image

Onderwijsinspectie: weinig aandacht voor digitale geletterdheid op scholen

donderdag 17 april 2025, 09:50 door Redactie, 6 reacties

Digitale geletterdheid is belangrijk om aan de samenleving deel te nemen, maar krijgt weinig aandacht op scholen, en leerlingen scoren slecht op dit onderdeel, zo stelt de Onderwijsinspectie in de Staat van het Onderwijs 2025. Daarin worden trends en ontwikkelingen in het onderwijs besproken. In het rapport wijst de Onderwijsinspectie naar internationaal onderzoek waaruit blijkt dat Nederlandse leerlingen niet heel digitaal geletterd zijn.

Zo behalen leerlingen uit leerjaar 2 in het voortgezet onderwijs voor computer- en informatiegeletterdheid gemiddeld een niveau dat overeenkomt met niveau 1. Niveau 2 wordt echter gezien als het basisniveau om effectief deel te kunnen nemen aan een digitale maatschappij, aldus de Onderwijsinspectie. "De Nederlandse leerlingen beheersen gemiddeld slechts de (elementaire) vaardigheden om met computers om te gaan en om digitale informatie te kunnen opzoeken, beoordelen en produceren."

Leerkrachten en schoolleiders vinden volgens de Onderwijsinspectie digitale geletterdheid belangrijk. "Desondanks implementeerde bijna de helft van de scholen hun visie nog niet of nauwelijks in schoolbeleid of concrete activiteiten. Dit beeld geldt ook voor het voortgezet onderwijs: schoolleiders daar vinden het aanleren van digitale geletterdheid belangrijk voor de onderwijsresultaten. Maar ook in het voortgezet onderwijs wordt er in de klas volgens leraren en leerlingen relatief weinig aandacht besteed aan digitale geletterdheid. Nederland wijkt met de geringe aandacht voor digitale geletterdheid negatief af van andere landen", aldus het rapport

"Ondanks al het harde werken van iedereen in het onderwijs gaat het op veel scholen nog niet goed genoeg. Daarom werken we aan een herstelplan en gaan we keihard door met het bestrijden van het lerarentekort en het verbeteren van lezen, schrijven, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid", stelt staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs in een reactie op het rapport.

Reacties (6)
17-04-2025, 11:08 door Anoniem
Typefout. Het moet zijn:
Onderwijsinspectie: weinig aandacht voor geletterdheid op scholen

"De Nederlandse leerlingen beheersen gemiddeld slechts de (elementaire) vaardigheden om met computers om te gaan en om digitale informatie te kunnen opzoeken, beoordelen en produceren."
De Nederlandse leerlingen beheersen gemiddeld slechts de (elementaire) vaardigheden om enkele blokletters op een papier te krabbelen en de tafel van 2 te berekenen, althans ze komen niet veel verder dan "zes keer twee is twaalf". Bij "zeven keer twee" wordt het al moeilijk. Als ik aan de kassa van een winkel betaal, vinden kassamedewerkers het bijna onmogelijk om uit te rekenen hoeveel wisselgeld ze moeten uitgeven. Als hun kassa het niet aangeeft op het scherm, lopen ze vast.

Leerkrachten en schoolleiders vinden volgens de Onderwijsinspectie digitale geletterdheid belangrijk.
Ja. Belangrijker dan de Onderwijsinspectie dat vindt, gezien alle verlagingen van de examennormen die de afgelopen twintig, dertig jaar sluipend hebben plaatsgevonden zonder protest van de Onderwijsinspectie. Omdat politici het makkelijker vonden om het dalende niveau niet zo in het oog te laten lopen, en de Onderwijsinspectie dat braaf uitvoerde. Terwijl de onderwijsbudgetten krapper werden en voor een steeds groter deel aan bureaucratische exercities werden besteed, gericht op meer "controle" over de kwaliteit van het onderwijs, ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

"Desondanks implementeerde bijna de helft van de scholen hun visie nog niet of nauwelijks in schoolbeleid of concrete activiteiten. Dit beeld geldt ook voor het voortgezet onderwijs: schoolleiders daar vinden het aanleren van digitale geletterdheid belangrijk voor de onderwijsresultaten. Maar ook in het voortgezet onderwijs wordt er in de klas volgens leraren en leerlingen relatief weinig aandacht besteed aan digitale geletterdheid. Nederland wijkt met de geringe aandacht voor digitale geletterdheid negatief af van andere landen", aldus het rapport
Dit rapport is een drukmiddel om de balans nog verder te verslechteren ten koste van basale geletterdheid. Daarbij wordt vergeten dat "digitale geletterdheid" alleen kan toenemen als de basale geletterdheid eerst op orde wordt gebracht. Anders is het geen "digitale geletterdheid" maar "digitale gewenning & slaafsheid". Wat natuurlijk ook het onuitgesproken doel is van degenen die achter dit rapport zitten (binnen of buiten de Onderwijsinspectie, bijvoorbeeld op ministeries).
17-04-2025, 11:28 door Anoniem
Wat is digitale geletterdheid.....
Leren omgaan met microsoft cloud? Of de google cloud?
Leren omgaan met programmeren, of begrijpen wat computers kunnen maar ook wat niet kan?
Computers als tool...

