image

Onderzoeker: Europa kan niet snel met Amerikaanse cloud concurreren

zaterdag 22 februari 2025, 11:57 door Redactie, 37 reacties

Europa kan niet op korte termijn met de gebruiksvriendelijkheid van Amerikaanse clouddiensten concurreren, zo stelt onderzoeker Maaike Okano-Heijmans van Instituut Clingendael tegenover Trouw. "Als je kijkt naar de soevereiniteit van onze data, doen we nu alle eieren in één mandje", zo laat ze aan de krant weten. "Ja, je hebt nog drie smaakjes – Google, Amazon en Microsoft – maar het is één Amerikaans mandje. Je wilt daar een Europees mandje naast hebben."

Volgens de onderzoeker zijn Amerikaanse clouddiensten vanwege hun gebruiksvriendelijkheid zowel populair bij thuisgebruikers als overheden. Zo zouden Google, Amazon en Microsoft inmiddels zeventig procent van de Europese cloudmarkt in handen hebben. Vorige maand stelde de Algemene Rekenkamer dat de rijksoverheid zonder goed na te denken in de cloud is gaan werken, onvoldoende grip heeft op zijn cloudgebruik en onvoldoende nadenkt over risico's, wat allerlei grote gevolgen kan hebben.

Van verschillende kanten wordt dan ook gepleit voor een Europees cloudalternatief, maar dat zal volgens Okano-Heijmans er niet zomaar zijn. "Europa kan niet binnen een paar jaar zo’n gebruiksvriendelijk en allesomvattend cloudaanbod bouwen als Google, Amazon en Microsoft." Om toch snel tot een alternatief te komen ziet ze een oplossing in het koppelen van allerlei verschillende diensten van verschillende Europese bedrijven. "Een soort Bijenkorf, met meerdere winkels in één winkel, achter één deur en één klantenservice."

Eerder stelde ook het kabinet dat een te grote afhankelijkheid van één specifieke cloudleverancier ongewenst is, maar het nog jaren en jaren zal duren voordat er een volwassen Europese cloudindustrie is waar de overheid gebruik van kan maken. "We moeten ons ook afvragen of de Europese aanbieders de schaal en de breedte van dienstverlening kunnen realiseren die nodig zijn om de digitale veiligheid van Europa te waarborgen", zo liet staatssecretaris Szabo voor Digitalisering begin januari nog weten.

Reacties (37)
22-02-2025, 12:06 door Anoniem
Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
22-02-2025, 12:33 door Anoniem
Ik was Google en Microsoft beu (naast privacy ook het continue veranderen van de spelregels), en heb toen besloten een eigen server met nextcloud en daaronder de nodig redundante storage (zfs streaming snapshots) en degelijke op te zetten, alles dichtgetimmerd en achter een VPN gezet, diverse familieleden overgezet, en een hoop data gemigreerd.

Natuurlijk is dit een totaal andere schaal, en het is een zure appel, maar het is meer waar een wil is, is een weg. En die insteek mis ik hier.
22-02-2025, 12:56 door Anoniem
Komen ze daar nu pas achter?
Typisch "Als het kalf verdronken is dempt men de put" situatie.

De EU had dit 10 jaar geleden al kunnen zien aankomen.
En ze hadden op dat moment direct moeten handelen, niet "even aanzien"!
22-02-2025, 13:24 door Anoniem
Om toch snel tot een alternatief te komen ziet ze een oplossing in het koppelen van allerlei verschillende diensten van verschillende Europese bedrijven. "Een soort Bijenkorf, met meerdere winkels in één winkel, achter één deur en één klantenservice."
Dat is ook veel beter, maar dan koppelingen op basis van open standaarden. Clingendael zal ook nooit hebben gehoord van https://www.openstack.org/ want ze worden gevoed door bigtech. Dat alternatief is er dus wel en veel gebruiksvriendelijke ook. On premise of in de ONAFHANKELIJKE cloud.
22-02-2025, 13:30 door Anoniem
Goede reden om gister te beginnen en centen uit te trekken om een aantal Europese alternatieven te krijgen/bouwen.
22-02-2025, 13:39 door e.r.
Een bijenkorf-stijl cloud? Denk het niet.
Dat is een concept waar niemand op zit te wachten.

Europa kan beter een giga bak geld stoppen in de grootste 3 EU cloud alternatieven om deze op niveau te krijgen.

Dat betekend inclusief beveiliging, user management/MFA/apps, powershell-achtige interface, wizards, datalakes, vpn/s2s/bastion.

Nog beter is als er (wereldwijd) een serieus alternatief op de gebruikersvriendelijke Windows ontstaat dat net zo open is als Windows (tegenover het gesloten Mac). Linux kan leuk zijn als basis, maar de interfaces zijn de afgelopen 30 jaar nog niet eens in staat in de buurt te komen.

Pas met een degelijk nieuw OS gaat de rest vanzelf komen. En dan doel ik op applicaties.

Als die voorwaarden er zijn, dan kan je beginnen bij het afdwingen van het gebruik ervan door overheden. De rest volgt als alles goed blijkt te werken.
22-02-2025, 13:42 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 22-02-2025, 13:47
Het is tijd voor Europese overheden om nu eens niet voor snel "(gebruiks)gemak" te kiezen, maar voor Europese en waar mogelijk nationale datasoevereiniteit. Niet bang zijn voor gemor op de werkvloer! Het is nu gewoon even doorbijten.

Dit is tijdelijk minder "makkelijk", maar zal Europese aanbieders van clouddiensten stimuleren om met elkaar te gaan concurreren om de Europese geldpot, en aldus een technische inhaalrace te beginnen.

Het is zaak daarbij te letten op de "ultimate beneficial owners" van aanbieders die zich voordoen als zijnde "Europees".

Ook kan dit worden aangegrepen voor een heroverweging of bepaalde diensten überhaupt wel moeten worden toevertrouwd aan "de cloud" - ongeacht of die nu Amerikaans is of Europees. Met het oog op veiligheid en privacy kan het wenselijk zijn om sommige diensten van overheden en particulieren in eigen huis te houden.

Dit kan allemaal gerealiseerd worden, maar het vereist een lange-termijnvisie, respect voor grondrechten (mensenrechten), wilskracht en doorzettingsvermogen.

Zijn die in Europa voorhanden?

Zo niet, laten we ons dan maar meteen opdelen in vier Europese domeinen: eentje voor Amerika, eentje voor Rusland, eentje voor China en eentje voor India. Met natuurlijk een prachtige Europese Commissie erboven met daaraan toegevoegd een aantal zeer goedbetaalde banen voor de "coördinatoren van de West-Aziatische Domeinen (CWAD)". Zij worden dan in de volksmond de Cwadders genoemd of ook wel gewoonweg "de kwadders". Er is in Brussel reeds ruim voldoende kantoorruimte voorhanden, waarin de Amerikaanse en Chinese vastgoedindustrie vast ook wil investeren om die goed te verbinden met respectievelijk de Amerikaanse Cloud en de Chinese Cloud.

