image

Minister onderzoekt opt-out van delen medische gegevens via PGO

vrijdag 10 januari 2025, 12:09 door Redactie, 7 reacties

Minister Agema gaat onderzoeken of mensen via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen aangeven dat ze bezwaar maken tegen het delen van hun medische gegevens. Ruim 95 procent van de bevolking maakt echter geen gebruik van een PGO, zo laat de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer weten. Een PGO is een app of een website waarmee het mogelijk is om eigen medische gegevens bij verschillende zorgverleners op te vragen zodat ze op één plek beschikbaar zijn.

Gegevens in de PGO kunnen met zorgverlener, mantelzorger of ouders worden gedeeld. Hoewel PGO's al enige tijd beschikbaar zijn wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt. Op dit moment gaat het om zo'n achthonderdduizend mensen, wat neerkomt op 4,4 procent van de bevolking. Een jaar geleden kondigde toenmalig minister Kuipers van Volksgezondheid aan dat er een 'publieke generieke inzagefunctie' zou komen om gegevens uit de medische dossiers van burgers sneller en completer in hun PGO beschikbaar te maken, wat het gebruik van PGO's zou moeten vergroten. Deze inzagefunctie is omgedoopt naar 'Mijn Gezondheidsoverzicht'.

"Het doel van Mijn Gezondheidsoverzicht is dat iedere inwoner van Nederland toegang krijgt tot persoonlijke gegevens over de eigen gezondheid en zorg. Ook zorgverleners hebben hier baat bij. Mijn Gezondheidsoverzicht wordt ingericht als een publieke dienst, vergelijkbaar met Mijn Pensioenoverzicht", aldus minister Agema van Volksgezondheid. Ze benadrukt dat Mijn Gezondheidsoverzicht niet met de PGO’s gaat concurreren. "Burgers kiezen een PGO om persoonlijke gezondheidsgegevens naar behoefte te koppelen met functionaliteiten (gezondheidsapps) die passen bij de persoonlijke omstandigheden en levensfase."

'Digitalisering cruciaal'

"Om de zorg voor iedereen goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, is de beweging ingezet van traditionele zorg naar passende (digitale en hybride) zorg, gezondheid en preventie. Digitalisering, gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid vervullen hierin een cruciale rol", laat Agema in de brief aan de Tweede Kamer weten. De PGO’s en Mijn Gezondheidsoverzicht dragen hier aan bij, zo stelt de minister verder. De bewindsvrouw merkt op dat één van de beleidsdoelen van haar ministerie is dat er een zo compleet mogelijke set van gezondheidsgegevens uit zoveel mogelijk bronnen beschikbaar komt voor 'preventie, zorg en welzijn'. Agema kijkt daarvoor ook naar aanvullende wetgeving voor een minder vrijblijvende en bredere ontsluiting van relevante gegevens naar PGO’s.

Toegangsdienst EHDS en opt-out

De Europese Commissie het Europees Parlement en de Raad van Ministers bereikten vorig jaar een voorlopig politiek akkoord over de European Health Data Space Verordening (EHDS). De EHDS is een voorstel van de Europese Commissie voor het delen van medische gegevens in de Europese Unie in een gemeenschappelijk gebruikt formaat. Standaard zullen gezondheidsgegevens van burgers worden gedeeld, hoewel die hier wel bezwaar tegen kunnen maken.

De EHDS verplicht lidstaten om ‘diensten voor toegang tot elektronische gezondheidsgegevens’ in te richten. "Ik onderzoek wat de EHDS betekent voor Mijn Gezondheidsoverzicht en of deze dienst kan worden beschouwd als toegangsdienst in de zin van de EHDS." Agema zegt dat ze ook onderzoekt hoe burgers via een opt-out in hun PGO kunnen aangeven dat ze medische gegevens niet willen delen. "Opt-out betekent dat gegevens over iemands gezondheid standaard beschikbaar zijn, tenzij die persoon aangeeft dat dit niet mag." Onlangs noemde Privacy First Mijn Gezondheidsoverzicht nog een 'soort Landelijk EPD op anabole steroïden'.

