Halverwege oktober stelde SP kamerlid Gerkens de minister van justitie een aantal vragen over mogelijk ontoereikende beveiliging tegen en bestrijding van computercriminaliteit. Donner heeft nu gereageerd:
Wat is uw mening over het bericht dat volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de coördinatie in de bestrijding van computercriminaliteit ontbreekt? en deelt u de mening van de beleidsadviseur van het KLPD, dat door het ontbreken van heldere procedures nu niet onmiddellijk gereageerd kan worden op aanvallen door computerkrakers (hackers)?
Dit bericht is onjuist. Er is geen sprake geweest van een bericht van het Korps Landelijke Politiediensten.
Kunt u uiteenzetten wie, of welke dienst, op dit moment in eerste instantie verantwoordelijk is voor het bestrijden van computercriminaliteit, gericht tegen de overheid?
Er is geen instantie of dienst in het bijzonder die verantwoordelijk is voor de bestrijding van computercriminaliteit gericht tegen de overheid. Onder wiens leiding en verantwoordelijk een eventueel opsporingsonderzoek wordt opgestart, is in beginsel gebiedsafhankelijk.
Kunt u de voortgang schetsen in de oprichting van het National High Tech Crime Center (NHTCC)? Is inmiddels bekend welke taken dit NHTCC zal gaan vervullen? Welke rol zal dit NHTCC vervullen in de landelijke aanpak van computercriminaliteit?
Op 25 oktober 2004 hebben vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, BZK, EZ en het KLPD gezamenlijk het officiële startsein gegeven voor de pilot National High Tech Crime Center in Nederland: het NHTCC. Het NHTCC is een samenwerkingsverband tussen genoemde ministeries en het KLPD en zal vooreerst een pilot zijn voor de duur van 1 jaar.
Een van de initiatieven van het NHTCC is om de aard en omvang van computercriminaliteit inzichtelijk te maken en daarbij in samenwerking met alle betrokken partijen een strategie te ontwerpen hoe grootschalige aanvallen op de vitale informatiesystemen voorkomen kunnen worden en hoe misdrijven verricht met of gericht tegen Informatie- en Communicatie Technologie kunnen worden aangepakt. Het is de bedoeling dat deze gemeenschappelijke aanpak resulteert onder meer in een Nationaal Beleidsplan Crisisbeheersing.
...
Het NHTCC is verantwoordelijk voor het duiden welke invloed ICT heeft op criminaliteit en criminaliteitsbestrijding en voor het aangeven van de omvang van deze problematiek. Daarbij is het voor het NHTCC van belang zicht te ontwikkelen op de vraag welke soort criminele en terroristische incidenten/activiteiten bij de aanpak van door politie/justitie onvoldoende aandacht krijgen, onder meer als gevolg van gebrek aan kennis of kunde op ICT-terrein. Op die manier kan het NHTCC de opdrachtgevers adviseren in welke mate en om welke redenen een specifieke vorm van High Tech Crime onvoldoende wordt aangepakt en op welke wijze daaraan iets kan worden gedaan. De samenwerking binnen het NHTCC staat een pro-actieve werkwijze voor, waardoor computercriminaliteit zoveel mogelijk kan worden voorkomen dan wel tijdig effectief kan worden aangepakt.
Het High Tech Crime Center zal zelf geen opsporingsonderzoeken uitvoeren.
Tevens beantwoordt Donner vragen over het gebruik van versleutelingssoftware door de overheid. De minister van justitie moest echter nog meer vragen over computercriminaliteit beantwoorden, want ook kamerleden Algra en Van Haersma Buma (beiden CDA) wilden het een en ander weten:
In welke mate is de opsporing en aanpak van computercrimnaliteit in ons land versnipperd?
De opsporing kent drie niveaus voor de aanpak van computercriminaliteit. Elk regiokorps beschikt over een eigen Bureau Digitaal rechercheren. Bovenregionaal zijn er de Bureaus Digitale expertise en op landelijk niveau is er de Groep Digitaal Rechercheren van het KLPD. Er zijn in totaal 8 bovenregionale bureaus Digitale Expertise, te weten BDE Noord, BDE Oost, BDE Utrecht, BDE Amsterdam, BDE Rotterdam, ITDE Haaglanden en IDR Noord Holland. In totaal zijn 115 mensen werkzaam in de digitale recherche.
Hoe kan het dat anno 2004, nu toch al enkele jaren het verschijnsel van computercriminaliteit bekend is en weer opnieuw de kop opsteekt, er onvoldoende sprake is van een gecoördineerde aanpak?
In de antwoorden op de vragen van het lid Gerkens (SP) heb ik reeds aangegeven dat onder leiding van het Parket Den Haag onderzoek wordt gedaan door de Regiopolitie Haaglanden, met ondersteuning van het Team Digitale Expertise van het Korps Landelijke Politiediensten. Dit onderzoek heeft inmiddels geleid tot enkele aanhoudingen. Ook de hacker van het e-mail adres van de officier van justitie Tonino is inmiddels aangehouden en zo zijn meer voorbeelden te noemen. Ik deel de mening dat er onvoldoende sprake is van een gecoördineerde aanpak dan ook niet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.