image

Onderzoeker: Europa kan niet snel met Amerikaanse cloud concurreren

zaterdag 22 februari 2025, 11:57 door Redactie, 16 reacties

Europa kan niet op korte termijn met de gebruiksvriendelijkheid van Amerikaanse clouddiensten concurreren, zo stelt onderzoeker Maaike Okano-Heijmans van Instituut Clingendael tegenover Trouw. "Als je kijkt naar de soevereiniteit van onze data, doen we nu alle eieren in één mandje", zo laat ze aan de krant weten. "Ja, je hebt nog drie smaakjes – Google, Amazon en Microsoft – maar het is één Amerikaans mandje. Je wilt daar een Europees mandje naast hebben."

Volgens de onderzoeker zijn Amerikaanse clouddiensten vanwege hun gebruiksvriendelijkheid zowel populair bij thuisgebruikers als overheden. Zo zouden Google, Amazon en Microsoft inmiddels zeventig procent van de Europese cloudmarkt in handen hebben. Vorige maand stelde de Algemene Rekenkamer dat de rijksoverheid zonder goed na te denken in de cloud is gaan werken, onvoldoende grip heeft op zijn cloudgebruik en onvoldoende nadenkt over risico's, wat allerlei grote gevolgen kan hebben.

Van verschillende kanten wordt dan ook gepleit voor een Europees cloudalternatief, maar dat zal volgens Okano-Heijmans er niet zomaar zijn. "Europa kan niet binnen een paar jaar zo’n gebruiksvriendelijk en allesomvattend cloudaanbod bouwen als Google, Amazon en Microsoft." Om toch snel tot een alternatief te komen ziet ze een oplossing in het koppelen van allerlei verschillende diensten van verschillende Europese bedrijven. "Een soort Bijenkorf, met meerdere winkels in één winkel, achter één deur en één klantenservice."

Eerder stelde ook het kabinet dat een te grote afhankelijkheid van één specifieke cloudleverancier ongewenst is, maar het nog jaren en jaren zal duren voordat er een volwassen Europese cloudindustrie is waar de overheid gebruik van kan maken. "We moeten ons ook afvragen of de Europese aanbieders de schaal en de breedte van dienstverlening kunnen realiseren die nodig zijn om de digitale veiligheid van Europa te waarborgen", zo liet staatssecretaris Szabo voor Digitalisering begin januari nog weten.

Reacties (16)
Vandaag, 12:06 door Anoniem
Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Vandaag, 12:33 door Anoniem
Ik was Google en Microsoft beu (naast privacy ook het continue veranderen van de spelregels), en heb toen besloten een eigen server met nextcloud en daaronder de nodig redundante storage (zfs streaming snapshots) en degelijke op te zetten, alles dichtgetimmerd en achter een VPN gezet, diverse familieleden overgezet, en een hoop data gemigreerd.

Natuurlijk is dit een totaal andere schaal, en het is een zure appel, maar het is meer waar een wil is, is een weg. En die insteek mis ik hier.
Vandaag, 12:56 door Anoniem
Komen ze daar nu pas achter?
Typisch "Als het kalf verdronken is dempt men de put" situatie.

De EU had dit 10 jaar geleden al kunnen zien aankomen.
En ze hadden op dat moment direct moeten handelen, niet "even aanzien"!
Vandaag, 13:24 door Anoniem
Om toch snel tot een alternatief te komen ziet ze een oplossing in het koppelen van allerlei verschillende diensten van verschillende Europese bedrijven. "Een soort Bijenkorf, met meerdere winkels in één winkel, achter één deur en één klantenservice."
Dat is ook veel beter, maar dan koppelingen op basis van open standaarden. Clingendael zal ook nooit hebben gehoord van https://www.openstack.org/ want ze worden gevoed door bigtech. Dat alternatief is er dus wel en veel gebruiksvriendelijke ook. On premise of in de ONAFHANKELIJKE cloud.
Vandaag, 13:30 door Anoniem
Goede reden om gister te beginnen en centen uit te trekken om een aantal Europese alternatieven te krijgen/bouwen.
Vandaag, 13:39 door e.r.
Een bijenkorf-stijl cloud? Denk het niet.
Dat is een concept waar niemand op zit te wachten.

