Politie blijft in afwachting van een wetswijziging gegevens bewaren die het eigenlijk zou moeten vernietigen, zo laat minister Van Weel van Justitie en Veiligheid weten op meer dan zeventig Kamervragen van GroenLinks-PvdA en DENK over het niet naleven van de Wet politiegegevens (Wpg). Het zou om de data van miljoenen mensen gaan. De politie mag onder de Wpg informatie over burgers verzamelen, maar moet die uiterlijk na tien jaar tijd definitief verwijderen. Follow the Money stelde eind vorig jaar op basis van eigen onderzoek dat de politie zich nog nooit aan deze bewaartermijn heeft gehouden.
In 2019 besloot de toenmalige korpsleiding om geen politiegegevens meer te vernietigen, uit vrees dat dit onderzoek naar cold cases zou belemmeren. Toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak zijn steun hiervoor uit. "Deze situatie duurt tot op heden voort", stelt Van Weel. Volgens de minister nam de korpschef deze beslissing in afwachting van een wijziging van de bewaartermijnen van de Wpg. "Bij de start van het vorige kabinet in 2022 zijn echter geen financiële middelen beschikbaar gesteld voor de realisatie en implementatie van een brede, integrale gegevenswet voor het politie- en justitiedomein", voegt Van Weel toe.
"Van een integrale herziening van de Wpg en Wjsg is daarmee afgezien, maar er is wel ingezet op enkele noodzakelijke aanpassingen. Het daartoe strekkende wetsvoorstel zal in de eerste helft van 2025 in consultatie worden gegeven. Indien wordt vastgesteld dat daartoe juridische mogelijkheden bestaan, zal het wetsvoorstel ook voorzien in een aanpassing van artikel 14 van de Wpg (waarin de termijn voor het bewaren van verwijderde gegevens is geregeld)", gaat de minister verder. In de tussentijd blijft politie de te vernietigen gegevens bewaren.
Van Weel laat ook weten dat hij de Raad van State om voorlichting heeft gevraagd over de juridische aspecten van het langer bewaren van bepaalde politiegegevens voor het oplossen van nog niet opgeloste ernstige misdrijven, in het licht van Europeesrechtelijke en Grondwettelijke eisen. "Indien uit de voorlichting van de Raad van State zou blijken dat er juridische mogelijkheden zijn voor het verruimen van de bewaartermijn van bepaalde politiegegevens met het oog op het oplossen van oude zaken, dan zal ik zo snel mogelijk een daartoe strekkend wetsvoorstel voorbereiden."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.