De toch wat verwaarloosde Belgische zeekust (Oostende etc.) kan dan ook meteen getransformeerd worden tot "de Rivièra van Noordwest-Europa", als tenminste de Cwadder van het Euro-Amerikaanse domein zo vriendelijk is om de firma's van D. Trump en Jared Kushner daar mogelijkheden te bieden voor het opzetten van mooie vastgoedprojecten.

We hebben het dan dus over een "Gazaficering" van Europa, en let wel, dat is dan in de ogen van onze Amerikaanse beschermheren een heel positieve en toekomstgerichte benaming!

M.J.
22-02-2025, 14:20 door Anoniem
Concureren op wat... Als prijs het enige criterium is ...
Souvereiniteit is een ander aspect.
Welke cloud voorziet in een goede exit strategie, pad, als scheiding noodzakelijk wordt.

Contracten gaan met name over goede afspraken, voor, tijdens en na een overeenkomst en samenwerking.
22-02-2025, 14:50 door Anoniem
Er is geld, kennis, hoog opgeleide mensen, genoeg juristen en IT specialisten om dit snel van de grond te krijgen. Een kwestie van mensen bij elkaar brengen en goede wil.
Bovendien een kwestie van Nationale Veiligheid, al die bedrijfsgeheimen zijn nu in buitenlandse handen.
22-02-2025, 16:23 door Anoniem
We zijn behoorlijk ingekakt in Europa. We hebben alles weggegeven. Het is nu al zover dat ASML geen chipmachines meer aan China mag leveren. En in dat land, dat ons niks toestaat en hier de dienst uitmaakt, slaan we wel ons hele hebben en houden op in hun cloud. Vanaf de andere kant van de oceaan wordt “fuck you Europe” naar ons geroepen en we laten het gelaten over ons heenkomen. Door hun “verdeel en heers” mentaliteit vervallen we hier nog in chaos als we niet bij de les blijven. Wat moet er nog gebeuren voor we eindelijk “fuck you to” terug roepen en onze eigen boontjes gaan doppen? We zijn tenslotte slimmer dan die jokkebrokken daar aan de overkant.
22-02-2025, 16:32 door walmare
Door e.r.: Een bijenkorf-stijl cloud? Denk het niet.
Dat is een concept waar niemand op zit te wachten.

Europa kan beter een giga bak geld stoppen in de grootste 3 EU cloud alternatieven om deze op niveau te krijgen.

Dat betekend inclusief beveiliging, user management/MFA/apps, powershell-achtige interface, wizards, datalakes, vpn/s2s/bastion.

Nog beter is als er (wereldwijd) een serieus alternatief op de gebruikersvriendelijke Windows ontstaat dat net zo open is als Windows (tegenover het gesloten Mac). Linux kan leuk zijn als basis, maar de interfaces zijn de afgelopen 30 jaar nog niet eens in staat in de buurt te komen.

Pas met een degelijk nieuw OS gaat de rest vanzelf komen. En dan doel ik op applicaties.

Als die voorwaarden er zijn, dan kan je beginnen bij het afdwingen van het gebruik ervan door overheden. De rest volgt als alles goed blijkt te werken.
Daar heb je er weer een die de wereld op zijn kop zet (wie doet dat ook?) en beweert dan windows open is en haar interface perfect (logisch als je gewend bent om op start te klikken om te stoppen). Juist Linux blinkt uit in interfaces (voor ieder wat wils). Hoe makkelijk was het voor de Android gebruiker om af te stappen van dat schizofrenen blokjes gedoe. Daarom gaat het ook niet om de interface want die is op Linux superieur. Het gaat over het gesloten windows systeem waar de spionagediensten via een key mee kunnen loeren (ze weten niet voor niks alles) en dat om ons heen in rap tempo wordt versleuteld door walmare. Het alternatief is er al jaren en inmiddels het meest gebruikte OS (Linux/Android) geworden. Bij het alternatief (cloud) gaat het ook om servers en dat is inmiddels bijna allemaal Linux (top500 supercomputers zelfs 100%). Zelfs Azure is grotendeels Linux. Dus gaat het om organisatie en de wil om ons er van te bevrijden. Zo lang de lobbyisten er flink van vreten is dat een enorme klus. Het wachten is vrees ik op nog meer ransomware, privacy schendingen en intimidatie vanuit Amerika.
22-02-2025, 17:06 door Anoniem
Door Anoniem: Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Inderdaad, en het lijkt wel alsof menigeen in de cloud-hype om het hardst heeft vergeten dat we daarvoor ook al druk gegevens verwerkten en dat dus konden. En een cloud-architectuur kan je ook in je eigen computerzaal toepassen.

Wat mij in het eerste decennium van deze eeuw, in de jaren voordat cloudaanbieders zich daadwerkelijk met werkende diensten aandienden, opviel was hoe druk er in allerlei artikeltjes van zeg maar de influencers van die periode, de "analisten" in automatiserings- en managementvakbladen en dat soort volk, aanhoudend juichend beschreven werd wat voor moois de cloud allemaal zou gaan brengen zonder dat ze aan een techneut als ik duidelijk maakten hoe dat dan gerealiseerd zou gaan worden. Het was alsof enthousiast verteld werd wat je allemaal voor moois zou kunnen met wat de eerste autofabrikanten aan het ontwikkelen waren zonder er ooit bij te vertellen dat er daartoe wielen onder zaten, een motor in zat, dat het ding een stuur en remmen had etc. Het was pure marketing, en dat werkte, want toen er aanbod beschikbaar kwam stond er een hele menigte lekker gemaakte managers klaar die dat geweldige speeltje wilden hebben en die bang waren anders de boot te missen. Ik was verbaasd over hoe gretig het omarmd werd.

Ik ben de laatste paar jaar op verschillende fora en in IT-tijdschriften in toenemende mate geluiden tegengekomen dat de kostenbesparingen die men van de cloud verwachtte vies tegen zijn gevallen. Een van de factoren zou zijn dat te gemakkelijk cloud-storage bijgeschakeld wordt en vervolgens de troep niet opgeruimd omdat altijd andere dingen meer prioriteit hebben, daar schijnen ontwikkelaars een handje van te hebben. De resultaten zijn dan oplopende kosten voor storage die geen doel dient en wel een oplopend risico op gegevenslekken vormt. Ook heeft menige organisatie de flexibiliteit van makkelijk capaciteit bij en af kunnen schakelen helemaal niet nodig. Een start-up die nog niet weet of en hoe hard die gaat groeien heeft er veel baat bij, een stabiele organisatie met een voorspelbare hoeveelheid verwerking is er vooral onnodig duur mee uit. De kosten zouden zo hoog oplopen dat de verwerking in-house doen vaak voordeliger uitpakt. En pre-cloud applicaties die niet van de grond af aan voor een cloud-architectuur zijn ontworpen zouden in de cloud veel minder goed opschalen dan in een traditionele eigen computerzaal. Dat is het beeld dat ik ervan krijg.

