Net als met andere produkten heb je ook bij software te maken met "innovators" en "early adopters". Mensen die voor de grote massa uit zich al bekend maken met het nieuwe programma of besturingssysteem. Niet iedereen durft in het diepe te springen en veel gebruikers kijken de kat dan ook uit de boom. Zij behoren tot de grote meerderheid van de "early en late majority". Daarnaast is er nog een categorie mensen die verandering eng vinden of niet willen of kunnen veranderen. Zelf ben ik geen uitzondering en zou ik mijzelf zo in deze laatste categorie "laggards" kunen plaatsen. Dit zijn de laatste der laatsten die de overstap, terwijl de rest van de maatschappij al lang voorzien is, naar kleurentelevisie, magnetron of de computer maken.
Een computer is in mijn ogen een apparaat dat als het eenmaal werkt, je netjes zijn werk moet laten doen, zonder het met extra software of andere programma's te belasten. Toen Windows 95 uitkwam en al mijn vrienden en kennissen overstapten was ik nog trouw aan het DoSsen (niet te verwarren met Denial of Service). Het oude besturingssteem werkte prima en wat is er mis met het typen van commando's. Het had zelfs iets mannelijks. Terwijl de massa zich al klikkend door allerlei vensters begaf, bestuurde ik met zelf ingetoetste commando's mijn trouwe machine. Uiteindelijk was er geen ontsnappen aan en "moest" ik de overstap wel naar Windows 95 en later Windows 98 maken. Bij de introductie van Windows XP leek de geschiedenis zich te herhalen. Bijna iedereen die ik ken was overgestapt, maar bij mij bleef Windows 98 de dienst uitmaken. Niet dat deze Windows editie zaligmakend was. Had je het systeem weer eens opnieuw geinstalleerd, dan moest je nog tig andere programma's, zoals anti-virus, anti-spyware, firewall en grafische programma's installeren.
Ik was dan ook blij verrast toen ik zag dat Windows XP, dat voor alle fossielen toch nog in een klassiek Windows jasje gegoten kan worden, van veel oplossingen al voorzien was. Een primitieve firewall, videobewerkingssoftware en nog meer handige tools die het nodige achteraf geinstalleer voorkomen en voor veel gebruikers meer dan voldoende zijn. Wil je uitgebreidere software, dan kun je die er altijd naast installeren.
Iets wat ook geldt voor de beveiligingssoftware. Microsoft mag dan (nog) niet de middelen hebben om als volwaardige anti-virusproducent op te treden, toch biedt het integreren van Windows anti-virus en anti-spyware in Windows XP, of mogelijk Windows Longhorn, een hoop voordelen.
Stel je eens voor dat alle gebruikers die nu geen enkele vorm van bescherming gebruiken opeens van anti-virus, een firewall en anti-spyware voorzien zijn. Dat zou een hoop zombie computers, en dus een hoop spam, virussen en DoS-aanvallen (niet te verwarren met het besturingssysteem) kunnen schelen.
Nu zijn er veel mensen die bang zijn dat dit tot oneerlijke concurrentie kan leiden en dat er geen plaats voor andere software is. Je kunt deze opvatting op twee manieren bekijken. Ten eerste zie ik liever een bedrijf dat het monopolie op autogordels heeft, dan auto's die zonder gordel geleverd worden. Ten tweede, al die doorsnee gebruikers die niets om security geven hadden waarschijnlijk anders toch geen anti-virus, firewall of spyware gekocht, dus waarom zou je het dan niet standaard in het besturingssysteem verwerken.
Ik zie mij zelf niet als een doorsnee gebruiker, maar een besturingssysteem dat standaard van extra beveiliging is voorzien, is in mijn optiek meer dan welkom. Voorlopig is er nog niets bekend over de security plannen van Microsoft. Mocht de softwaregigant met een veiliger besturingssysteem of een update hiervoor komen, dan hoop ik van mijn laggard syndroom af te komen en eens te ervaren hoe het is om een early adopter te zijn, ook al gaat hier om Microsoft software.
Altijd al een mooi wit Security.NL T-shirt willen hebben? Nu heb je de kans. Security.NL is namelijk op zoek naar mensen die interessante, security-gerelateerde columns willen schrijven. Je kunt de column naar redactie@security.nl sturen. De redactie zal de beste columns op Security.NL plaatsen en de schrijvers met het felbegeerde Security.NL tshirt belonen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.