Hoe worden niveau 1 en 2 gedefinieerd?
17-04-2025, 15:15 door Anoniem
Ah, de scholenblokkendabriek waarin kindertjes worden klaargestoomd voor werk met een vleugje propaganda eraan toegevoegd.
Heerlijk...
Echt nuttige dingen leer je daar overigens niet echt meer tegenwoordig.
17-04-2025, 19:45 door Anoniem
Deze week bij herhaling gehoord op de NPO en NOS voor wat betreft noodzakelijk geachte scholing: er is geen goed of fout.

Werkelijk? Je moet alles en iedereen in hun waarde laten ongeacht of daarmee jouw waarden, normen, principes, als ondergeschikt beschouwd dienen te worden? Gezien je huidskleur, je afkomst, je nationale (thans als zodanig beschreven) geschiedenis, en zo meer? Want dat is de "ondertoon" die die kinderen er ook bijkrijgen.

Benieuwd of dit geplaatst gaat worden, is "slechts" een Europees toenemende simpele vraagstelling. Gegeven de hedendaagse omstandigheden. Steeds meer mensen willen dit op de (politieke) agenda bespreekbaar hebben. Kun je negeren, bagatelliseren, demoniseren, noem maar op, maar daarmee gaat het niet weg. Verre van, bekrachtigt het eerder.

What about our children? Do they even count in your worldview? What about their needs?

Iedere ouder wil het beste voor hun kinderen, sommige wat meer ten koste van anderen. Vraag is hoeveel ruimte je daarvoor dient te geven, want dat zijn wel je toekomstige (security) werknemers. En als dat zou kunnen leiden tot niet commerciële werkomgevingen die amper in stand te houden zijn, dan heb je meer dan een uitdaging, dan praat je over economische teloorgang en alles wat daarbij komt kijken.

Proof me wrong.
17-04-2025, 22:58 door Anoniem
Door Anoniem: Deze week bij herhaling gehoord op de NPO en NOS voor wat betreft noodzakelijk geachte scholing: er is geen goed of fout.
Op welk terrein geldt dat? Op het terrein van de techniek.
Dit is dus de visie/ opvatting van technocraten (mensen die alle problemen met techniek willen oplossen).
Werkelijk? Je moet alles en iedereen in hun waarde laten ongeacht of daarmee jouw waarden, normen, principes, als ondergeschikt beschouwd dienen te worden? Gezien je huidskleur, je afkomst, je nationale (thans als zodanig beschreven) geschiedenis, en zo meer? Want dat is de "ondertoon" die die kinderen er ook bijkrijgen.
Dat is dus een waarden-neutrale visie, die verkondigd/ gepromoot wordt.
Oftewel, waarden zijn lastige obstakels en die moeten dus zoveel mogelijk geneutraliseerd worden.
Je mag het ook helemaal niet meer hebben over waarden.
Dat willlen technocraten niet en ons onderwijs, wat ook nog staatsonderwijs is en dus de agenda van de staat dient, is in essentie technocratisch.
Dat is de doodsteek voor kritisch denken en daarom wordt het verval van de kwaliteit van het (basis)onderwijs -kinderen kunnen niet meer lezen en rekenen- getolereerd.
Technocraten hebben de pest aan kritische mensen.
A.I. is ook bedoeld om mensen het denken uit handen te nemen.
Het doel is dat mensen niet meer zelf (kunnen) nadenken.
Orwell zou zich zelfs rot schrikken als hij zou zien wat er nu gebeurt.
Een soort downgrading van de evolutie van de mens. Vroeger was onderwijs upgrading.
Gisteren, 21:51 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is digitale geletterdheid.....
Leren omgaan met microsoft cloud? Of de google cloud?
Leren omgaan met programmeren, of begrijpen wat computers kunnen maar ook wat niet kan?
Computers als tool...

Hoe worden niveau 1 en 2 gedefinieerd?

Dat is terug te vinden in de concept kerndoelen digitale getterdheid. Hier te vinden: https://www.slo.nl/publish/pages/21532/slo_conceptkerndoelen_en_toelichtingsdocument_digitale_geletterdheid_opleverversie_dd-29-2-2024-.pdf

In Nederland wordt middels kerndoelen bepaald wat kinderen geacht worden te leren binnen elk vakgebied. Het is vervolgens aan de individuele scholen om te bepalen hoe die doelen behaald worden. Dit is de basis van de vrijheid van onderwijs in Nederland die allerlei verschillende onderwijsconcepten toestaat, zowel qua levensbeschouwing (openbaar, protestants, katholiek, islamitisch, etc.) als qua pedagogisch-didactisch concept (montessori, dalton, jenaplan, etc.). De onderwijsinspectie ziet er vervolgens aan de hand van de kerndoelen op toe dat kinderen ongeacht het onderwijsconcept onderwijs van afdoende kwaliteit krijgen.

Dit is voor digitale geletterdheid dus niet anders dan voor andere vakken zoals wiskunde, spelling of geschiedenis.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.