Tijdens What the Hack gaven verschillende security onderzoekers act de presence. Twee van hen waren helemaal over komen vliegen uit Brazilie. De jonge hackers Diego Casati en Leandro Spinola, waarvan de laatste voor het eerst in het buitenland was, wisten grootouders, ouders en hun universiteit zover te krijgen om mee te betalen aan de reis naar Nederland.
De presentatie van de twee Brazilianen kreeg de naam "Undead Attack", en ging in op een uitzonderlijke conditie die zich voordoet bij bijna alle besturingssystemen. Hoewel men de conditie eigenlijk per ongeluk in 2004 ontdekte, duurde het tot begin 2005 voordat men de "aanval" om de conditie te misbruiken helemaal had uitgewerkt.
Tijdens What the Hack demonstreerde het tweetal voor het eerst de aanval buiten Brazilie. Door het sturen van een speciaal pakketje naar een machine die een verbinding heeft met een andere computer ontstaat er een soort van "storm", zoals de twee onderzoekers tegenover Security.NL lieten weten. Vier minuten lang blijven de machines elkaar met pakketjes bestoken, waarna de aanval weer plotseling stopt. Ook als de machines een normaal pakketje sturen, bijvoorbeeld via Telnet, stopt de aanval. Waarom de aanval na een paar minuten stopt wisten de twee niet te verklaren. De "Undead Attack" zorgt ervoor dat de processor op kwetsbare systemen tot 70% vanuit een "idle" stand belast wordt. Normaal gebruik is hierna niet meer mogelijk.
Naast bijna alle Windows besturingssystemen is het lek ook aanwezig in Linux en Mac OS, zoals deze posting op Security Focus laat zien.
Tot grote verbijstering van Casati en Spinola werd er zeer negatief op hun ontdekking gereageerd. Andere onderzoekers lieten hun vraag om hulp links liggen en ook verschillende vendors reageerden niet. Na lang aandringen liet Microsoft weten dat het lek alleen via een "service pack" of patch verholpen kan worden. Tijdens WTH werd deze video van de presentatie gemaakt.
Na de toelichting op de presentatie gingen Casati en Spinola ook nog in op het hacker imago van Brazilie. Het Zuid-Amerikaanse land staat bekend om haar scriptkiddies, crackers en defacers. Veel van de scriptkiddies behoren tot de middenklasse, die voldoende geld heeft om een computer te betalen. Een nieuwe PC kost in Brazilie bijna evenveel als een auto en breedband internet is nog nauwelijks aanwezig. Daar komt bij dat veel Braziliaanse bedrijven en thuisgebruikers geen beveiliging geinstalleerd hebben, waardoor kwaadwillende aanvallers vrij spel hebben. De twee onderzoekers hopen dan ook een baan in de Europese security industrie te vinden, aangezien koffie voor de meeste Braziliaanse organisaties belangrijker is dan security.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.