Europa kan beter een giga bak geld stoppen in de grootste 3 EU cloud alternatieven om deze op niveau te krijgen.

Dat betekend inclusief beveiliging, user management/MFA/apps, powershell-achtige interface, wizards, datalakes, vpn/s2s/bastion.

Nog beter is als er (wereldwijd) een serieus alternatief op de gebruikersvriendelijke Windows ontstaat dat net zo open is als Windows (tegenover het gesloten Mac). Linux kan leuk zijn als basis, maar de interfaces zijn de afgelopen 30 jaar nog niet eens in staat in de buurt te komen.

Pas met een degelijk nieuw OS gaat de rest vanzelf komen. En dan doel ik op applicaties.

Als die voorwaarden er zijn, dan kan je beginnen bij het afdwingen van het gebruik ervan door overheden. De rest volgt als alles goed blijkt te werken.
Vandaag, 13:42 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: Vandaag, 13:47
Het is tijd voor Europese overheden om nu eens niet voor snel "(gebruiks)gemak" te kiezen, maar voor Europese en waar mogelijk nationale datasoevereiniteit. Niet bang zijn voor gemor op de werkvloer! Het is nu gewoon even doorbijten.

Dit is tijdelijk minder "makkelijk", maar zal Europese aanbieders van clouddiensten stimuleren om met elkaar te gaan concurreren om de Europese geldpot, en aldus een technische inhaalrace te beginnen.

Het is zaak daarbij te letten op de "ultimate beneficial owners" van aanbieders die zich voordoen als zijnde "Europees".

Ook kan dit worden aangegrepen voor een heroverweging of bepaalde diensten überhaupt wel moeten worden toevertrouwd aan "de cloud" - ongeacht of die nu Amerikaans is of Europees. Met het oog op veiligheid en privacy kan het wenselijk zijn om sommige diensten van overheden en particulieren in eigen huis te houden.

Dit kan allemaal gerealiseerd worden, maar het vereist een lange-termijnvisie, respect voor grondrechten (mensenrechten), wilskracht en doorzettingsvermogen.

Zijn die in Europa voorhanden?

Zo niet, laten we ons dan maar meteen opdelen in vier Europese domeinen: eentje voor Amerika, eentje voor Rusland, eentje voor China en eentje voor India. Met natuurlijk een prachtige Europese Commissie erboven met daaraan toegevoegd een aantal zeer goedbetaalde banen voor de "coördinatoren van de West-Aziatische Domeinen (CWAD)". Zij worden dan in de volksmond de Cwadders genoemd of ook wel gewoonweg "de kwadders". Er is in Brussel reeds ruim voldoende kantoorruimte voorhanden, waarin de Amerikaanse en Chinese vastgoedindustrie vast ook wil investeren om die goed te verbinden met respectievelijk de Amerikaanse Cloud en de Chinese Cloud.

De toch wat verwaarloosde Belgische zeekust (Oostende etc.) kan dan ook meteen getransformeerd worden tot "de Rivièra van Noordwest-Europa", als tenminste de Cwadder van het Euro-Amerikaanse domein zo vriendelijk is om de firma's van D. Trump en Jared Kushner daar mogelijkheden te bieden voor het opzetten van mooie vastgoedprojecten.

We hebben het dan dus over een "Gazaficering" van Europa, en let wel, dat is dan in de ogen van onze Amerikaanse beschermheren een heel positieve en toekomstgerichte benaming!

M.J.
Vandaag, 14:20 door Anoniem
Concureren op wat... Als prijs het enige criterium is ...
Souvereiniteit is een ander aspect.
Welke cloud voorziet in een goede exit strategie, pad, als scheiding noodzakelijk wordt.

