Door Anoniem: Ik was Google en Microsoft beu (naast privacy ook het continue veranderen van de spelregels), en heb toen besloten een eigen server met nextcloud en daaronder de nodig redundante storage (zfs streaming snapshots) en degelijke op te zetten, alles dichtgetimmerd en achter een VPN gezet, diverse familieleden overgezet, en een hoop data gemigreerd.
Natuurlijk is dit een totaal andere schaal, en het is een zure appel, maar het is meer waar een wil is, is een weg. En die insteek mis ik hier.
Omdat je geen idee hebt, wat de verschillen zijn of wat er bij komt kijken?
Door Anoniem: Concureren op wat... Als prijs het enige criterium is ...
Souvereiniteit is een ander aspect.
Welke cloud voorziet in een goede exit strategie, pad, als scheiding noodzakelijk wordt.
Contracten gaan met name over goede afspraken, voor, tijdens en na een overeenkomst en samenwerking.
Eigenlijk kan je uit cloud kan je gewoon weg migreren.
Doen we namelijk ook al heel vaak met Outsourcings contracten en Datacenters. Daarin verhuizen we ook alle data en servers naar een nieuwe infrastructuur.
Door Anoniem: Door Anoniem: Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Inderdaad, en het lijkt wel alsof menigeen in de cloud-hype om het hardst heeft vergeten dat we daarvoor ook al druk gegevens verwerkten
en dat dus konden.
En een cloud-architectuur kan je ook in je eigen computerzaal toepassen. Nee, dat kun je niet even in je eigen computerzaal toepassen. Klopt ook niet helemaal, maar het is extreem complex en duur.
Ik heb menige uitdaging gehad in een eigen datacenter, doe ook niet snel op te lossen waren. Cloud is ook trouwens maar een naampje, maar vanuit de technische eigenschappen kan dit extreem complex zijn.
Ik kan nu in Cloud een Azure SQL database uitrollen met een mirror naar een andere datacenter voor 15TB aan storage inclusief backup, zonder enige probleem. Dat lukt mij niet 123 als ik dit zelf zou doen.
Wat mij in het eerste decennium van deze eeuw, in de jaren voordat cloudaanbieders zich daadwerkelijk met werkende diensten aandienden, opviel was hoe druk er in allerlei artikeltjes van zeg maar de influencers van die periode, de "analisten" in automatiserings- en managementvakbladen en dat soort volk, aanhoudend juichend beschreven werd wat voor moois de cloud allemaal zou gaan brengen zonder dat ze aan een techneut als ik duidelijk maakten hoe dat dan gerealiseerd zou gaan worden. Het was alsof enthousiast verteld werd wat je allemaal voor moois zou kunnen met wat de eerste autofabrikanten aan het ontwikkelen waren zonder er ooit bij te vertellen dat er daartoe wielen onder zaten, een motor in zat, dat het ding een stuur en remmen had etc. Het was pure marketing, en dat werkte, want toen er aanbod beschikbaar kwam stond er een hele menigte lekker gemaakte managers klaar die dat geweldige speeltje wilden hebben en die bang waren anders de boot te missen. Ik was verbaasd over hoe gretig het omarmd werd.
Het nadeel van een techneut is vaak, dat ze maar een klein gedeelte begrijpen. En cloud lost vele problemen op, waar je trouwens als techneut vaak maar weinig mee te maken hebt.
Ik ben de laatste paar jaar op verschillende fora en in IT-tijdschriften in toenemende mate geluiden tegengekomen dat de kostenbesparingen die men van de cloud verwachtte vies tegen zijn gevallen. Een van de factoren zou zijn dat te gemakkelijk cloud-storage bijgeschakeld wordt en vervolgens de troep niet opgeruimd omdat altijd andere dingen meer prioriteit hebben, daar schijnen ontwikkelaars een handje van te hebben. De resultaten zijn dan oplopende kosten voor storage die geen doel dient en wel een oplopend risico op gegevenslekken vormt. Ook heeft menige organisatie de flexibiliteit van makkelijk capaciteit bij en af kunnen schakelen helemaal niet nodig. Een start-up die nog niet weet of en hoe hard die gaat groeien heeft er veel baat bij, een stabiele organisatie met een voorspelbare hoeveelheid verwerking is er vooral onnodig duur mee uit. De kosten zouden zo hoog oplopen dat de verwerking in-house doen vaak voordeliger uitpakt. En pre-cloud applicaties die niet van de grond af aan voor een cloud-architectuur zijn ontworpen zouden in de cloud veel minder goed opschalen dan in een traditionele eigen computerzaal.
inhoude kan ook zeker goedkoper zijn, maar men vergeet vaak ook bepaalde dingen. Bijvoorbeeld, als je iets als dual datacenter wilt inrichten, dat inhouse het in eens heel complex begint te worden, terwijl dit in cloud een paar minuten werk is, zonder heel veel technische kennis.
Menige organisaties hebben bijvoorbeeld wel heel veel bij CapEx vs OpEx, specialisten personeel. Maar om je eigen datacenter iets te plaatsen, moet je dus eerst hardware aanschaffen, dus een investering doen, plaatsen in je datacenter (heb je nog voldoende rackspace?), hopen dat je voldoende netwerkswitch/storage capaciteit.
Ook vergeet men, dat er een keer komt, dat je storage/switches vervangen moeten worden. Wat lastige en dure projecten zijn.
Dat is het beeld dat ik ervan krijg.
Dat beeld kan kloppen, maar verteld ook vaak maar een gedeelte.,
Ik kan niet uit eigen ervaring meepraten over hoe de cloud uitpakt in organisaties, omdat ik uit de automatisering ben gestapt toen waar ik werkte net die kant op begon te gaan. Een van de redenen voor die beslissing was dat ik voor de zoveelste keer meemaakte dat vanwege de een of andere hype er koortsachtig energie moest worden gestoken om van alles over een andere boeg te gaan gooien om de boot niet te missen, en dat stond me zo langzamerhand serieus tegen, ook omdat ik steeds meer de indruk kreeg dat de tech-industrie bezig was om met een overdaad aan nieuwe ontwikkelingen de ontwikkelaars van hun eigenlijke werk af te houden, zodat zelfgemaakte software functioneel en technisch meer ging rammelen en het aantrekkelijk werd om pakketten aan te schaffen van de tech-reuzen en hun partners. Als dat beeld klopt is er een machtsovername geweest. Hoe dan ook is er in mijn ogen veel te veel hysterisch kuddegedrag, aangewakkerd door de marketing van de tech-industrie, in plaats van dat men zich gewoon richt op wat nodig is om de eigen verwerkingen goed en betrouwbaar te doen. En nu lijkt het wel alsof het hele bewustzijn dat je dingen ook zelf kan doen aan het verdwijnen is.
Ik heb heel wat grote Datacenters en on-prem infrastructuur beheerd. De problemen die bij komen, zijn ook vaak heel lastig, complex en duur. Dat vergeet men vaak