image

Lezing over privacy impact van RFID

woensdag 5 januari 2005, 14:03 door Redactie, 3 reacties

Een discotheek in Rotterdam heeft een ongewone manier gevonden om zijn VIPs te bedienen: ze kunnen zich een RFID (Radio Frequency Identification) in laten spuiten met een bartegoed van € 1500. Naar de discotheek meedeelt loopt het storm van de liefhebbers voor deze gimmick. Op een ICT-conferentie van een grote bank was de badge voorzien van een RFID. De deelnemers konden zich daarmee naar de juiste zaal laten leiden. Maar RFID wordt ook elders serieus overwogen en toegepast: bij retailers in voorverpakte goederen voor anti-diefstal en bij logistieke bedrijven ter vervanging van de barcodes voor asset tracking. Ook banken hebben belangstelling, bijvoorbeeld met een koppeling aan de credit kaart. Maar als je creditkaart op iedere straathoek kan worden gelezen, hoe staat het dan met onze privacy?

Het ziet er dus naar uit dat de RFID op kortere termijn breed wordt toegepast. Reden voor de afdeling beveiliging van het NGI om hier aandacht aan te besteden en dan vooral aan de security en privacy aspecten. De afdeling organiseert op woensdag 12 januari aanstaande een lezing over: "RFID, zo klein en toch met zo"n grote (privacy) impact"

De sprekers:
Harrie Vollaard is werkzaam bij de Rabobank afdeling innovatie. Hij zal ingaan op de techniek van RFID, op de problemen die het toepassen met zich mee kan brengen en verder op wat de Rabobank ziet als toepassingsmogelijkheden.
René Bense CISSP is werkzaam bij CAPGemini. Hij heeft zich binnen de informatiebeveiliging gespecialiseerd in Biometrics en RFID. Hij zal vooral ingaan op de stand van zaken rond security en privay van RFID.

Programma:
19:00 - Zaal open
19:30 – 20:15 Harrie Vollaard: RFID bij de Rabobank
20:15 – 20:30 Pauze
20:30 – 21:15 René Bense: security en privacy
21:30 - Afsluiting; borrel

Kosten:
De bijeenkomst is gratis voor leden van de NGI afdeling beveiliging (u mag één introducé(e) meenemen) en voor studenten op vertoon van college kaart.
Leden van andere NGI afdelingen en hun introducé(e)(s) alsmede leden van het GvIB en het PI betalen € 10,-. Niet-NGI leden betalen € 25,-.

Lokatie:
Zalencomplex Meeting Plaza, Godebaldkwartier 20, 3511 DX Utrecht.

Reacties (3)
06-01-2005, 08:42 door Anoniem
handig dat de datum er ook bij staat :S
07-01-2005, 00:38 door Anoniem
Ach ja met GSM is al veel privicy breuk mogelijk ... het
lijkt erop dat er toch bijna niemand wat om geeft ... de
invoering RFID zal ook niet op al te veel weerstand stuiten
... ik vraag me af wanneer het eerst geval van misbruik
plaats gaat vinden ....
11-01-2005, 05:22 door tifkap
€ 25,-. betalen om te weten wat de Rabobank en CAPGemini denken?
Ach .. er zijn altijd wel mensen die erin stinken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.