Wat doet u als een nieuw apparaat gekocht heeft? Gaat u zitten proberen totdat u de belangrijkste functies heeft ontdekt? Gaat u in de inhoudsopgave van de gebruiksaanwijzing op zoek naar de belangrijkste dingen om die snel uit te proberen? Of herkent u een aantal knopjes van uw oude apparaat en probeert u van daaruit verder te komen? Misschien leest u wel eerst uitgebreid de hele gebruiksaanwijzing door?
Vier verschillende leerstrategieën en allemaal redelijk effectief. Dat kan wel eens de reden zijn waarom de ene cursist enthousiaster reageert dan de andere op de theoretische behandeling van een model.
Door Fred van Noord (COMSEC Consulting)
Alle trainingen en cursussen worden als het goed is ontworpen vanuit de inhoud en de doelen. Meestal staat vooraf vast dat er per module iets van theorie in moet, en iets van oefening. Dat is de reden waarom ze meestal zijn opgebouwd volgens het stramien van ‘inleiding – opdracht – nabespreking’. De zogeheten leercirkel van Kolb is een manier om hier vanaf te komen. Het gaat om vier stappen in het leerproces en dat vormt de basis voor variatie in een boeiende cursus. Mensen verschillen namelijk in de voorkeur voor een leerstijl!
Dit artikel biedt u een leidraad voor het begrijpen van wat er gebeurd tijdens opleidingen, cursussen en trainingen. Het geeft u inzicht in wat er aan de hand kan zijn als u zich verveelt tijdens een saaie cursusdag of wanneer u zich irriteert aan de aanpak van de docent of de traagheid van begrip van een medecursist. Maar het geeft u ook inzicht in waarom uw medecursisten wél razend enthousiast gereageerd hebben. Het geeft u alternatieven om er zelf wat aan te doen.
Leercirkel van Kolb
De stelling van Kolb is dat er twee leeractiviteiten onderscheiden kunnen worden als mensen iets nieuws leren: het gewaarworden van nieuwe informatie (de theorie) en het verwerken ervan (de praktijk). Elke leeractiviteit kent twee tegenpolen:
1. Sommige mensen nemen nieuwe kennis het beste tot zich door concrete ervaringen: aanraken, zien, horen en voelen. Ze prutsen aan de knopjes en hebben weinig geduld om te luisteren naar een uitgebreide uitleg.
Anderen doen juist niets liever dan dat. Ze maken graag kennis met nieuwe theorie door abstracte concepten en willen de theorie gevisualiseerd zien in schema's en modellen.
2. Wanneer de informatie verkend is, moet die verwerkt worden. Ook hierin onderscheidt Kolb twee tegenpolen. Sommige mensen verwerken informatie het beste door actief te experimenteren. Ze willen aan de slag met de nieuwe kennis.
Anderen denken er graag over na om het te verwerken: observatie en reflectie.
Kortweg loopt deze leercirkel van een nieuwe ervaring naar een volledige inbedding in praktijk en theorie, al experimenterend en reflecterend, en zo weer door tot de volgende nieuwe ervaring.
Vanuit deze twee assen van het model van Kolb zijn er vier verschillende leerstijlen: Denkers, Beslissers, Doeners en Dromers.
Om nog wat verder te helpen met het herkennen van de eigen leerstijl en die van anderen, geef ik hieronder wat typeringen die Karin de Galan, auteur van het boek “Trainen, een praktijkgids” beschrijft.
Houden van .. | Reageert met ... | |
DENKER | Redeneren, denken in concepten, verbinden van theoriën | Is hier een boek over?Staat deze informatie ook op papier?Is het altijd zo dat ...?Ik denk dat ....... |
BESLISSER | Tempo, snel aan de slag met concrete aanwijzingen | Wat kan ik hiermee in de praktijk? Heb je een concreet voorbeeld? In het echt werkt het niet zo!Kunnen we een beetje opschieten? |
DOENER | Springen graag meteen in het diepe, zonder aanwijzingen vooraf | Ja, leuk! Laten we dat doen! Ha, dat ken ik nog niet! Laten we het uitproberen ... Volgens mij moet je gewoon ... |
DROMER | Reflectie. Ze zijn geïnteresseerd in mensen, bekijken zaken van meerdere kanten. Stellen vaak vragen aan andere deelnemers | Hoe doe je dat dan?Waarom doe je dat zo?Wat me opvalt in je verhaal is .... |
Conclusies
Over de auteur
Fred van Noord is consultant bij COMSEC en werkt er samen met opdrachtgevers aan het oplossen van vraagstukken over de inrichting van het risicomanagement proces, applicatiebeveiliging, bewustwording en opleidingen. De ervaringen van Fred als docent en trainer zijn velerlei: examinator voor EXIN’s I-Tracks ISME, ITIL Service Management, security awareness workshops, management games, security café’s en computer trainingen. Fred is momenteel betrokken bij de opzet van een Master-opleiding voor informatiebeveiliging.
Fred is bestuurslid van het Genootschap van Informatiebeveiligers en werkt aan de ontwikkeling van loopbaanpaden en functieprofielen van informatiebeveiligers en de aansluiting van opleidingen op de diverse disciplines van informatiebeveiliging. E-mail: fredvannoord@comsecglobal.com
Literatuur
Karin de Galan, Trainen, een praktijkgids, Pearson Education Benelux, 2003,
ISBN: 90-430-0760-9
Kolb, D.A., Experiential learning – experience as the source of learning and development, Englewood Cliffs (NJ): Prentice Hall, 1984
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.