Ik kan niet uit eigen ervaring meepraten over hoe de cloud uitpakt in organisaties, omdat ik uit de automatisering ben gestapt toen waar ik werkte net die kant op begon te gaan. Een van de redenen voor die beslissing was dat ik voor de zoveelste keer meemaakte dat vanwege de een of andere hype er koortsachtig energie moest worden gestoken om van alles over een andere boeg te gaan gooien om de boot niet te missen, en dat stond me zo langzamerhand serieus tegen, ook omdat ik steeds meer de indruk kreeg dat de tech-industrie bezig was om met een overdaad aan nieuwe ontwikkelingen de ontwikkelaars van hun eigenlijke werk af te houden, zodat zelfgemaakte software functioneel en technisch meer ging rammelen en het aantrekkelijk werd om pakketten aan te schaffen van de tech-reuzen en hun partners. Als dat beeld klopt is er een machtsovername geweest. Hoe dan ook is er in mijn ogen veel te veel hysterisch kuddegedrag, aangewakkerd door de marketing van de tech-industrie, in plaats van dat men zich gewoon richt op wat nodig is om de eigen verwerkingen goed en betrouwbaar te doen. En nu lijkt het wel alsof het hele bewustzijn dat je dingen ook zelf kan doen aan het verdwijnen is.
22-02-2025, 17:38 door Anoniem
Cloud Kootwijk Algemeen
"Updates over het Cloud Kootwijk project"
Van Bert Hubert, prachtig initiatief. Even zoeken op internet voor meer info!
22-02-2025, 18:09 door Anoniem
Door e.r.: Een bijenkorf-stijl cloud? Denk het niet.
Dat is een concept waar niemand op zit te wachten.

Europa kan beter een giga bak geld stoppen in de grootste 3 EU cloud alternatieven om deze op niveau te krijgen.

Dat betekend inclusief beveiliging, user management/MFA/apps, powershell-achtige interface, wizards, datalakes, vpn/s2s/bastion.

Jammeren om subsidie en protectionisme is altijd het teken van een ingekakte industrie die gewoon de markt niet meer snapt of niet aankan.

Wat is het excuus van "EU" cloud om dat NIET al lang voor elkaar te hebben ?

En moet dan mijn belastinggeld door Brussel naar Atos Frankrijk gestuurd worden voor een EU Cloud concept ?
Fuck that.

Ik kan nog (ietwat) leven met een locally hosted Rijksdatacenter (RCC weer oprichten) - maar niet met een EU crap .


Amerika heeft dat overigens ook - staal industrie heeft heeft ook een jaar of tien gerekt met achtergebleven processen achter tariefmuren, en toen de markt genoeg had van teveel betalen is die volkomen verdwenen. De tijd gebruiken om te innoveren en efficienter werken hebben ze niet gedaan.
Auto's uit Detroit hebben zich ook lang verscholen achter chroom, stars & stripes totdat _iedereen_ wist dat het onbetrouwbare barrels waren, en er was ook een nieuwkomer (Space X) nodig om de geldverslindende burocratie van NASA te laten zien dat er echt wat nieuws mogelijk is. Zelfde trouwens voor Tesla - laten zien dat je werkelijk iets kan bouwen wat _werkt_ gaat nooit in een overheidsproject (of bedrijf met teveel geschiedenis)


Nog beter is als er (wereldwijd) een serieus alternatief op de gebruikersvriendelijke Windows ontstaat dat net zo open is als Windows (tegenover het gesloten Mac). Linux kan leuk zijn als basis, maar de interfaces zijn de afgelopen 30 jaar nog niet eens in staat in de buurt te komen.

Pas met een degelijk nieuw OS gaat de rest vanzelf komen. En dan doel ik op applicaties.

Verloren achterhoede gevecht. De desktop (en laptop) is behoorlijk dood .
De wereld _is_ fors naar "cloud" gegaan - en de interface blijkt te bestaan uit een browser .
Office 365, google apps, en Apple tablets (+iCloud) .


Als die voorwaarden er zijn, dan kan je beginnen bij het afdwingen van het gebruik ervan door overheden. De rest volgt als alles goed blijkt te werken.

Als je het zelf niet red in "de markt" is dat gewoonlijk omdat je niet goed (genoeg) werkt.
22-02-2025, 19:06 door Edprivacy
Europa heeft zich decennialang comfortabel opgesteld onder de geopolitieke en technologische paraplu van de Verenigde Staten. Hoewel we met bewondering kijken naar hun innovatiekracht en geopolitieke dominantie, is het evident dat Amerika in veel opzichten is doorgeslagen. In essentie zou Europa de mondiale grootmacht moeten zijn, een baken van vooruitgang en stabiliteit dat de koers van de wereld bepaalt.

Toch ontbreekt het ons aan de strategische daadkracht om onafhankelijk te opereren. We vertrouwen op het goede in de mens en hanteren een diplomatische benadering, terwijl geopolitieke realiteiten ons keer op keer confronteren met de gevolgen van deze naïviteit. Neem bijvoorbeeld de digitale soevereiniteit: waarom slagen we er niet in om een eigen cloudinfrastructuur op te bouwen? We beschikken over een ongeëvenaarde concentratie van intellectueel kapitaal, maar de besluitvormers aan de top ontberen de visie en ambitie om Europa werkelijk technologisch autonoom te maken.

Het is tijd dat we onze passieve houding loslaten en de regie nemen. Niet door blindelings Amerikaanse modellen te kopiëren, maar door vanuit onze eigen kracht en waarden een robuuste, zelfvoorzienende digitale en economische infrastructuur op te bouwen.
22-02-2025, 19:28 door Anoniem
Waarom zou je willen concurreren?
'Cloud' impliceert veel vertrouwen. Dat heb ik niet. Niet in de USA, maar met zo min in de NL overheid. Want tsja, die willen ook maar al te graag overal mee kijken.

Daarmee is het hele hoofdstuk 'cloud' wel min of meer geweest. Next.
22-02-2025, 20:01 door Anoniem
We kunnen het best. Airbus is ooit ook met weinig begonnen, en Boeing is nu inderdaad dik in de problemen.
Gewoon goed product maken!
22-02-2025, 20:36 door Anoniem
Tsja, dat krijg met met een EU die alles kapot wil reguleren. Dan gaat niemand iets op massa schaal ontwikkelen omdat je weet dat je dood gegooid gaat worden met regelgeving.

Zie musk toen hij de Gigay Factory wilde openen in Duitsland. Meer dan 30.000 papieren documenten voordat hij mocht bouwen.
23-02-2025, 01:36 door Anoniem
Willen we dan concurreren?
De cloud is al schadelijk genoeg zo als die nu is;
https://youtu.be/Xo7V4PPHijs
https://youtu.be/F-6la_I-xkQ
23-02-2025, 08:24 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Want dat lost magisch onze problemen op?

