image

Max Schrems vreest slechtere AVG-handhaving door EU-voorstel

donderdag 17 april 2025, 11:58 door Redactie, 4 reacties

De bekende privacyactivist Max Schrems vreest dat een Europees voorstel tot slechtere handhaving van de AVG zal leiden en heeft via zijn stichting noyb nu een publieke waarschuwing afgegeven. Een van de grootste problemen met de AVG is volgens Schrems de handhaving ervan. Dit wordt mede veroorzaakt door het proces om als Europeaan een privacyklacht tegen een organisatie in een ander Europees land in te dienen. Bij dit proces is de privacytoezichthouder in het land van de klager betrokken, alsmede de privacytoezichthouder in het land van de betreffende organisatie.

Volgens Schrems raken in dit proces privacyklachten kwijt, duurt het jaren voordat er een beslissing volgt en zijn er nagenoeg geen mogelijkheden om op te treden tegen privacytoezichthouders die niets doen. Eind vorig jaar kwam de Europese Commissie met 'procedurele regels' om dit proces te verbeteren. De onderhandelingen over dit voorstel tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben volgens Schrems geleid tot een 'wetgevende puinhoop' die de procedures waarschijnlijk complexer en trager zal maken, alsmede gevoeliger voor juridische stappen. "De huidige aanpak lijkt het alleen maar erger te maken."

"Deze verordening had een gamechanger kunnen zijn voor het uitoefenen van de fundamentele rechten van mensen. In plaats daarvan lijkt het duizenden uren van al overwerkte autoriteiten te verspillen, door verschillende zinloze en veel te complexe procedurele stappen voor te schrijven, wat neerkomt op miljoenen in belastinggeld", aldus Schrems. "Tegelijkertijd zullen procedures langer duren en voor burgers en bedrijven complexer zijn. Handhaving van de AVG-rechten van normale mensen zal nog lastiger te bereiken zijn. Bedrijven zullen met meer juridische onzekerheid te maken krijgen en hogere juridische kosten voor aanvullend papierwerk en noodzakelijke bezwaarschriften."

Volgens Schrems heeft de Europese Commissie voor een aanpak gekozen waarbij het ervan uitging dat privacytoezichthouders alles weten. "In plaats van de partijen te horen, zoals gebruikelijk is in alle EU-lidstaten, voorzag de Europese Commissie dat partijen alleen aan het einde van het onderzoek via een 'voorlopige beslissing' worden gehoord. De rechten van partijen zouden dan ook zeer beperkt zijn." De privacyactivist voegt toe dat deze aanpak voor een groot aantal onnauwkeurige beslissingen zorgt, omdat bedrijven het beste weten hoe hun systemen werken en klagers het beste weten wat het probleem is. Schrems wil via de vandaag afgegeven waarschuwing duidelijk maken dat het voorstel drastisch moet worden aangepast.

Reacties (4)
17-04-2025, 12:23 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 17-04-2025, 12:29
Het betoog van Schrems kan ik, voorzover mijn beperkte kennis van Europese casuïstiek dat toelaat, onderschrijven.

Een aantal jaren geleden deed ik bij de AP een handhavingsverzoek (AVG-klacht) dat betrekking heeft op verwerkingsverantwoordelijken in verschillende EU-lidstaten. Ik heb mij vanaf het begin beroepen op de toepasselijke artikelen in de AVG over samenwerking tussen toezichthouders in verschillende lidstaten. Na zeer lang uitstel nam de AP vorig jaar een primair besluit, en wees het handhavingsverzoek af, onder andere omdat zij aan een bepaald onderdeel daarvan (namelijk onderzoek naar de rol van de vermoedelijke buitenlandse verwerkingsverantwoordelijken) geen "prioriteit" meende te kunnen/moeten geven.

De reden waarom de AP er naar eigen zeggen geen prioriteit aan kon geven, was dat het te veel capaciteit zou vergen om zelfs maar vragen te stellen aan vermoedelijke buitenlandse verwerkingsverantwoordelijken. Zelfs de vraag: "Bent u voor deze gegevensverwerking de verwerkingsverantwoordelijke" vond de AP te... eh... bewerkelijk om te kunnen stellen. Het resultaat van deze weigering van de AP om zelfs maar basale vragen te stellen, was dat de AP in haar primaire besluit aangaf nog niet te "kunnen" weten of de betreffende buitenlandse organisaties de verwerkingsverantwoordelijken waren.