Contracten gaan met name over goede afspraken, voor, tijdens en na een overeenkomst en samenwerking.
Vandaag, 14:50 door Anoniem
Er is geld, kennis, hoog opgeleide mensen, genoeg juristen en IT specialisten om dit snel van de grond te krijgen. Een kwestie van mensen bij elkaar brengen en goede wil.
Bovendien een kwestie van Nationale Veiligheid, al die bedrijfsgeheimen zijn nu in buitenlandse handen.
Vandaag, 16:23 door Anoniem
We zijn behoorlijk ingekakt in Europa. We hebben alles weggegeven. Het is nu al zover dat ASML geen chipmachines meer aan China mag leveren. En in dat land, dat ons niks toestaat en hier de dienst uitmaakt, slaan we wel ons hele hebben en houden op in hun cloud. Vanaf de andere kant van de oceaan wordt “fuck you Europe” naar ons geroepen en we laten het gelaten over ons heenkomen. Door hun “verdeel en heers” mentaliteit vervallen we hier nog in chaos als we niet bij de les blijven. Wat moet er nog gebeuren voor we eindelijk “fuck you to” terug roepen en onze eigen boontjes gaan doppen? We zijn tenslotte slimmer dan die jokkebrokken daar aan de overkant.
Vandaag, 16:32 door walmare
Door e.r.: Een bijenkorf-stijl cloud? Denk het niet.
Dat is een concept waar niemand op zit te wachten.

Europa kan beter een giga bak geld stoppen in de grootste 3 EU cloud alternatieven om deze op niveau te krijgen.

Dat betekend inclusief beveiliging, user management/MFA/apps, powershell-achtige interface, wizards, datalakes, vpn/s2s/bastion.

Nog beter is als er (wereldwijd) een serieus alternatief op de gebruikersvriendelijke Windows ontstaat dat net zo open is als Windows (tegenover het gesloten Mac). Linux kan leuk zijn als basis, maar de interfaces zijn de afgelopen 30 jaar nog niet eens in staat in de buurt te komen.

Pas met een degelijk nieuw OS gaat de rest vanzelf komen. En dan doel ik op applicaties.

Als die voorwaarden er zijn, dan kan je beginnen bij het afdwingen van het gebruik ervan door overheden. De rest volgt als alles goed blijkt te werken.
Daar heb je er weer een die de wereld op zijn kop zet (wie doet dat ook?) en beweert dan windows open is en haar interface perfect (logisch als je gewend bent om op start te klikken om te stoppen). Juist Linux blinkt uit in interfaces (voor ieder wat wils). Hoe makkelijk was het voor de Android gebruiker om af te stappen van dat schizofrenen blokjes gedoe. Daarom gaat het ook niet om de interface want die is op Linux superieur. Het gaat over het gesloten windows systeem waar de spionagediensten via een key mee kunnen loeren (ze weten niet voor niks alles) en dat om ons heen in rap tempo wordt versleuteld door walmare. Het alternatief is er al jaren en inmiddels het meest gebruikte OS (Linux/Android) geworden. Bij het alternatief (cloud) gaat het ook om servers en dat is inmiddels bijna allemaal Linux (top500 supercomputers zelfs 100%). Zelfs Azure is grotendeels Linux. Dus gaat het om organisatie en de wil om ons er van te bevrijden. Zo lang de lobbyisten er flink van vreten is dat een enorme klus. Het wachten is vrees ik op nog meer ransomware, privacy schendingen en intimidatie vanuit Amerika.
Vandaag, 17:06 door Anoniem
Door Anoniem: Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Inderdaad, en het lijkt wel alsof menigeen in de cloud-hype om het hardst heeft vergeten dat we daarvoor ook al druk gegevens verwerkten en dat dus konden. En een cloud-architectuur kan je ook in je eigen computerzaal toepassen.