Vergeet niet, dat dit enorm veel in vraagt van bedrijven. Immers als je iets zoals dual datacenter wilt hebben, schieten de kosten door het dak. Nog afgezien CapEx vs OpEx.
23-02-2025, 08:26 door Anoniem
In het kader van 'beter laat dan nooit' moet de overheid niet alleen naar Europese Azure alternatieven maar zeker ook naar een alternatief naast Entra ID voor authenticatie richting cloud apps van andere leveranciers. En naar hybride inzet van M365 zodat data onsite beschikbaar is, want er helemaal vanaf is nogal wat.
23-02-2025, 08:27 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Tsja, dat krijg met met een EU die alles kapot wil reguleren. Dan gaat niemand iets op massa schaal ontwikkelen omdat je weet dat je dood gegooid gaat worden met regelgeving.

Zie musk toen hij de Gigay Factory wilde openen in Duitsland. Meer dan 30.000 papieren documenten voordat hij mocht bouwen.
30.000 papieren valt mij mee. Blijkbaar begrijp jij niet hoe complex dit soort projecten zijn?

Misschien leuk om te weten, Duitsland staat bekend om zijn papierwerk, terwijl in Nederland het een stuk minder is. Toch apart dat dit in de EU verschilt per land. Misschien heeft de EU hier weinig mee te maken en weet jij weinig over dit onderwerp?
23-02-2025, 08:47 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Ik was Google en Microsoft beu (naast privacy ook het continue veranderen van de spelregels), en heb toen besloten een eigen server met nextcloud en daaronder de nodig redundante storage (zfs streaming snapshots) en degelijke op te zetten, alles dichtgetimmerd en achter een VPN gezet, diverse familieleden overgezet, en een hoop data gemigreerd.

Natuurlijk is dit een totaal andere schaal, en het is een zure appel, maar het is meer waar een wil is, is een weg. En die insteek mis ik hier.
Omdat je geen idee hebt, wat de verschillen zijn of wat er bij komt kijken?

Door Anoniem: Concureren op wat... Als prijs het enige criterium is ...
Souvereiniteit is een ander aspect.
Welke cloud voorziet in een goede exit strategie, pad, als scheiding noodzakelijk wordt.

Contracten gaan met name over goede afspraken, voor, tijdens en na een overeenkomst en samenwerking.
Eigenlijk kan je uit cloud kan je gewoon weg migreren.
Doen we namelijk ook al heel vaak met Outsourcings contracten en Datacenters. Daarin verhuizen we ook alle data en servers naar een nieuwe infrastructuur.

Door Anoniem:
Door Anoniem: Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Inderdaad, en het lijkt wel alsof menigeen in de cloud-hype om het hardst heeft vergeten dat we daarvoor ook al druk gegevens verwerkten en dat dus konden. En een cloud-architectuur kan je ook in je eigen computerzaal toepassen.
Nee, dat kun je niet even in je eigen computerzaal toepassen. Klopt ook niet helemaal, maar het is extreem complex en duur.
Ik heb menige uitdaging gehad in een eigen datacenter, doe ook niet snel op te lossen waren. Cloud is ook trouwens maar een naampje, maar vanuit de technische eigenschappen kan dit extreem complex zijn.
Ik kan nu in Cloud een Azure SQL database uitrollen met een mirror naar een andere datacenter voor 15TB aan storage inclusief backup, zonder enige probleem. Dat lukt mij niet 123 als ik dit zelf zou doen.

Wat mij in het eerste decennium van deze eeuw, in de jaren voordat cloudaanbieders zich daadwerkelijk met werkende diensten aandienden, opviel was hoe druk er in allerlei artikeltjes van zeg maar de influencers van die periode, de "analisten" in automatiserings- en managementvakbladen en dat soort volk, aanhoudend juichend beschreven werd wat voor moois de cloud allemaal zou gaan brengen zonder dat ze aan een techneut als ik duidelijk maakten hoe dat dan gerealiseerd zou gaan worden. Het was alsof enthousiast verteld werd wat je allemaal voor moois zou kunnen met wat de eerste autofabrikanten aan het ontwikkelen waren zonder er ooit bij te vertellen dat er daartoe wielen onder zaten, een motor in zat, dat het ding een stuur en remmen had etc. Het was pure marketing, en dat werkte, want toen er aanbod beschikbaar kwam stond er een hele menigte lekker gemaakte managers klaar die dat geweldige speeltje wilden hebben en die bang waren anders de boot te missen. Ik was verbaasd over hoe gretig het omarmd werd.
Het nadeel van een techneut is vaak, dat ze maar een klein gedeelte begrijpen. En cloud lost vele problemen op, waar je trouwens als techneut vaak maar weinig mee te maken hebt.


Ik ben de laatste paar jaar op verschillende fora en in IT-tijdschriften in toenemende mate geluiden tegengekomen dat de kostenbesparingen die men van de cloud verwachtte vies tegen zijn gevallen. Een van de factoren zou zijn dat te gemakkelijk cloud-storage bijgeschakeld wordt en vervolgens de troep niet opgeruimd omdat altijd andere dingen meer prioriteit hebben, daar schijnen ontwikkelaars een handje van te hebben. De resultaten zijn dan oplopende kosten voor storage die geen doel dient en wel een oplopend risico op gegevenslekken vormt. Ook heeft menige organisatie de flexibiliteit van makkelijk capaciteit bij en af kunnen schakelen helemaal niet nodig. Een start-up die nog niet weet of en hoe hard die gaat groeien heeft er veel baat bij, een stabiele organisatie met een voorspelbare hoeveelheid verwerking is er vooral onnodig duur mee uit. De kosten zouden zo hoog oplopen dat de verwerking in-house doen vaak voordeliger uitpakt. En pre-cloud applicaties die niet van de grond af aan voor een cloud-architectuur zijn ontworpen zouden in de cloud veel minder goed opschalen dan in een traditionele eigen computerzaal.
inhoude kan ook zeker goedkoper zijn, maar men vergeet vaak ook bepaalde dingen. Bijvoorbeeld, als je iets als dual datacenter wilt inrichten, dat inhouse het in eens heel complex begint te worden, terwijl dit in cloud een paar minuten werk is, zonder heel veel technische kennis.

Menige organisaties hebben bijvoorbeeld wel heel veel bij CapEx vs OpEx, specialisten personeel. Maar om je eigen datacenter iets te plaatsen, moet je dus eerst hardware aanschaffen, dus een investering doen, plaatsen in je datacenter (heb je nog voldoende rackspace?), hopen dat je voldoende netwerkswitch/storage capaciteit.
Ook vergeet men, dat er een keer komt, dat je storage/switches vervangen moeten worden. Wat lastige en dure projecten zijn.

