Niet elke zorginstelling in Nederland heeft het tegengaan van het onbevoegd inzien van medische dossiers van patiënten goed geregeld, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De afgelopen jaren kregen verschillende ziekenhuizen met medewerkers te maken die onbevoegd dossiers van patiënten hadden bekeken, waaronder bekende Nederlanders.
Z-CERT, het Computer Emergency Response Team voor de Nederlandse zorg, stelde onlangs dat Nederlandse zorginstellingen geregeld te maken krijgen met ongeoorloofde inzage in patiëntendossiers door personeel en datalekken door het gebruik van chatbots, verkeerd bezorgde mail en openstaande schermen. "Gezondheidsgegevens zijn enorm kwetsbaar", zegt AP-voorzitter Monique Verdier tegenover het radioprogramma Spraakmakers. "Als je een psychische aandoening hebt, of een soa hebt, wil je niet dat iemand dat weet."
Op de vraag of het tegengaan van onbevoegde inzage goed bij Nederlandse zorginstellingen is geregeld laat Verdier weten dat het wordt gedaan. "Maar of dat voldoende gebeurt is de vraag. We hebben nog altijd met datalekken te maken. Datalekken horen er ook soort van bij. Niet elke zorginstelling heeft het heel goed geregeld, maar in de ziekenhuizen gaat het over het algemeen heel goed." Onlangs werd bekend dat op een rommelmarkt tweedehands harde schijven met medische gegevens van patiënten werden verkocht. De AP zegt hier onderzoek naar te zullen doen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.