Wat mij in het eerste decennium van deze eeuw, in de jaren voordat cloudaanbieders zich daadwerkelijk met werkende diensten aandienden, opviel was hoe druk er in allerlei artikeltjes van zeg maar de influencers van die periode, de "analisten" in automatiserings- en managementvakbladen en dat soort volk, aanhoudend juichend beschreven werd wat voor moois de cloud allemaal zou gaan brengen zonder dat ze aan een techneut als ik duidelijk maakten hoe dat dan gerealiseerd zou gaan worden. Het was alsof enthousiast verteld werd wat je allemaal voor moois zou kunnen met wat de eerste autofabrikanten aan het ontwikkelen waren zonder er ooit bij te vertellen dat er daartoe wielen onder zaten, een motor in zat, dat het ding een stuur en remmen had etc. Het was pure marketing, en dat werkte, want toen er aanbod beschikbaar kwam stond er een hele menigte lekker gemaakte managers klaar die dat geweldige speeltje wilden hebben en die bang waren anders de boot te missen. Ik was verbaasd over hoe gretig het omarmd werd.

Ik ben de laatste paar jaar op verschillende fora en in IT-tijdschriften in toenemende mate geluiden tegengekomen dat de kostenbesparingen die men van de cloud verwachtte vies tegen zijn gevallen. Een van de factoren zou zijn dat te gemakkelijk cloud-storage bijgeschakeld wordt en vervolgens de troep niet opgeruimd omdat altijd andere dingen meer prioriteit hebben, daar schijnen ontwikkelaars een handje van te hebben. De resultaten zijn dan oplopende kosten voor storage die geen doel dient en wel een oplopend risico op gegevenslekken vormt. Ook heeft menige organisatie de flexibiliteit van makkelijk capaciteit bij en af kunnen schakelen helemaal niet nodig. Een start-up die nog niet weet of en hoe hard die gaat groeien heeft er veel baat bij, een stabiele organisatie met een voorspelbare hoeveelheid verwerking is er vooral onnodig duur mee uit. De kosten zouden zo hoog oplopen dat de verwerking in-house doen vaak voordeliger uitpakt. En pre-cloud applicaties die niet van de grond af aan voor een cloud-architectuur zijn ontworpen zouden in de cloud veel minder goed opschalen dan in een traditionele eigen computerzaal. Dat is het beeld dat ik ervan krijg.

Ik kan niet uit eigen ervaring meepraten over hoe de cloud uitpakt in organisaties, omdat ik uit de automatisering ben gestapt toen waar ik werkte net die kant op begon te gaan. Een van de redenen voor die beslissing was dat ik voor de zoveelste keer meemaakte dat vanwege de een of andere hype er koortsachtig energie moest worden gestoken om van alles over een andere boeg te gaan gooien om de boot niet te missen, en dat stond me zo langzamerhand serieus tegen, ook omdat ik steeds meer de indruk kreeg dat de tech-industrie bezig was om met een overdaad aan nieuwe ontwikkelingen de ontwikkelaars van hun eigenlijke werk af te houden, zodat zelfgemaakte software functioneel en technisch meer ging rammelen en het aantrekkelijk werd om pakketten aan te schaffen van de tech-reuzen en hun partners. Als dat beeld klopt is er een machtsovername geweest. Hoe dan ook is er in mijn ogen veel te veel hysterisch kuddegedrag, aangewakkerd door de marketing van de tech-industrie, in plaats van dat men zich gewoon richt op wat nodig is om de eigen verwerkingen goed en betrouwbaar te doen. En nu lijkt het wel alsof het hele bewustzijn dat je dingen ook zelf kan doen aan het verdwijnen is.
Vandaag, 17:38 door Anoniem
Cloud Kootwijk Algemeen
"Updates over het Cloud Kootwijk project"
Van Bert Hubert, prachtig initiatief. Even zoeken op internet voor meer info!
Vandaag, 18:09 door Anoniem
Door e.r.: Een bijenkorf-stijl cloud? Denk het niet.
Dat is een concept waar niemand op zit te wachten.

Europa kan beter een giga bak geld stoppen in de grootste 3 EU cloud alternatieven om deze op niveau te krijgen.

Dat betekend inclusief beveiliging, user management/MFA/apps, powershell-achtige interface, wizards, datalakes, vpn/s2s/bastion.

