Steeds meer websites vragen om de gegevens van de bezoeker, die vaak probleemloos wordt gegeven. Vooral de registratie procedure vindt men vervelend. De meeste mensen zouden hun persoonlijke gegevens echter niet geven als ze in een restaurant een kop koffie willen bestellen. Online is dit voor de meesten geen probleem. De informatie wordt gebruikt voor adverteerders, wat het interessant maakt voor websites om zoveel mogelijk informatie over hun bezoekers te verzamelen.
Er zijn ook steeds meer internetgebruikers die hun gegevens niet online willen delen. Die anoniem willen surfen zonder dat iedereen weet wie ze zijn en wat ze doen. De BBC kijkt in een tweedelige serie (1,2) naar de mogelijkheden om online anoniem te blijven, bijvoorbeeld via diensten als Mailinator, Anonymizer en Free Network Project (Freenet).
Volgens tegenstanders van online anonimiteit is dat het ook door criminelen, terroristen en pedofielen gebruikt kan worden om gegevens uit te wisselen. Op netwerken zoals Freenet is namelijk geen toezicht aanwezig. Voorstanders laten weten dat het juist mensen in landen waar geen vrijheid van meningsuiting is, in staat stelt om anoniem ervaringen en meningen uit te wisselen.
De maatschappij en internetgebruikers moeten zich dan ook afvragen hoe anoniem ze en anderen nu werkelijk willen laten zijn
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.