Image

Reacties (7)
Vandaag, 12:27 door Anoniem
Ze moet eens naar China vliegen. In de dorpjes daar werkt het anders. Heel het dorp geeft de dokter elke maand een muntje. Maar ben je niet lekker, dan stop je met betalen. Want dan heb je ook geen inkomen. Dan komt de dokter gelijk. Geen verzekering bij nodig.

Soms maken we het allemaal veel te ingewikkeld.

En dan ook nog medisch geheim willen schenden wat even wat hoger hoort te staan dan een AVG. Gedwongen!
Vandaag, 12:39 door Anoniem
Onze intieme persoonlijke gezondheidsdata wordt ingezet als marketingmiddel om geld te verdienen voor bedrijven van derden.
Hoepel lekker op uit ons leven en bemoei je met je eigen zaken.
Dit is niet wenselijk.
Vandaag, 12:49 door Anoniem
wie bedenkt toch steeds maar weer die diversificatie? Het wordt toch alleen maar onoverzichtelijker en ingewikkelder? Komt dat nou door het Nederlandse polderen?

Als ik al mijn gezondheidsgegevens wil zien en beheren (zoals instellen welke zorgverleners, apps, en wat dan ook mogen mijn gegevens zien), dan gebruik ik een PGO (doe ik nog niet, maar klinkt wel handig) wat een soort venster is naar die gegevens zonder de gegevens te kopiëren naar de PGO omgeving (mijn aanname, weet niet of dit klopt; net als LSP eigenlijk). Voeg daar nog de opt-out voor EHDS aan toe straks en klaar (beter zou opt-in zijn voor EHDS mijns inziens). Dus ik vind het idee van de minister wel goed.
Vandaag, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem: wie bedenkt toch steeds maar weer die diversificatie? Het wordt toch alleen maar onoverzichtelijker en ingewikkelder? Komt dat nou door het Nederlandse polderen?

Nee, dat komt door de lobby van bedrijven die allemaal een graantje mee willen pikken.
Vandaag, 15:11 door Anoniem
Gegevens in de PGO kunnen met zorgverlener, mantelzorger of ouders worden gedeeld. Hoewel PGO's al enige tijd beschikbaar zijn wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt.

Zou het misschien kunnen zijn, dat hier onder de bevolking geen interesse/behoefte voor is, trek daaruit je les en dring het niet op.
Vandaag, 15:30 door Erik van Straten - Bijgewerkt: Vandaag, 15:31
Dus, omdat ik mijn gezondheidsgegevens niet, of desnoods zo min mogelijk, wil delen, en dus ook niet via EHDS, moet ik eerst mijn gezondheidsgegevens digitaal delen met één of ander vaag k*tclubje, waarvan ik niet weet (maar wel vermoed) hoe zij hun beveiliging en privacymaatregelen hebben ingericht of daar bullshit over uitkramen? Waar ik vervolgens ook nog eens voor moet gaan betalen?

PGO's waren allang op sterven na dood: https://security.nl/posting/842899 (en het gebruik van een ce-keurmerk is verboden voor diensten).

Uit https://spreekuur.nl/:
Privacy & veiligheid

Topicus, de maker van Spreekuur, voldoet aan de internationale (ISO) en Nederlandse (NEN) normen voor informatiebeveiliging. Het UMCU heeft de vragenlijsten in Spreekuur getoetst en ze voldoen aan de Europese (CE) veiligheidseisen. Voor meer informatie, zie onze privacyverklaring.

#VanDePotGerukt
Vandaag, 16:00 door Anoniem
Minister Agema gaat onderzoeken of mensen via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen aangeven dat ze bezwaar maken tegen het delen van hun medische gegevens. Ruim 95 procent van de bevolking maakt echter geen gebruik van een PGO, zo laat de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Dat is dan simpel, mw de minister.
Die mensen willen niet mee doen aan uw (gedeelde) medisch dossier systeem, dus stel maar automatisch een OPT-OUT voor die ruim 95% in. Dat bespaard iedereen een bak werk, frustratie en irritatie.

Nu het de EC nog in de koppen stampen, dat ze met iets nutteloos voor een meerderheid van de burgers in de EU bezig zijn. (maar dat weten ze zelf ook wel)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.