Jammeren om subsidie en protectionisme is altijd het teken van een ingekakte industrie die gewoon de markt niet meer snapt of niet aankan.

Wat is het excuus van "EU" cloud om dat NIET al lang voor elkaar te hebben ?

En moet dan mijn belastinggeld door Brussel naar Atos Frankrijk gestuurd worden voor een EU Cloud concept ?
Fuck that.

Ik kan nog (ietwat) leven met een locally hosted Rijksdatacenter (RCC weer oprichten) - maar niet met een EU crap .


Amerika heeft dat overigens ook - staal industrie heeft heeft ook een jaar of tien gerekt met achtergebleven processen achter tariefmuren, en toen de markt genoeg had van teveel betalen is die volkomen verdwenen. De tijd gebruiken om te innoveren en efficienter werken hebben ze niet gedaan.
Auto's uit Detroit hebben zich ook lang verscholen achter chroom, stars & stripes totdat _iedereen_ wist dat het onbetrouwbare barrels waren, en er was ook een nieuwkomer (Space X) nodig om de geldverslindende burocratie van NASA te laten zien dat er echt wat nieuws mogelijk is. Zelfde trouwens voor Tesla - laten zien dat je werkelijk iets kan bouwen wat _werkt_ gaat nooit in een overheidsproject (of bedrijf met teveel geschiedenis)


Nog beter is als er (wereldwijd) een serieus alternatief op de gebruikersvriendelijke Windows ontstaat dat net zo open is als Windows (tegenover het gesloten Mac). Linux kan leuk zijn als basis, maar de interfaces zijn de afgelopen 30 jaar nog niet eens in staat in de buurt te komen.

Pas met een degelijk nieuw OS gaat de rest vanzelf komen. En dan doel ik op applicaties.

Verloren achterhoede gevecht. De desktop (en laptop) is behoorlijk dood .
De wereld _is_ fors naar "cloud" gegaan - en de interface blijkt te bestaan uit een browser .
Office 365, google apps, en Apple tablets (+iCloud) .


Als die voorwaarden er zijn, dan kan je beginnen bij het afdwingen van het gebruik ervan door overheden. De rest volgt als alles goed blijkt te werken.

Als je het zelf niet red in "de markt" is dat gewoonlijk omdat je niet goed (genoeg) werkt.
Vandaag, 19:06 door Edprivacy
Europa heeft zich decennialang comfortabel opgesteld onder de geopolitieke en technologische paraplu van de Verenigde Staten. Hoewel we met bewondering kijken naar hun innovatiekracht en geopolitieke dominantie, is het evident dat Amerika in veel opzichten is doorgeslagen. In essentie zou Europa de mondiale grootmacht moeten zijn, een baken van vooruitgang en stabiliteit dat de koers van de wereld bepaalt.

Toch ontbreekt het ons aan de strategische daadkracht om onafhankelijk te opereren. We vertrouwen op het goede in de mens en hanteren een diplomatische benadering, terwijl geopolitieke realiteiten ons keer op keer confronteren met de gevolgen van deze naïviteit. Neem bijvoorbeeld de digitale soevereiniteit: waarom slagen we er niet in om een eigen cloudinfrastructuur op te bouwen? We beschikken over een ongeëvenaarde concentratie van intellectueel kapitaal, maar de besluitvormers aan de top ontberen de visie en ambitie om Europa werkelijk technologisch autonoom te maken.

Het is tijd dat we onze passieve houding loslaten en de regie nemen. Niet door blindelings Amerikaanse modellen te kopiëren, maar door vanuit onze eigen kracht en waarden een robuuste, zelfvoorzienende digitale en economische infrastructuur op te bouwen.
Vandaag, 19:28 door Anoniem
Waarom zou je willen concurreren?
'Cloud' impliceert veel vertrouwen. Dat heb ik niet. Niet in de USA, maar met zo min in de NL overheid. Want tsja, die willen ook maar al te graag overal mee kijken.

Daarmee is het hele hoofdstuk 'cloud' wel min of meer geweest. Next.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.