image

Firefox laat extensies eenvoudiger toestemming vragen voor dataverzameling

vrijdag 4 april 2025, 12:06 door Redactie, 5 reacties

Firefox komt met een aanpassing aan de browser waardoor extensies eenvoudiger toestemming kunnen vragen om data van gebruikers te verzamelen of versturen. Op dit moment moeten extensies die gebruikersgegevens verzamelen of versturen een 'datatoestemmingsvenster' laten zien. Dit toestemmingsvenster moet duidelijk laten weten welke data er wordt verzameld en de gebruiker informeren over de gevolgen van het accepteren of weigeren hiervan.

Volgens Alan Byrne van Mozilla kan deze vereiste voor de nodige overhead voor ontwikkelaars zorgen en zorgt het voor een "verwarrende ervaring" voor eindgebruikers, die vaak voor elke extensie een ander datatoestemmingsvenster te zien krijgen. Deze verschillende toestemmingsvensters zorgen er ook voor dat het verwerken van nieuwe extensies meer tijd kost voor de reviewers, aangezien die moeten controleren of de betreffende code compliant is aan het Firefoxbeleid.

Dit jaar gaat Mozilla een nieuwe "datatoestemmingservaring" voor extensies doorvoeren. Dit moet het eenvoudiger voor ontwikkelaars maken om hun extensies aan het Firefoxbeleid te laten voldoen. Verder krijgen gebruikers met een consistentere ervaring te maken over welke data wordt verzameld of verstuurd. Daarnaast wordt het makkelijker voor reviewers om Firefox-extensies te controleren.

Ontwikkelaars kunnen binnenkort in een manifest opgeven welke data hun extensie verzamelt of verstuurt en dit zal automatisch via een "uniforme toestemmingservaring" aan gebruikers worden gecommuniceerd. Hierdoor zal de communicatie richting eindgebruikers voor elke extensie hetzelfde zijn en hoeven ontwikkelaars geen custom dialoogvensters meer te maken. Daarnaast zal een overzicht van de gegevens die extensies verzamelen of versturen ook op de downloadpagina van de betreffende extensie op addons.mozilla.org worden weergegeven.

Reacties (5)
Gisteren, 12:13 door Anoniem
Een"uniforme toestemmingservaring"... Je merkt er niks van en toch heb je het ervaren.

Vroeger noemden we dat gewoon "stiekum".
Gisteren, 12:52 door L.M. Uittewijck
off topic

....Ontwikkelaars kunnen binnenkort in een manifest opgeven welke data hun extensie ervaart of verstuurt en dit zal automatisch via een "uniforme toestemmingservaring" aan gebruikers worden gecommuniceerd. Hierdoor zal de ervaring richting eindgebruikers voor elke extensie hetzelfde zijn en hoeven ontwikkelaars geen custom ervaringsvensters meer te maken. Daarnaast zal een overzicht van de gegevens die extensies ervaren of versturen ook op de downloadpagina van de betreffende extensie op addons.mozilla.org worden ervaren....

:-)

Het nieuwste modewoord: 'ervaren' ik zie het steeds vaker. Best mogelijk dat het archaïsche gebruik van 'wellicht' in plaats van het hedendaagse 'misschien' vanaf nu naar de achtergrond gaat.

end off topic
Gisteren, 16:39 door Anoniem
Grappig. Ik had daarstraks mijn ergernis over het gebruik van het woord "ervaring" toch maar niet geplaatst en nu zie ik dat anderen zich niet hebben ingehouden. Goed, dan ga ik ook even los ;-).

Ik kreeg de kriebels bij die term toen er, ik denk dat het meer dan 15 jaar geleden is inmiddels (het is dus niet bepaald het nieuwste modewoord, meer hoog tijd dat die mode eens overwaait), opeens "UX designers" bleken te zijn: user experience designers. Kennelijk is die term bedacht omdat men de term "UI design" wat te beperkt vond, die vatte men kennelijk op als alleen de UI-elementen betreffend, en op zich is het een terechte constatering dat het gedrag van een applicatie ertoe doet en meer dan alleen het laagje oppervlakkige vormgeving beslaat. Persoonlijk had ik, als ontwikkelaar, dat gedrag altijd al als onderdeel van de user interface gezien en vanuit dat perspectief bekeken was "UX design" een volslagen overbodige toevoeging, maar mijn weerstand tegen de term die men voor die discipline heeft bedacht gaat dieper dan die constatering.

Want, mijn beste UX-ontwerpers, hoe ik het resultaat van jullie werk ervaar wordt helemaal niet door jullie ontworpen. Mijn ervaring als gebruiker is mijn reactie op wat je ontwerpt. Je matigt je nogal wat aan door jezelf de ontwerper van mijn reactie te noemen, de term komt als bijzonder arrogant over. Een bizar slechte beurt voor een vak dat er nou juist om draait dat je rekening houdt met hoe dingen overkomen. Hoe kan je zo'n blinde vlek hebben?

Ik heb mijn eigen voorbeelden van wat UX-ontwerpers typisch als abominabel slecht afwijzen waar ik juist ontzettend blij mee ben. De tekst-editor vim is denk ik het mooiste voorbeeld. De manier waarop je die bedient is iets waar je, als je het dagelijks gaat gebruiken, je de eerste twee weken moeizaam doorheen moet bijten. Daarna ben je vervolgens jarenlang telkens opnieuw aangenaam verrast door de maar doorgaande ontdekkingen van hoe je allerlei lastige dingen nog makkelijker kan doen dan je ze in vim al waren. Dat maakt het die initiële inspanning meer dan waard. Ik ben, jaren terug, meerdere keren online felle tirades van UX-ontwerpers tegengekomen over hoe gruwelijk slecht vim wel niet ontworpen zou zijn, en juist dat in hun ogen abominabel slechte ontwerp levert mij een van de beste gebruikservaringen op die ik ken. Hoe duidelijk wil je geïllustreerd zien dat "user experience designers" niet ontwerpen wat hun functienaam aangeeft maar dat de "user experience" de reactie van de gebruiker op een ontwerp is?

Ik zeg niet dat men moet stoppen met wat men "UX design" noemt, maar verzin er alsjeblieft een betere naam voor en stop om interface en gedrag van een applicatie maar "ervaring" te blijven noemen terwijl dat niet is waar je het over hebt.
Gisteren, 17:42 door Anoniem
Mozilla wil zo heimelijk mogelijk uw privédata verkopen en delen met advertentiebedrijven als een stel goede mafdiavriendjes.
Gisteren, 18:07 door DeZin
Door Anoniem: Een"uniforme toestemmingservaring"... Je merkt er niks van en toch heb je het ervaren.

Vroeger noemden we dat gewoon "stiekum".
Waar leest u dat? Dat is niet wat er staat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.