Dat is het beeld dat ik ervan krijg.
Dat beeld kan kloppen, maar verteld ook vaak maar een gedeelte.,

Ik kan niet uit eigen ervaring meepraten over hoe de cloud uitpakt in organisaties, omdat ik uit de automatisering ben gestapt toen waar ik werkte net die kant op begon te gaan. Een van de redenen voor die beslissing was dat ik voor de zoveelste keer meemaakte dat vanwege de een of andere hype er koortsachtig energie moest worden gestoken om van alles over een andere boeg te gaan gooien om de boot niet te missen, en dat stond me zo langzamerhand serieus tegen, ook omdat ik steeds meer de indruk kreeg dat de tech-industrie bezig was om met een overdaad aan nieuwe ontwikkelingen de ontwikkelaars van hun eigenlijke werk af te houden, zodat zelfgemaakte software functioneel en technisch meer ging rammelen en het aantrekkelijk werd om pakketten aan te schaffen van de tech-reuzen en hun partners. Als dat beeld klopt is er een machtsovername geweest. Hoe dan ook is er in mijn ogen veel te veel hysterisch kuddegedrag, aangewakkerd door de marketing van de tech-industrie, in plaats van dat men zich gewoon richt op wat nodig is om de eigen verwerkingen goed en betrouwbaar te doen. En nu lijkt het wel alsof het hele bewustzijn dat je dingen ook zelf kan doen aan het verdwijnen is.
Ik heb heel wat grote Datacenters en on-prem infrastructuur beheerd. De problemen die bij komen, zijn ook vaak heel lastig, complex en duur. Dat vergeet men vaak
23-02-2025, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem: We kunnen het best. Airbus is ooit ook met weinig begonnen, en Boeing is nu inderdaad dik in de problemen.
Gewoon goed product maken!
Precies; maar wat deze onderzoeker stelt is ook waar, het gat wat er nu is, gaan we niet in één of twee jaar dichtlopen. Echter, als we hier massaal onze tanden inzetten, dan hebben we over tien jaar wel volwaardige Europese alternatieven voor de Amerikaanse big tech.

De overheid heeft hier een belangrijke rol in. Door in overheidsaanbestedingen niet langer enkel op economisch meest voordelige inschrijving te selecteren, maar van soevereiniteit een substantieel gunningscriterium te maken, kunnen investeringen in Europese alternatieven van de grond komen. De eerste jaren betalen we meer voor minder functionaliteit, maar dat is een kwestie van tijd. Zodra de Europese alternatieven in omvang groeien, worden ze ook meer concurrerend. Over een jaar of tien hebben we dan volwaardige Europese alternatieven die ook op prijs concurreren.

Overigens ben ik benieuwd hoe organisaties die onder NIS2/Cyberbeveiligingswet als vitaal zijn aangemerkt, de vereiste continuïteit gaan borgen met Amerikaanse cloud. Ik denk dat deze wetgeving blokkerend is om Amerikaanse cloudproducten in te zetten.
23-02-2025, 12:57 door Anoniem
Als Poetin alle datakabels tussen Europa en Amerika heeft doorgeknipt, wordt een Cloud op het Europese vaste land vanzelf aantrekkelijker. Dat zal voor Poetin de tweede fase zijn als Trump zijn nut heeft verloren.

Of inderdaad alles intern op eigen servers draaien zoals het voor de cloud was. Met intranet en VPN.

Ik denk niet dat de satellieten van Musk genoeg opschalen voor al het dataverkeer in heel Europa. Dan zou je een hele AMS-IX de ruimte in moeten schieten. Dubbel uitgevoerd voor overheidsspionage.
23-02-2025, 13:28 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 23-02-2025, 13:30
Door Anoniem:
Door Anoniem: We kunnen het best. Airbus is ooit ook met weinig begonnen, en Boeing is nu inderdaad dik in de problemen.
Gewoon goed product maken!
Precies; maar wat deze onderzoeker stelt is ook waar, het gat wat er nu is, gaan we niet in één of twee jaar dichtlopen. Echter, als we hier massaal onze tanden inzetten, dan hebben we over tien jaar wel volwaardige Europese alternatieven voor de Amerikaanse big tech.

De overheid heeft hier een belangrijke rol in. Door in overheidsaanbestedingen niet langer enkel op economisch meest voordelige inschrijving te selecteren, maar van soevereiniteit een substantieel gunningscriterium te maken, kunnen investeringen in Europese alternatieven van de grond komen. De eerste jaren betalen we meer voor minder functionaliteit, maar dat is een kwestie van tijd. Zodra de Europese alternatieven in omvang groeien, worden ze ook meer concurrerend. Over een jaar of tien hebben we dan volwaardige Europese alternatieven die ook op prijs concurreren.

Overigens ben ik benieuwd hoe organisaties die onder NIS2/Cyberbeveiligingswet als vitaal zijn aangemerkt, de vereiste continuïteit gaan borgen met Amerikaanse cloud. Ik denk dat deze wetgeving blokkerend is om Amerikaanse cloudproducten in te zetten.

Precies! Dezelfde (logische en voor de hand liggende) gedachte als in mijn posting gisteren om 13:32 uur, maar door jou beter verwoord. Wij in Nederland en Europa hoeven ons niet op de kop te laten zitten. We kunnen best wat, als we maar willen en dat betekent ook: durven.

Het gaat in essentie om de manier waarop ook voormalige "opkomende" industrielanden zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan een inhaalslag maakten. Ze beschermden hun interne markt en hun interne ontwikkelingsinitiatieven voldoende om die tot bloei te kunnen brengen.

Dit betekent ook dat we bereid moeten zijn gebruik te maken van kennisbronnen in zowel de VS als China en bijvoorbeeld India - maar wel op zo'n manier dat we democratie, rechtsstaat en respect voor mensenrechten (van iedereen, dus zowel die van de eigen bevolking als die van vluchtelingen, recent geaccepteerde immigranten en minderheden in die niet-Europese landen) daarmee niet compromitteren.

-- Kenniseconomie en immigratie --
In de Duitse verkiezingen resoneert vandaag de beslissing van Angela Merkel mee om in 2015 een groot aantal Syrische vluchtelingen toe te laten tot Duitsland. Dat was, gezien de demografische ontwikkeling in Duitsland (afname van de autochtone bevolking), waarschijnlijk een beslissing die Duitsland zowel economisch als op het gebied van medische en andere zorg, sterker heeft gemaakt. In Nederland is de demografische ontwikkeling op dit moment wat anders, en ook de bevolkingsdichtheid. Dat vergt ook een iets andere weging van de belangen van dit land op het gebied van het toestaan van immigratie.

Gek genoeg zie je echter dat de negatieve emoties over immigratie in Nederland en Duitsland bij een deel van de bevolking volkomen vergelijkbaar zijn. Dit is deels een reactie op eerdere dogma's waarbij de specifieke belangen van een land van tafel werden geveegd met een algemeen, "deugdzaam" beroep op mensenrechten, zonder dat de specifieke problematieken van elk land en van delen van de bevolking van elk land daarbij werden betrokken - dat vonden de betreffende beleidsmakers en politici kennelijk te ingewikkeld. Daarvan plukken we nu de wrange vruchten.

