Minister Remkes, EU Commissaris Bolkestein en ex-korpschef Vogelzang zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2004 in de categorie personen. Met de award worden personen, bedrijven en overheden te kijk gezet die zich het afgelopen jaar te buiten zijn gegaan aan het controleren van burgers en afbreken van hun privacy. Uit de in totaal 12 nominaties (verdeeld over vier categorieen) komt een duidelijke trend naar voren. De overheid legt zich meer en meer toe op het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden 'zachte' informatie over onverdachte burgers.
"Geschrokken van de kabinetsplannen om meer af te luisteren, uw vingerafdrukken in het paspoort te zetten en uw passagiersgegevens te delen met de VS? Doe eens wat terug.", aldus de oproep die Bits of Freedom eerder deze maand verstuurde. De deskundige jury heeft haar keuze voornamelijk gebaseerd op de vele inzendingen van het publiek die daarop volgden.
Remkes is genomineerd voor zijn voorstellen om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven op het gebied van afluisteren en data-mining, Bolkestein voor het sluiten van een overeenkomst met de VS waarin de EU zijn privacy-wetgeving opschort om zo de overdracht van passagiersgegevens aan de VS mogelijk te maken en Vogelzang voor zijn voorstel om foto's van veelplegers op internet en in buurtkrantjes te publiceren.
In de categorie bedrijven en instellingen zijn genomineerd: Interpay (voor het verkopen van adresgegevens van rekeninghouders ten behoeve van direct-marketing door goede doelen), het cameratoezicht op Amsterdam centraal station (voor het inzoomen op borsten en kapsels van voorbijgangers, zoals blijkt uit een recent proefschrift over cameratoezicht) en Digidoor (een project van basisscholen in Almere om de dossiers van leerlingen online toegankelijk te maken voor scholen in de regio zonder veel na te denken over beveiliging en privacy).
In de categorie overheden zijn genomineerd: de politie Amsterdam (voor het nogal creatief omgaan met de privacy; een kaartspel van veelplegers en het sturen van ansichtkaarten aan aan jongere -vermeende- veroordeelden), het CWI (voor het heimelijk meekijken bij het surfen door werkzoekenden en het online zetten van cv's met persoonlijke informatie van werkzoekenden) en het ministerie van Binnenlandse Zaken (voor de stroom aan voorstellen die het makkelijker moeten maken informatie van inlichtingendiensten te gebruiken in strafzaken en zachte informatie tussen overheidsinstellingen te delen).
In de categorie voorstellen zijn genomineerd: biometrie in het paspoort (digitale vingerafdrukken in ieder paspoort die verzameld en opgeslagen zullen worden door andere landen), de bewaarplicht verkeersgegevens (een plan om alle bel- en surfgedrag van iedereen één tot drie jaar lang te bewaren) en de identificatieplicht in de gezondheidszorg (iedereen moet een paspoort meenemen bij bezoek aan een ziekenhuis waardoor toegang tot de gezondheidszorg voor kwetsbare groepen zoals illegalen onmogelijk wordt).
De jury van de Big Brother Awards bestaat uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, jurist Lodewijk Asscher, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, jurist Bert-Jaap Koops, adviseur Fred Eisner en publiciste Karin Spaink. Op zondagavond 24 oktober worden de winnaars bekend gemaakt tijdens een uitreiking in Paradiso, Amsterdam, gepresenteerd door columnist Pieter Hilhorst.
Met de Big Brother Awards wil Bits of Freedom duidelijk maken dat privacy geen abstract begrip is dat uitsluitend betrekking heeft op anderen. Door de dieptepunten van het afgelopen jaar op een rij te zetten wordt privacy herkenbaar en bespreekbaar.
Bits of Freedom is een Nederlandse organisatie die opkomt voor privacy en digitale burgerrechten.
Meer informatie over de nominaties en de uitreiking is te vinden op deze pagina.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.