Kennelijk meende de AP zo'n simpele vraag niet aan de betreffende organisaties te "kunnen" stellen.

Dit plaatst de laatste alinea van bovenstaand artikel in een wel heel bijzonder licht:
Volgens Schrems heeft de Europese Commissie voor een aanpak gekozen waarbij het ervan uitging dat privacytoezichthouders alles weten. "In plaats van de partijen te horen, zoals gebruikelijk is in alle EU-lidstaten, voorzag de Europese Commissie dat partijen alleen aan het einde van het onderzoek via een 'voorlopige beslissing' worden gehoord. De rechten van partijen zouden dan ook zeer beperkt zijn." De privacyactivist voegt toe dat deze aanpak voor een groot aantal onnauwkeurige beslissingen zorgt, omdat bedrijven het beste weten hoe hun systemen werken en klagers het beste weten wat het probleem is. Schrems wil via de vandaag afgegeven waarschuwing duidelijk maken dat het voorstel drastisch moet worden aangepast.

Als het klopt wat Schrems zegt, en daar ga ik vanuit, dan zou de nieuwe "aanpak" die de Europese Commissie nu heeft voorgesteld, vooral gaan dienen als aanlevering van nog weer een extra excuus voor toezichthouders waarom het "disproportioneel veel inspanning" zou kosten om AVG-klachten te onderzoeken zodra ze op meer dan één EU-lidstaat betrekking (kunnen) hebben.

De AVG, oorspronkelijk op zijn minst in schijn bedoeld om onze privacy te beschermen, wordt steeds meer misbruikt als een juridisch obstakel dat dient om onze privacy juist niet te hoeven beschermen.

M.J.
17-04-2025, 12:33 door Anoniem
De EUSSR heeft ook helemaal geen baat bij handhaving. Het geheel is in alle opzichten tegen burgers en dient andere belangen. Als je het met dat in het achterhoofd bekijkt, dan klopt er opeens heel veel meer...
Helaas, mensen doen dat niet en blijven om de een of andere reden vertrouwen houden in de EUSSR en de overheid.
17-04-2025, 19:05 door Anoniem
Quote uit het artikel:

In plaats daarvan lijkt het duizenden uren van al overwerkte autoriteiten te verspillen, door verschillende zinloze en veel te complexe procedurele stappen voor te schrijven, wat neerkomt op miljoenen in belastinggeld", aldus Schrems. "Tegelijkertijd zullen procedures langer duren en voor burgers en bedrijven complexer zijn. Handhaving van de AVG-rechten van normale mensen zal nog lastiger te bereiken zijn. Bedrijven zullen met meer juridische onzekerheid te maken krijgen en hogere juridische kosten voor aanvullend papierwerk en noodzakelijke bezwaarschriften."

En daar is waar het werkelijk om te doen is. Nog meer werkverschaffing voor het daardoor immer groeiende ambtenarenlegioen waaruit eveneens, minstens, meer invloed uit volgt. Hoe meer zaken er verzanden, hoe groter de kans op (beleids)crisis nummer zoveel, hoe hoger de kans dat politieke invloed en macht groeit. Bijvoorbeeld in de vorm van "wisselgeld", ik pas dit aan als jij dat aanpast onder de noemer van "een compromis sluiten".

Gaat het fout dat mag de genegeerde (netto) belastingbetaler opdraaien voor het "herstellen", gaat het goed dan profiteren enkelen ervan en de belastingbetaler zelden tot nooit. Samengevat: uit eigenbelang mooi weer spelen voor de bühne (we doen het voor jullie, dit vinden wij belangrijk), met als toekomstig voorspelbaar bezinningsmoment: met het inzicht van nu...

Met eveneens voorspelbare oplossing: we hebben meer regelgeving, toegang, autorisaties, vrijstellingen, omgekeerde bewijslast, ambtenaren, belastinggeld van anderen, enzovoorts, nodig. Maar wel minder audits, verantwoording afleggen, en zo meer.
18-04-2025, 09:07 door Anoniem
advocaten, managers en hun regels zijn directe vormen van entropy : https://en.wikipedia.org/wiki/Entropy
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.