Google heeft het gebruik van JavaScript verplicht voor het zoeken via de eigen zoekmachine. Het techbedrijf claimt dat dit nodig is om Google Search tegen malafide activiteit zoals bots en spam te beschermen. "Veel gebruikers schakelen JavaScript wegens beveiligingsredenen uit in de browser. Het ingeschakeld hebben staan van JavaScript in de browser kan je kwetsbaar voor aanvallers maken. Het uitschakelen van JavaScript kan ook helpen bij het omzeilen van pop-upadvertenties, het voorkomen dat bedrijven je tracken en het browsen sneller maken", zegt Ryan Schafer van SerApi.
In een reactie tegenover TechCrunch stelt Google dat het inschakelen van JavaScript het beter mogelijk maakt om de eigen diensten en gebruikers tegen bots, misbruik en spam te beschermen, alsmede 'de meest relevante up-to-date informatie te bieden'. Verder laat Google weten dat 'minder dan .1 procent' van de zoekopdrachten wordt gedaan door mensen die JavaScript hebben uitgeschakeld. Met zo'n 8,5 miljard zoekopdrachten per dag zou dat nog steeds op miljoenen zoekopdrachten neerkomen. NoScript, een populaire browser-extensie die JavaScript blokkeert, telt alleen al honderdduizenden gebruikers.
Volgens Schafer heeft de beslissing van Google vooral gevolgen voor SEO (search engine optimization) tools. Het verplichten van JavaScript maakt het lastiger voor het scrapen van webcontent en zorgt voor grote vertragingen en storingen voor SEO-providers, merkt hij op. Veel gebruikers zijn niet blij met de maatregel, zo blijkt uit reacties op Hacker News.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.