Voor een kenniseconomie die zich goed kan meten met grote omringende economieën, ook op het gebied van ICT en ICT-toepassingen, is uitwisseling echter van levensbelang, inclusief uitwisseling van mensen die kennis meedragen en kunnen ontwikkelen.

Maar om dit aan iedereen duidelijk te maken, is geloofwaardigheid nodig. Een elite die een deel van de bevolking al tientallen jaren lang mentaal en ook steeds meer praktisch in de steek laat en voor de bus gooit (op een gemaskeerde, geleidelijke manier), heeft die geloofwaardigheid verloren. Dus daar is enorm veel werk aan de winkel. Als ik zie hoeveel mensen met goede banen en sociaal-psychologische veiligheid in Nederland zich nog steeds niet bewust wensen te zijn van het feit dat zij in een heel ander soort Nederland leven dan een groep veel minder bevoorrechte inwoners, en ook zonder zich er bewust van te zijn dat ze uiteindelijk wèl met die andere inwoners in hetzelfde schuitje zitten, zeker nu de VS definitief zijn weggevallen als betrouwbare geopolitieke partner - dan vraag ik me af of men in Nederland tijdig zal ontwaken om een ramp te voorkomen, of zelfs om een ramp te willen voorkomen.

Want de problemen van genoemde, minder bevoorrechte bevolkingsgroepen vallen niet op te lossen met alleen technische middelen. Het sociale contract met hen is op belangrijke punten opgezegd, en techniek wordt ingezet om symptomen van onvrede daarover te verbergen en te onderdrukken. Dat gaat op de wat langere duur niet werken - of als het wel zou werken, zou dat op zich al een ramp zijn omdat men daarmee grote delen van de bevolking en uiteindelijk ook de elite zelf zou dehumaniseren.

M.J.
23-02-2025, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: Als Poetin alle datakabels tussen Europa en Amerika heeft doorgeknipt, wordt een Cloud op het Europese vaste land vanzelf aantrekkelijker. Dat zal voor Poetin de tweede fase zijn als Trump zijn nut heeft verloren.

Of inderdaad alles intern op eigen servers draaien zoals het voor de cloud was. Met intranet en VPN.

Gek toch dat al die (wannabe) ITers hier echt hun eigen vak niet snappen.
De hele IT (en eigenlijk : industriele revolutie) is groot geworden op "schaalvoordeel" .

Een auto-productie lijn opzetten , de persmallen maken is _ongelofelijk_ duur .
Maar als je het eenmaal hebt, draai je er ook honderdduizenden achter elkaar uit.

Op wat andere schaal - "iets" automatiseren is ook relatief veel werk, voordat je , bijvoorbeeld , het uitrollen van een VM helemaal automatisch laat gaan vanaf het eerste bestelformulier.
Als je er maar drie nodig hebt, kun je dat (beter) door een engineer laten bij elkaar klikken in een management server.

Maar _als_ je het dan allemaal automatisch kan, maakt het ook niet meer uit of je er drie, driehonderd, of drieduizend laat configeren.
En als je dat toch al hebt (vanwege je eigen hyperscale) kun je die hele investering aan ontwikkelde APIs meteen verhuren voo r ander gebruik.

Wat echt niet meer terug gaat komen is dat elke toko tig beheerders bezig houdt die allemaal hetzelfde kunstje doen als de beheerder van de buurman . Met een setje van meer of minder uitontwikkelde scrippies, en een kudde handwerk van junioren.
Die zijn nogal vervangen door de APIs van een cloud provider , die een domein en tenant als parameter erbij nemen .
Zien dat er op zoveel plaatsen "hetzelfde" IT werk gedaan werd, en dat je dat allemaal "eenmalig" kunt automatiseren en dan uitrollen met wat verschillende domeinnamen als enige verschil is waar "cloud" groot op geworden is.

Het andere aspect is natuurlijk statistisch multiplexen - piekbelasting in je eentje opvangen is ontzettend duur, maar met een pool van resources waarin nooit iedereen tegelijk "piek" capaciteit vraagt is dat makkelijk.


En het zegt een helehoop over de innovatie capaciteit of ondernemingsklimaat van een regio dat "iedereen" dezelfde bouwstenen kon pakken (één van de mogelijke hypervisors, racken vol X86 servers, de een of andere database of datastore ) - en dat het alleen de VS is die daar een complete dienst op gebouwd heeft .
24-02-2025, 08:42 door Bitje-scheef
Waar een wil is een weg. Zelfs dan zijn kleine tekortkomingen niet zo erg. Sterker nog je zou kunnen verplichten dat EU overheid op deze omgevingen overgaat. Gelijk een grote userbase.
24-02-2025, 09:02 door Anoniem
We moeten ons ook afvragen of de Europese aanbieders de schaal en de breedte van dienstverlening kunnen realiseren die nodig zijn om de digitale veiligheid van Europa te waarborgen", zo liet staatssecretaris Szabo voor Digitalisering begin januari nog weten.

De EU heeft meer inwoners en een grotere economie dan de VS. Ook is de kennis hier (nog) goed op niveau. Waar ontbreekt het aan? De mogelijkheid om ook maar IETS te doen. De hele EU economie wordt kapot gemaakt door woke denken en groene dromen. Er is geen enkele manier om te innoveren, laat staat in een energiehongerige sector als datacenters.

Dat onze staatssecretaris hier aangeeft "dat kunnen we niet" geeft het failliet van ons denken al aan. We KUNNEN alles. Maar we mogen/willen blijkbaar helemaal niets. In de VS wel en dat gaat de komende jaren nog veel beter worden daar. De EU maakt meer kapot dan je lief is.
24-02-2025, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem:
We moeten ons ook afvragen of de Europese aanbieders de schaal en de breedte van dienstverlening kunnen realiseren die nodig zijn om de digitale veiligheid van Europa te waarborgen", zo liet staatssecretaris Szabo voor Digitalisering begin januari nog weten.

De EU heeft meer inwoners en een grotere economie dan de VS. Ook is de kennis hier (nog) goed op niveau. Waar ontbreekt het aan? De mogelijkheid om ook maar IETS te doen. De hele EU economie wordt kapot gemaakt door woke denken en groene dromen. Er is geen enkele manier om te innoveren, laat staat in een energiehongerige sector als datacenters.

Dat onze staatssecretaris hier aangeeft "dat kunnen we niet" geeft het failliet van ons denken al aan. We KUNNEN alles. Maar we mogen/willen blijkbaar helemaal niets. In de VS wel en dat gaat de komende jaren nog veel beter worden daar. De EU maakt meer kapot dan je lief is.

