Door Anoniem:Door Anoniem:
< knip, knip, knip >
Dank. Blijkbaar is het bekend (en acceptabel?) dat alle geheime diensten dit doen. Het gaat dus niet aan om de EU hier in het bijzonder van te beschuldigen en al helemaal niet om de link met de Sovjetunie te leggen. Dit bevestigt mijn vermoeden dat het gebruik van "EUSSR" stemmingmakerij is.
Jij hebt een merkwaardig gebruik van het begrip "stemmingmakerij", waarmee je bovendien je eigen stelling ondermijnt.
Jouw bezwaar is dat iemand, Anoniem van 16-01-2025 om 13:38, een bepaalde geheime dienst, namelijk die (even op één hoop gegooid ) van de EU, Sovjetunie-achtig vindt.
Dit, terwijl je impliciet onderschrijft, wat
mijn stelling is, dat alle geheime diensten hetzelfde zijn, dus allemaal à la USSR, China, USA of welke staat dan ook werken.
Je kunt betreffende Anoniem dus hooguit beschuldigen van het ten onrechte uitlichten van de USSR-dienst omdat ze in essentie allemaal gelijk zijn.
En de USSR is dan ook nog een historisch voorbeeld uit een tijd die niet meer bestaat.
De digitale techniek heeft de samenleving nu veel meer gepenetreerd. Er waren toen bijvoorbeeld ook nog geen smartphones.
Dus zeggen dat de EU op de USSR lijkt is een ernstig understatement omdat de EU nu véél meer kan dan de USSR ooit kon.
Wat mijn bezwaar is, weet ikzelf denk ik het beste.
Zeker, maar wat in een discussie telt is hoe jij dat bezwaar communiceert, dus onder woorden brengt in een logisch opgebouwde redenering. Logica is de enige methode waarmee je rationeel denkende mensen kunt overtuigen van de rationaliteit van jouw bezwaar.
De USSR was de aartsvijand, of in ieder geval het grote gevaar. Inderdaad een historisch beeld.
De associatie is met KGB en Stasi.
Maar omdat het helaas bij alle geheime diensten hoort, mag je ook CIA en NSA aan het rijtje toevoegen.
En dan zie je dat het niets met welke staatsvorm dan ook te maken heeft.
T/m hier 100% mee eens.
Gebruik van EUSSR is daarmee weldegelijk stemmingmakerij.
Ik begrijp jouw argument en ook dat jij dat als "stemmingmakerij" labelt want op het eerste rationele gezicht heeft @Anoniem inderdaad geen enkele reden om zich te beklagen omdat alle staten zich schuldig maken aan "USSR"-gedrag m.b.t. hun geheime diensten. Het maakt zogezegd nauwelijks iets uit (ik houd nog een slag om de arm) in welke (natie)staat je leeft.
Dat is
mijn theorie / opvatting zelfs.
De slag om de arm heeft betrekking op het in de empirische werkelijkheid bestaande verschil tussen meer
liberaal georiënteerde vs. meer
conservatief georiënteerde staten/ culturen, oftewel, tussen meer op het individu resp. meer op de groep/ collectiviteit gerichte staten.
Om die reden voel ik mezelf, zijnde een zeer eigenwijs persoon, meer in het Westen dan in het Oosten thuis (Rusland behoort ook tot het Oosten).
Ik onderschrijf het belang van de (westerse) individuele vrijheid dus zeer.
Net als de EU, die deze
liberaliteit zelfs tot hoeksteen van zichzelf heeft gemaakt; de door haar geroemde liberale democratie staat ook in de traditie van het liberalisme en is bovendien iets waarmee ze zichzelf expliciet pretendeert te onderscheiden van niet-liberale democratieën (Hongarije bijvoorbeeld) en "autocratieën", die door de EU voornamelijk in het Oosten geprojecteerd worden.
Wellicht dat @Anoniem met de term "EUSSR" wil aangeven dat de EU haar pretentie van liberaliteit steeds meer geweld aandoet en daarbij aanknoopt bij wat de EU
zelf doet, namelijk voortdurend zich afzetten tegen wat er in de opvolger van de USSR, Rusland, aan zgn. niet-liberale zaken gebeurt ("Poetin is een dictator, die zijn volk hardhandig onderdrukt, zijn parlement bestaat alleen uit "ja"-knikkers, de persoonlijke entourage van Poetin bestaat ook alleen uit "ja"-knikkers, zijn macht is absoluut, zijn zichzelf verrijken is in principe grenzeloos en zijn geheime dienst is duizend keer erger/ wreder/ destructiever dan de onze", etc.).
Dus wanneer jij vindt dat @Anoniem met stemmingmakerij bezig is, hoe moet je dan beoordelen waarmee de EU bezig is?
Ik dacht aan:
stemmingmakerij.
Ik heb bijvoorbeeld nog nooit van de EU gehoord, dat de Europeanen moeten oppassen voor de Amerikaanse geheime dienst(en) of dat de EU vindt dat ze zichzelf net zozeer moet beschermen tegen de geheime dienst(en) van de VS als tegen alle andere.
Er vindt, kortom, "coalitievorming" plaats, die resulteert in een
primitief, dichotoom, zwart-wit, goed-slecht, vriend-vijand-denken over de wereld resp. over de 'ingroup' (= altijd goed) en de 'outgroup' (= altijd slecht).
De ene geheime dienst, de onze, is
moreel beter dan de andere en ook is de ene staat, de onze,
moreel beter dan de andere.
Dus als je de EU als "EUSSR" betitelt dan zeg je eigenlijk: "de EU is zelf net zo erg als "de vijand" die ze pretendeert te bestrijden."
Over de geldigheid van deze stelling kunnen
wij het vermoedelijk wel eens worden, maar ik denk niet dat je de EU zo ver krijgt om dat van zichzelf te onderkennen.
Zóveel zelfkennis, die ontstaat uit diepgaande zelfreflectie, die als zodanig ook respect voor vrijheid, dus liberaliteit, vooronderstelt, is niet aan de EU besteed.
In weerwil van wat ze voorgeeft te zijn.
Vind je de term "EUSSR" nog steeds alleen maar stemmingmakerij?