De nieuwe Belgische regering wil de komende jaren meer inzetten op cameratoezicht, 'AI-gebruik' voor administratieve politietaken, biometrische controles bij stadions, het ontsleutelen van versleutelde communicatie en het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie voor de opsporing van veroordeelden en verdachten. Dat staat in het nieuwe Federaal Regeerakkoord 2025 - 2029 (pdf).
"De federale regering zet in op een proportioneel en doelmatig gebruik van het ANPR-cameranetwerk en andere camera’s, en beschermt daarbij maximaal de privacy. Deze camera’s moeten bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om wegpiraten en verkeerscriminelen te signaleren aan de politie. Een wettelijk kader, met respect voor alle geldende privacyregels, moet het mogelijk maken om het gebruik van de telefoon achter het stuur vast te stellen met behulp van een onbemand automatisch werkend toestel", zo laat het Regeerakkoord weten.
Verder zal de regering met beleid komen rond het inzetten van technologieën die onder toepassing van de Europese AI Act vallen. "We maken dan ook in samenwerking met de inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten - binnen een strikt en precies bepaald wettelijk kader- proeftuinen voor nieuwe operationele toepassingen en nieuwe technologieën mogelijk . Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de inzet van gezichtsherkenningstechnologie voor de opsporing van veroordeelden en verdachten."
De regering geeft aan de camera-wetgeving te zullen verruimen om meer toepassingen mogelijk te maken van (slimme) camerabewaking. "Ook AI wordt verder ingezet om de politie van bepaalde administratieve taken te ontlasten, zoals het invoeren van ‘speech-to-text’ principe. Tijdens het onderzoek en de mogelijke uitvoering/invoering van deze nieuwe technologieën maken we altijd de afweging tussen het recht op veiligheid (wat een fundamenteel mensenrecht is) en het recht op privacy."
Het Regeerakkoord laat ook weten dat de wettelijke mogelijkheden voor het gebruik van camera's worden uitgebreid. "Zo zorgen we ervoor dat onze hulpdiensten, de openbare vervoersdiensten (De Lijn, TEC, MIVB) en treinbegeleidersop de lijnen met de meeste incidenten na een degelijke opleiding en binnen een welomlijnd kader met respect voor de privacywetgeving ook gebruik kunnen maken van bodycams of toezichtcamera’s."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.