Microsoft en haar gebruikers mogen dan onder vuur liggen van virusschrijvers en andere cybercriminelen, de softwaregigant kijkt allesbehalve passief toe. In 2002 richtte het bedrijf het Internet Safety Enforcement Team op, dat zich bezighoudt met het opsporen van cybercriminelen. Een van deze cyberdetectives is de 44-jarige Peter Fika. De Slowaak werkte als forensisch expert bij de politie en was een aantal jaren werkzaam voor Interpol voordat hij door Microsoft werd aagenomen.
Fika speurde de Tsjechische virusschrijver Benny op, en lichtte de Tsjechische politie in, die op hun beurt het huis van Benny doorzochten. Het lid van virusschrijversgroep 29A werd uiteindelijk niet vervolgd, maar het laat wel zien dat Microsoft moeite doet om malware verspreiders te stoppen. De softwaregigant helpt politie met technische expertise, zoals het ontsleutelen van gegevens tot het analyseren van broncode. Het security team werkte ook mee in de zaak van Zotob en Mytob wormen, waardoor vorige maand twee virusschrijvers aangehouden konden worden.
Microsoft's Enforcement Team bestaat wereldwijd uit 65 mensen, waaronder voormalige politieagenten, advocaten en andere experts. De groep krijgt jaarlijks een budget van zeven cijfers. Het opsporen van virusschrijvers is niet de enige activiteit. Ook aanbieders en verspreiders van illegale software staan op het lijstje van Microsoft's politie. Dit artikel gunt ons een blik in de werkzaamheden van Fika en de bestrijding van cybercriminelen door Microsoft.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.