Dus je hebt plannen om te emigreren. Naar dat land dat zoveel beter is dan de EU.
Geef Trump/Musk cs 4-8 jaar de tijd (als Trump nog zo lang leeft) en daar is dan veel meer kapot gemaakt en afgebroken dan iedereen lief is.
24-02-2025, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem: Komen ze daar nu pas achter?
Typisch "Als het kalf verdronken is dempt men de put" situatie.

De EU had dit 10 jaar geleden al kunnen zien aankomen.
En ze hadden op dat moment direct moeten handelen, niet "even aanzien"!

10 jaar!?? Al veel langer laat Amerika zien dat ze zich niet storen aan privacy, ook niet in de EU.
En de laatste president laat ook zien dat de EU zelf niet interessant genoeg is voor ze.

Het worden lastige jaren, economisch als digitaal....
24-02-2025, 11:35 door Anoniem
Europa zou een leuk trucje kunnen uithalen om (gedeeltelijk) weer het voortouw te kunnen nemen:
Versneld volledig op IPv6 over gaan.

Door efficiëntere routing is heel het internet dan een stukje sneller en energiezuiniger.
En andere landen zullen de trend willen volgen, wat de EU een "leiderschapspositie" geeft. (goed voor het imago!)

Pluspunt is dat de kosten voor de Europese Unie €0 zijn. (gewoon de beslissing maken is genoeg.)
En de internet providers zien IPv6 al lang aankomen, dus die hebben dit al ingecalculeerd en gepland natuurlijk.
Eventuele kosten zouden kunnen worden terugverdient door CG-NAT toe te passen en de v4 blokken te verkopen.


En als we uiteindelijk de IPv4 infra achter ons kunnen laten maak dat IT management een stuk simpeler en goedkoper.
Dat is het einddoel hiervan, maar het gaat nog wel 30-50 jaar duren voordat het zover is, denk ik.
Het directe voordeel is dat de EU een "modern" imago krijgt bij IT'ers.
24-02-2025, 13:18 door Boudivv
Dat, inderdaad vooral Microsoft en Google, altijd een voet tussen de deur bij Europese overheden hebben gehad komt door compensatie van de VS voor hun inzet van hun industrieel militair complex voor onze veiligheid. Dat is nu niet meer zo. In landen als Italië; Frankrijk en Duitsland is de situatie lang niet zo zorgelijk als in Nederland. Nederland was tot voor kort praktisch de 51e staat van Amerika. Dit Calimero-syndroom kennen ze in Duitsland; Italië en Frankrijk echter niet.
Ik zeg dit vanuit mijn ervaring binnen de LibreOffice open source gemeenschap en 16-jarige werkervaring in de IT voor Amerikaanse Multinationals.
Maar Trump heeft het rafelige touw tussen de VS en de EU doorgeknipt. Dus de overheid hoeft niet meer de VS te paaien door voor Microsoftproducten te kiezen.
Bovendien, als het om energie-efficiëntie; veiligheid; privacy; en data-eigendom gaat, is het hybride model veel slimmer dan Cloud oplossingen. Cloud is daarom niet de toekomst, maar een periode die al begint voorbij te gaan.
24-02-2025, 13:50 door Anoniem
De stelling dat wij in Europa niet snel een vergelijkbaar alternatief kunnen aanbieden is onzin. Cloud is in principe gewoon een netwerk met veel servers. Dit is simpel. Daar bovenop heeft het tooling nodig. Nu zijn er voor bijna alle functionaliteiten die door MS, AWS en Google worden aangeboden alternatieven. Zelfs binnen de gebruikers van deze grote drie worden deze alternatieven volop gebruikt. Het is dus onzin om te stellen dat je dit niet op een andere manier kan doen. Ja, alles onder 1 paraplu, dat is lastig. Maar indien men het bouwt conform open standaarden, kan het goed. En er zijn al voldoende voorbeelden van lokale partijen die een goede cloud service bieden.
24-02-2025, 14:11 door dingetje
Eigenlijk heb ik niets bij te dragen aan deze discussie.

Maar ik heb er wel een sterk gevoel bij dat het bepaald niet wijs is om het Amerikaanse model over te nemen.
Het is beter om te optimaliseren richting gebruik en toepassing van bedrijfsprocessen, waarbij IT duidelijk geen eerste keuze is. En het is een verkeerde neiging om gebrek van techniek (on premise) op te willen lossen met nog meer techniek (datacenters), daar maken we onszelf alleen maar meer afhankelijk mee.

Bijvoorbeeld: wie kan mij uitleggen wat het voordeel is van waterslurper YouTube? Wanneer particulieren massaal 4k-filmpjes bekijken over hoe je een bepaalde breisteek moet uitvoeren? Wanneer de meeste kinderen in Nederland psychisch worden mishandeld met filmpjes van CocoMelon? Wanneer blijkt dat leren met iPads alleen maar slechter werkt op scholen?

IT heeft natuurlijk wel voordelen, maar laten we ons liever concentreren op de vraag hoe we er slimmer mee om kunnen gaan, anders dan organisatorische problemen proberen op te lossen met Kubernetes en virtualisatie. Alsof we geen cursussen kunnen aanbieden zonder VR. Wanneer mensen hun eigen talenten niet gebruiken raken we alles kwijt, net zoals dat veel mensen zijn verleerd om te navigeren op de weg zonder app.

Slimmer omgaan met techniek kan prima. Neem nou de Raspberry PI. Als we programma's zelf efficienter hadden gemaakt (denk bijvoorbeeld DeepSeek) dan zou iedere PC nu op 5 volt en een paar Wattjes kunnen draaien. Ondanks dat zo'n ding specficaties heeft die mijn dromen in de jaren '80 ver hebben ingehaald, haalt iedereen vandaag de dag zijn neus er voor op. Toch is het mogelijk om, als je het slim aanpakt, met 1 zo'n apparaat alle administratieve processen van een compleet MKB-bedrijf van 100 man draaien.

Was less niet ooit more?
Zijn hoogmoed, hebzucht en gulzigheid geen hoofdzonden?
Stop toch een keer met de slechte gewoonte om alles maar op te willen lossen en te automatiseren met IT.
Het is niet nodig.
24-02-2025, 21:57 door Anoniem
Door Tintin and Milou:
Door Anoniem: Ik was Google en Microsoft beu (naast privacy ook het continue veranderen van de spelregels), en heb toen besloten een eigen server met nextcloud en daaronder de nodig redundante storage (zfs streaming snapshots) en degelijke op te zetten, alles dichtgetimmerd en achter een VPN gezet, diverse familieleden overgezet, en een hoop data gemigreerd.

Natuurlijk is dit een totaal andere schaal, en het is een zure appel, maar het is meer waar een wil is, is een weg. En die insteek mis ik hier.
Omdat je geen idee hebt, wat de verschillen zijn of wat er bij komt kijken?

Door Anoniem: Concureren op wat... Als prijs het enige criterium is ...
Souvereiniteit is een ander aspect.
Welke cloud voorziet in een goede exit strategie, pad, als scheiding noodzakelijk wordt.

