeren zonder met een online databank te verbinden die je zou kunnen volgen.
Vandaag, 10:13 door dingetje
Doe dan OFF-line leeftijdsverificatie?!
Vandaag, 12:27 door Anoniem
Liever helemaal geen leeftijds verificatie. Het gaat er puur om om iemands identiteit te koppelen aan zijn online account en dus de cirkel compleet te maken totale surveilance. Het gaat niet om de veiligheid van kinderen. Als ouder kun je daar prima zelf zorg voor dragen door hun toegang te beperken of zelf instellingen te doen.
Dit gaat om overheden en deepstate die graag onwel gevallige meningen willen censureren en laten vervolgen. Jou mening mag niet afwijken van het gewenste overheidsnarratief. Jou youtube kijk geschiedenis moet aan jou identiteit gekoppeld kunnen worden.

Het is voorbij met het vrije internet waar je nog vrij was tot het opzoeken en tot je nemen van informatie en nieuws. De overheid wil dat voor jou bepalen en reguleren naar hun eigen narratieven. Het is een totale machtsgreep
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.