image

Tinder maakt identiteitsverificatie ook beschikbaar in Nederland

maandag 7 april 2025, 11:11 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: Gisteren, 12:41

Tinder gaat een optie waardoor gebruikers hun identiteit kunnen laten controleren ook in Nederland beschikbaar maken, zo heeft het datingplatform via LinkedIn aangekondigd. "ID- en Fotoverificatie is een optioneel proces waarmee je kunt laten zien dat de foto op je identiteitsbewijs en ten minste één van je profielfoto's overeenkomen en beide van jou zijn. Als je geverifieerd bent, krijg je een nieuw vinkje op je profiel om mensen te laten zien dat je het ID- en Fotoverificatieproces hebt afgerond", zo laat het platform weten.

Voor de fotoverificatie moeten gebruikers een videoselfie maken waarin hun gezicht wordt gescand. Tinder zegt "gezichtsgeometriegegevens" te bewaren voor de levensduur van het account. Daarnaast worden twee screenshots van de videoselfie bewaard. Bij de identiteitscontrole controleert Tinder een foto van een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs. Daarbij wordt gecontroleerd of de foto op het identiteitsbewijs overeenkomt met het gezicht van de videoselfie van de Fotoverificatie en ten minste één profielfoto.

Tinder controleert ook of de geboortedatum en leeftijd op het identiteitsbewijs ouder is dan 18 jaar en overeenkomt met de informatie op het profiel. Als de informatie niet overeenkomt, wordt de datum op het profiel bijgewerkt met behulp van de informatie van het geüploade identiteitsbewijs. Tinder zegt een aangepaste foto van het identiteitsbewijs te bewaren gedurende de levensduur van het account. "We bewaren ook de naam op het identiteitsbewijs voor de levensduur van het account met het oog op controle en bevestiging van de verificatie." ID- en Fotoverificatie is al voor gebruikers in Australië, Brazilië, Nieuw-Zeeland, de VS en het VK beschikbaar. Naast de Nederland komt de optie binnenkort ook beschikbaar in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Reacties (6)
Gisteren, 12:12 door Erik van Straten
Vals gevoel van veiligheid.

Net zoals spammers SPF, DKIM en DMARC vaak beter voor elkaar hebben dan authentieke e-mail-zend-domeinnamen, zullen juist oplichters schijnbaar echte identiteiten laten verifiëren en een "vinkje" o.i.d. krijgen.

De geldwinst is voor Tinder, de risico's zijn voor haar klanten.
Gisteren, 12:23 door Anoniem
Door Erik van Straten: Vals gevoel van veiligheid.

Net zoals spammers SPF, DKIM en DMARC vaak beter voor elkaar hebben dan authentieke e-mail-zend-domeinnamen, zullen juist oplichters schijnbaar echte identiteiten laten verifiëren en een "vinkje" o.i.d. krijgen.

De geldwinst is voor Tinder, de risico's zijn voor haar klanten.

De kritiek dat Tinder's nieuwe ID- en fotoverificatie een "vals gevoel van veiligheid" zou geven, klinkt op het eerste gezicht verstandig, maar mist de kern: de oude situatie was ronduit Wild West. Tot nu toe kon iedereen zich met wat foto's en een leuke bio voordoen als wie dan ook — zonder enige controle. In dat licht is elke vorm van verificatie, hoe beperkt ook, een enorme stap vooruit.

Ja, oplichters kunnen zich ook verifiëren. Maar laten we eerlijk zijn: de meeste kwaadwillenden op Tinder zijn geen cybercriminelen met een darkweb-lab vol deepfakes. Het zijn mensen met slechte intenties, maar geen technische tovenaars. En die krijgen het ineens een stuk moeilijker met dit systeem, zeker als ze willen blijven rommelen onder valse naam, leeftijd of identiteit.

Het blauwe vinkje is misschien geen magisch schild, maar het is wél een drempel. En dat is meer dan wat er tot nu toe was: niets. Dat juist deze verbetering nu wordt aangegrepen als risico, is ironisch. Alsof we liever géén remmen op de auto hebben omdat remmen niet altijd botsingen voorkomen.

Tuurlijk verdient Tinder geld met vertrouwen — welkom in het kapitalisme. Maar als dat betekent dat er eindelijk een minimum aan identiteitscontrole komt, dan is dat in elk geval een stap richting volwassenheid van een platform dat lange tijd een speeltuin zonder toezicht was.
Gisteren, 12:29 door Anoniem
De geldwinst is voor Tinder, de risico's zijn voor haar klanten.

Da's vaak zo bij bedrijven, dat ze verdienen op klanten. Wat is het probleem indien ze risico's verminderen ? Of was de oude situatie volgens jou veiliger ?
Gisteren, 14:16 door Anoniem
Oke slim, dit lijkt een beetje op het pay for privacy principe van andere platforms.
Volgende stap is alleen nog prioriteit geven aan mensen met een vinkje. Op die manier kun je er dan voor kiezen om het niet te doen maar speel je jezelf uit de markt.

Beetje zoals met facebook en whatsapp. Ik wilde het eigenlijk niet gebruiken maar alles tot en met de buurtapp en de school zit op f*cking whatsapp. Je kunt best niet mee doen maar dat komt met een prijs.
Gisteren, 16:03 door Anoniem
Bizar dat dit soort partijen gevaarlijke identiteitsverificatie zelf (of met hun vage digitale partners) mogen doen. Het is hoog tijd op een verbod op identiteitsverificatie door een ander dan een gecertificeerde Nederlandse organisatie (desnoods Europees). Mensen worden nu gedwongen hun identiteitsgegevens aan Amerikaanse datagraaiers te geven.
Gisteren, 16:35 door Anoniem
Ik ben al vaker benaderd door zgn. geverifieerde gebruikers met foto's van die van een ander profiel waren gestolen.
Je pikt ze er zo uit.

Deze verificatie zegt NIETS.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.