De vijf Internetproviders, Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali, die door de stichting Brein gevraagd waren om hun klantgegevens openbaar te maken hoeven dit niet te doen, zo heeft de rechter bepaald. Brein wil met die gegevens actie ondernemen tegen een veertigtal klanten die door middel van Kazaa ongeautoriseerde muziekbestanden op internet aanbieden. Brein heeft echter alleen het IP-adres van de vermeende overtreders. De internetproviders weigerden om privacyredenen de klantgegevens bekend te maken, waarna Brein naar de rechter stapte.
De rechter geeft de ISPs gelijk, met name omdat Brein een Amerikaans onderzoeksbureau heeft ingeschakeld. Dit onderzoeksbureau heeft de gedeelde mappen op de computers van de klanten onderzocht. Daarbij zijn mogelijk ook bestanden bekeken die een persoonlijk karakter hebben. De voorzieningenrechter acht dit alles niet juist omdat naar Nederlandse maatstaven persoonsgegevens in Amerika onvoldoende beschermd worden. Daarom is geen sprake geweest van een rechtmatige gegevensverwerking door Brein.
Wat dit betekent voor de toekomst van Brein is nog niet duidelijk. Het lukt de stichting maar niet om de privacy van de internetgebruiker ondergeschikt te maken aan vermeende schending van het auteursrecht. (Rechtspraak.nl)
Update 15:30
Brein heeft in een verklaring laten weten dat het onterecht is dat de rechter haar eis heeft afgewezen. De Kort Geding rechter gaf in haar vonnis BREIN op juridische punten gelijk, maar besloot desondanks tot afwijzing van BREIN's vordering tot afgifte van de NAW-gegevens. BREIN eist van service providers de Naam, Adres, Woonplaats (NAW) gegevens van anonieme inbreukmakende muziekuitwisselaars die niet ingaan op een schikkingsaanbod van BREIN.
"De uitspraak maakt duidelijk dat BREIN wel NAW-gegevens van service providers kan vorderen. De onzin dat zij die niet mogen verstrekken is daarmee rechtgezet. Helaas is de rechter op het verkeerde been gezet en wijst onze eis in dit specifieke geval af. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat dit kan worden rechtgezet", aldus Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.