Minister Agema gaat onderzoeken of mensen via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen aangeven dat ze bezwaar maken tegen het delen van hun medische gegevens. Ruim 95 procent van de bevolking maakt echter geen gebruik van een PGO, zo laat de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer weten. Een PGO is een app of een website waarmee het mogelijk is om eigen medische gegevens bij verschillende zorgverleners op te vragen zodat ze op één plek beschikbaar zijn.
Gegevens in de PGO kunnen met zorgverlener, mantelzorger of ouders worden gedeeld. Hoewel PGO's al enige tijd beschikbaar zijn wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt. Op dit moment gaat het om zo'n achthonderdduizend mensen, wat neerkomt op 4,4 procent van de bevolking. Een jaar geleden kondigde toenmalig minister Kuipers van Volksgezondheid aan dat er een 'publieke generieke inzagefunctie' zou komen om gegevens uit de medische dossiers van burgers sneller en completer in hun PGO beschikbaar te maken, wat het gebruik van PGO's zou moeten vergroten. Deze inzagefunctie is omgedoopt naar 'Mijn Gezondheidsoverzicht'.
"Het doel van Mijn Gezondheidsoverzicht is dat iedere inwoner van Nederland toegang krijgt tot persoonlijke gegevens over de eigen gezondheid en zorg. Ook zorgverleners hebben hier baat bij. Mijn Gezondheidsoverzicht wordt ingericht als een publieke dienst, vergelijkbaar met Mijn Pensioenoverzicht", aldus minister Agema van Volksgezondheid. Ze benadrukt dat Mijn Gezondheidsoverzicht niet met de PGO’s gaat concurreren. "Burgers kiezen een PGO om persoonlijke gezondheidsgegevens naar behoefte te koppelen met functionaliteiten (gezondheidsapps) die passen bij de persoonlijke omstandigheden en levensfase."
De EHDS verplicht lidstaten om ‘diensten voor toegang tot elektronische gezondheidsgegevens’ in te richten. "Ik onderzoek wat de EHDS betekent voor Mijn Gezondheidsoverzicht en of deze dienst kan worden beschouwd als toegangsdienst in de zin van de EHDS." Agema zegt dat ze ook onderzoekt hoe burgers via een opt-out in hun PGO kunnen aangeven dat ze medische gegevens niet willen delen. "Opt-out betekent dat gegevens over iemands gezondheid standaard beschikbaar zijn, tenzij die persoon aangeeft dat dit niet mag." Onlangs noemde Privacy First Mijn Gezondheidsoverzicht nog een 'soort Landelijk EPD op anabole steroïden'.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.