Contracten gaan met name over goede afspraken, voor, tijdens en na een overeenkomst en samenwerking.
Eigenlijk kan je uit cloud kan je gewoon weg migreren.
Doen we namelijk ook al heel vaak met Outsourcings contracten en Datacenters. Daarin verhuizen we ook alle data en servers naar een nieuwe infrastructuur.

Door Anoniem:
Door Anoniem: Er is nog een mogelijkheid: geen cloud gebruiken.
Inderdaad, en het lijkt wel alsof menigeen in de cloud-hype om het hardst heeft vergeten dat we daarvoor ook al druk gegevens verwerkten en dat dus konden. En een cloud-architectuur kan je ook in je eigen computerzaal toepassen.
Nee, dat kun je niet even in je eigen computerzaal toepassen. Klopt ook niet helemaal, maar het is extreem complex en duur.
Ik heb menige uitdaging gehad in een eigen datacenter, doe ook niet snel op te lossen waren. Cloud is ook trouwens maar een naampje, maar vanuit de technische eigenschappen kan dit extreem complex zijn.
Ik kan nu in Cloud een Azure SQL database uitrollen met een mirror naar een andere datacenter voor 15TB aan storage inclusief backup, zonder enige probleem. Dat lukt mij niet 123 als ik dit zelf zou doen.

Wat mij in het eerste decennium van deze eeuw, in de jaren voordat cloudaanbieders zich daadwerkelijk met werkende diensten aandienden, opviel was hoe druk er in allerlei artikeltjes van zeg maar de influencers van die periode, de "analisten" in automatiserings- en managementvakbladen en dat soort volk, aanhoudend juichend beschreven werd wat voor moois de cloud allemaal zou gaan brengen zonder dat ze aan een techneut als ik duidelijk maakten hoe dat dan gerealiseerd zou gaan worden. Het was alsof enthousiast verteld werd wat je allemaal voor moois zou kunnen met wat de eerste autofabrikanten aan het ontwikkelen waren zonder er ooit bij te vertellen dat er daartoe wielen onder zaten, een motor in zat, dat het ding een stuur en remmen had etc. Het was pure marketing, en dat werkte, want toen er aanbod beschikbaar kwam stond er een hele menigte lekker gemaakte managers klaar die dat geweldige speeltje wilden hebben en die bang waren anders de boot te missen. Ik was verbaasd over hoe gretig het omarmd werd.
Het nadeel van een techneut is vaak, dat ze maar een klein gedeelte begrijpen. En cloud lost vele problemen op, waar je trouwens als techneut vaak maar weinig mee te maken hebt.


Ik ben de laatste paar jaar op verschillende fora en in IT-tijdschriften in toenemende mate geluiden tegengekomen dat de kostenbesparingen die men van de cloud verwachtte vies tegen zijn gevallen. Een van de factoren zou zijn dat te gemakkelijk cloud-storage bijgeschakeld wordt en vervolgens de troep niet opgeruimd omdat altijd andere dingen meer prioriteit hebben, daar schijnen ontwikkelaars een handje van te hebben. De resultaten zijn dan oplopende kosten voor storage die geen doel dient en wel een oplopend risico op gegevenslekken vormt. Ook heeft menige organisatie de flexibiliteit van makkelijk capaciteit bij en af kunnen schakelen helemaal niet nodig. Een start-up die nog niet weet of en hoe hard die gaat groeien heeft er veel baat bij, een stabiele organisatie met een voorspelbare hoeveelheid verwerking is er vooral onnodig duur mee uit. De kosten zouden zo hoog oplopen dat de verwerking in-house doen vaak voordeliger uitpakt. En pre-cloud applicaties die niet van de grond af aan voor een cloud-architectuur zijn ontworpen zouden in de cloud veel minder goed opschalen dan in een traditionele eigen computerzaal.
inhoude kan ook zeker goedkoper zijn, maar men vergeet vaak ook bepaalde dingen. Bijvoorbeeld, als je iets als dual datacenter wilt inrichten, dat inhouse het in eens heel complex begint te worden, terwijl dit in cloud een paar minuten werk is, zonder heel veel technische kennis.

Menige organisaties hebben bijvoorbeeld wel heel veel bij CapEx vs OpEx, specialisten personeel. Maar om je eigen datacenter iets te plaatsen, moet je dus eerst hardware aanschaffen, dus een investering doen, plaatsen in je datacenter (heb je nog voldoende rackspace?), hopen dat je voldoende netwerkswitch/storage capaciteit.
Ook vergeet men, dat er een keer komt, dat je storage/switches vervangen moeten worden. Wat lastige en dure projecten zijn.

Dat is het beeld dat ik ervan krijg.
Dat beeld kan kloppen, maar verteld ook vaak maar een gedeelte.,

Ik kan niet uit eigen ervaring meepraten over hoe de cloud uitpakt in organisaties, omdat ik uit de automatisering ben gestapt toen waar ik werkte net die kant op begon te gaan. Een van de redenen voor die beslissing was dat ik voor de zoveelste keer meemaakte dat vanwege de een of andere hype er koortsachtig energie moest worden gestoken om van alles over een andere boeg te gaan gooien om de boot niet te missen, en dat stond me zo langzamerhand serieus tegen, ook omdat ik steeds meer de indruk kreeg dat de tech-industrie bezig was om met een overdaad aan nieuwe ontwikkelingen de ontwikkelaars van hun eigenlijke werk af te houden, zodat zelfgemaakte software functioneel en technisch meer ging rammelen en het aantrekkelijk werd om pakketten aan te schaffen van de tech-reuzen en hun partners. Als dat beeld klopt is er een machtsovername geweest. Hoe dan ook is er in mijn ogen veel te veel hysterisch kuddegedrag, aangewakkerd door de marketing van de tech-industrie, in plaats van dat men zich gewoon richt op wat nodig is om de eigen verwerkingen goed en betrouwbaar te doen. En nu lijkt het wel alsof het hele bewustzijn dat je dingen ook zelf kan doen aan het verdwijnen is.
Ik heb heel wat grote Datacenters en on-prem infrastructuur beheerd. De problemen die bij komen, zijn ook vaak heel lastig, complex en duur. Dat vergeet men vaak
Microsoft is altijd extreem duur. JIj bedoelt migraties van Azure naar Azure. Migratie naar ander soort is extreem duur (vendor lock) vandaar dat OpenStack (cloud besturingssysteem) is ontstaan.
26-02-2025, 12:52 door Anoniem
Als wij technologisch mee willen spelen, zal het ondernemers en investering klimaat in heel Europa drastisch om moeten.
Europa brengt genoeg slimme koppen voort, maar als het op investering in een idee aankomt, wil niemand daar iets instoppen omdat de regelgeving en belastingen van dien aard zijn dat het helemaal niet interessant meer is.
Aan de kennis zal het niet liggen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.